Hlavní obsah
Finance

Růst e-commerce v Latinské Americe znamená pro MercadoLibre značný růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Tato růstová akcie by se mohla za 17 let zdesetinásobit.

Článek

Nalezení akcie, jejíž hodnota během krátké doby vzroste desetinásobně, vyžaduje štěstí i od zkušených investorů. Pokud však koupíte akcii, jejíž hodnota roste o 15 % ročně, hodnota vaší investice vzroste během 17 let o něco více než desetinásobně. A najít investice s takovým potenciálem je možné, pokud víte, co hledat.

Chcete investovat do společností s ročním růstem tržeb vyšším než 15 %. Pomáhá také investovat do společností, které slouží rostoucím odvětvím.

Slibným kandidátem, který odpovídá tomuto popisu, je MercadoLibre (MELI) - provozovatel největšího online tržiště a platební platformy v Latinské Americe. Akcie společnosti vzrostly za posledních deset let téměř desetinásobně a existuje několik důvodů, proč by mohly během několika příštích desetiletí vzrůst ještě desetinásobně.

Silný vítr v e-commerce je hnací silou růstu

Následky pandemie a makroekonomické překážky sice v poslední době zpomalily širší maloobchodní sektor, ale elektronický obchod s růstem neskončil. Morgan Stanley očekává, že výdaje na elektronické obchodování celosvětově vzrostou z 3,3 bilionu dolarů v roce 2022 na 5,4 bilionu dolarů v roce 2026.

Latinská Amerika je jedním z nejrychleji rostoucích trhů elektronického obchodování a společnost MercadoLibre, která je vedoucí společností v tomto regionu, zaznamenala v uplynulém desetiletí silný růst. Nabízí online tržiště, mobilní platby, spotřebitelské úvěry a reklamní a logistická řešení pro prodejce. V prvním čtvrtletí (poslední vykázané čtvrtletí) vzrostly tržby meziročně o 58 % na bázi konstantní měny, což odpovídá jejímu předchozímu desetiletému rekordu.

Tato konzistence odráží konkurenční výhodu. Amazon konkuruje i v Latinské Americe, ale MercadoLibre se odlišuje lokalizovaným nakupováním. Navíc jako regionální lídr s více než 100 miliony unikátních uživatelů těží z toho, že má velkou základnu zákazníků, což přitahuje více kupujících i prodávajících a podporuje obrovský růst celého podniku.

Dalším katalyzátorem je rozšíření marže

MercadoLibre má skvělou konkurenční pozici, která by mu měla umožnit růst přinejmenším v souladu s širším trhem elektronického obchodování. Vzhledem k tomu, že se očekává, že tržby z elektronického obchodování na předních trzích, jako je Brazílie, Mexiko a Argentina, porostou o více než 20 % ročně, měly by tržby společnosti růst dostatečně na to, aby zajistily výnosy, které investoři do růstu hledají.

Dalším potenciálním impulsem pro akcie by mohla být rostoucí zisková marže společnosti. V posledních několika letech dosáhla společnost MercadoLibre ziskové marže 5,5 %, což je pod jejím průměrem, který činí přibližně 10 %. Vzhledem k tomu, že tržby nadále rostou rychleji než provozní náklady společnosti, může zisk v příštích několika letech růst rychleji než tržby a podpořit tržní výnosy.

Analytici očekávají, že zisk na akcii společnosti MercadoLibre poroste v příštích pěti letech ročním tempem téměř 50 %. Je to rozumný odhad vzhledem k růstu tržeb společnosti, její schopnosti získat podíl na roztříštěném trhu elektronického obchodování a možnostem využití technologií, jako je umělá inteligence, ke zvýšení produktivity a zvýšení zisku.

Trh očekává velký růst, a proto se akcie obchodují s vysokým poměrem forwardové ceny k zisku 68. Vzhledem k očekávanému růstu však není až tak drahá.

Lepším ukazatelem růstového potenciálu akcií je jejich poměr ceny k prodejům, který činí 5,6. To je velká sleva ve srovnání s přední platformou pro řešení elektronického obchodu Shopify, jejíž tržby nerostou tak rychle jako tržby MercadoLibre.

Pokud hledáte akcie s potenciálem zhodnocování 15 % ročně a potenciálním desetinásobným výnosem za méně než dvacet let, tato špičková e-commerce společnost splňuje všechny podmínky. MercadoLibre má solidní konkurenční výhody na rostoucím trhu a navíc příležitosti ke zlepšení marží a růstu zisků vysokým ročním tempem, které může podpořit vyšší cenu akcií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz