Hlavní obsah

Propásli jste společnost Eli Lilly? Nevadí! Máme jiné 2 akcie ze zdravotnictví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Eli Lilly je stále chytrá volba, ale tyto dvě akcie by mohly v blízké budoucnosti růst více

Článek

V pulzujícím světě investic zaznamenala farmaceutická společnost Eli Lilly v letošním roce ohromující 47% nárůst akcií, což přimělo několik investorů zvážit možnost zůstat po této nebývalé býčí jízdě stranou. Biotechnologickému průmyslu není nepředvídatelná aktivita cizí, nicméně vědecké pokroky, zejména ty, které se týkají klinických katalyzátorů, mohou signalizovat vyhlídky na významné posuny. Tato skutečnost platí pro společnosti, jako je Eli Lilly, které pokračují ve využívání trendového trhu s léky na hubnutí. Ve světle tohoto vývoje se na vlnách objevují dvě akcie zdravotnických společností, které se zdají být připraveny na slibný růst díky seřazeným katalyzátorům, a to společnosti Viking Therapeutics a Structure Therapeutics.

Za prvé, u společnosti Viking Therapeutics se očekává, že dojde k výrazným posunům v ceně jejích akcií, protože se blíží odhalení několika údajů z připravovaných léčivých přípravků. Během několika příštích let budou zveřejněny výsledky nejméně dvou ze čtyř připravovaných programů a investoři budou průběžně informováni o pokroku.

Nejočekávanější program společnosti Viking se točí kolem klinických studií souvisejících s obezitou, které zahrnují kandidáta VK2735. Injekční verze přípravku VK2735 právě úspěšně dokončila druhou fázi zkoušek a plány na třetí fázi jsou v současné době pod drobnohledem regulačních orgánů Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Nadšení pro tento program pramení z předběžných údajů, které naznačují, že VK2735 může usnadnit hubnutí účinněji než v současnosti vedoucí léky Mounjaro společnosti Eli Lilly a Wegovy společnosti Novo Nordisk. Orientační výsledky odhalily, že u účastníků studie došlo k průměrnému snížení tělesné hmotnosti o 13 % po pouhých 13 týdnech léčby, čímž bylo dosaženo pozoruhodného náskoku před současnými lídry na trhu. Trh však čeká na definitivní potvrzení ze studie fáze 3, která by měla potenciálně zvýšit podíl společnosti Viking na trhu, a to navzdory zavedeným konkurentům. V současné době neexistují žádné přesné údaje o vyvrcholení fáze 3 studie, pouze se odhaduje, že maximální rozsah je dva roky.

Společnost Viking rovněž dokončila studii fáze 1 perorálního přípravku VK2735, ale zahájení studie fáze 2 je naplánováno až na konec tohoto roku. Očekává se, že další soubor údajů o fázi 2 přípravku VK2735, zejména s ohledem na jeho vhodnější formu, ovlivní pohyb akcií a zdá se, že bude odhalen spíše dříve než později. Se současnými údaji se zdá, že akcie společnosti Viking mají slibný investiční potenciál, ačkoli budoucí katalyzátory by se mohly obrátit v negativní, pokud nebudou v souladu se zjištěnými poznatky.

Další na seznamu je společnost Structure Therapeutics, která si stejně jako Viking klade za cíl získat část trhu kardiometabolických terapií. Její kandidát, GSBR-1290, je zaměřen na hubnutí a je formulován ve formě tablet.

GSBR-1290 ukončil své zkoušky fáze 2a s povzbudivými výsledky, zatímco zahájení zkoušek fáze 2b je naplánováno na čtvrté čtvrtletí tohoto roku. Údaje ukazují, že pacienti zaznamenali v průměru 6% úbytek hmotnosti po dobu 12 týdnů, což je slibný, i když o něco méně působivý výsledek ve srovnání se zkouškami přípravku VK2735 společnosti Viking. Přesto se zdá, že GSBR-1290 má oproti v současnosti dostupným lékům výhodné postavení.

Podle navrhovaného harmonogramu podstoupí pacienti vybraní do studií 2b 36 týdnů léčby, která vyvrcholí zveřejněním údajů v několika bodech v roce 2025. Pro společnost Structure Therapeutics jsou v nadcházejících zkouškách v sázce vyšší částky, protože budou trvat třikrát déle než předchozí fáze.

Vzhledem k tomu, že se tito farmaceutičtí hráči připravují na rozsáhlejší studie, investoři hrají vyčkávací hru a sledují náznaky slibných dlouhodobých účinků, snášenlivosti a známých vedlejších účinků. Zvýšená šance na výrazný růst akcií společnosti Structure s sebou přináší úměrné riziko.

Akcionáři musí pozorně sledovat srovnání s již existujícími produkty společností Eli Lilly a Novo Nordisk. Pokud by zjištění naznačovala, že údaje společnosti Structure neobstojí ve srovnání s těmito konkurenty, mohlo by se stát, že úspěch jejich klinických studií nebude brán v potaz, což by pro akcie znamenalo značné překážky. Vzhledem k tomu, že údaje z fáze 2a byly poněkud málo triumfální – shromáždily pouze informace za 12 týdnů – nemuselo by být příliš shovívavé tvrdit, že jejich produkt má konkurenční potenciál.

Vzhledem k těmto bodům je před úplnou investicí do těchto akcií nutné pečlivé vyhodnocení a pochopení souvisejících rizik. Jak se říká, neexistuje žádný spolehlivý způsob, jak určit vítěze běhu akcií, ale pečlivé zvážení klinických katalyzátorů může pomoci učinit informovanou sázku. Biotechnologický průmysl může být spletitý a probíhající vývoj společností Viking a Structure Therapeutics poskytuje investorům zajímavé možnosti ke zvážení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz