Hlavní obsah
Finance

S akciemi čínské automobilky Nio buďte raději opatrní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Akcie NIO se možná nezotaví z brutálního roku 2022 ani letos, protože v Číně přetrvávají problémy spojené s pandemií Covid-19.

Článek

Je zvláštní, jak i ti nejchytřejší analytici z Wall Street dokážou jako skupina někdy opravdu jen velmi krátce udržet pozornost. Pokud jde o čínského výrobce elektromobilů Nio (NYSE:NIO), je samozřejmě zcela v pořádku, že se jejich analýzy soustředí na nejnovější provozní informace společnosti. Když se člověk ale dívá jen a pouze na syrová data, mohl by se nakonec lehce unáhlit ve svém investičním rozhodování.

Společnost stále nemá kladné hospodářské výsledky a obezřetné varování ze strany samotného jejího top managementu ohledně přerušení dodávek vozidel by mělo zůstat v popředí zájmu potenciálních investorů.

Není žádným tajemstvím, že čínské lockdowny spojené s pandemií Covid-19 mohou brzdit prakticky jakékoliv obchodní aktivity v zemi. Narušení dodavatelského řetězce ostatně způsobilo v roce 2022 spoušť v činnosti mnoha společností a je těžké předvídat, jak tento problém ovlivní společnost Nio a další výrobce automobilů v roce 2023.

Než tedy budou věční zastánci společnosti Nio oslavovat jakákoli domnělá vítězství, měli by zvážit makroekonomické a provozní problémy společnosti. Letošní rok by totiž mohl být pro akcionáře společnosti Nio stejně nevděčný, jako byl rok 2022.

Co se to děje s akciemi NIO?

Je šokující, že akcie NIO za poslední rok ztratily dvě třetiny své hodnoty a klesly z více než 30 dolarů na pouhých 10 dolarů a nějaké drobné. Na této cestě byli nakupující jakýchkoli výprodejů (neboli dipů) a samozvaní lovci hodnot znovu a znovu zklamáni. Když nakoupíte akcii v poklesu – a ona klesá i nadále, matematika je poměrně neúprosná.

Mějte vždy na paměti: To, že akcie hodně klesla, ještě neznamená, že je výhodná. Než se potenciální investoři vrhnou do obchodu, měli by mít přesvědčivé důkazy o pravděpodobném obratu.

Je však strašně těžké takové důkazy najít, když i samotný generální ředitel společnosti Nio William Li varuje před problémy s prodeji vozidel jeho společnosti v první polovině roku 2023.

Obvykle jsou právě šéfové velkých firem převážně optimističtí, takže toto Liovo varovné prohlášení je pozoruhodné a poněkud znepokojivé.

Koncem prosince společnost Nio docela pragmaticky snížila svou prognózu dodávek vozidel ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022. Nová čtvrtletní předpověď činila 38 500 až 39 500 dodaných vozidel oproti předchozímu výhledu 43 000 až 48 000 vozidel.

Již jsme zmínili Liovo prohlášení o prodejních problémech a PR oddělení společnosti Nio rovněž varovalo, že čelí problémům v dodávkách a výrobě spolu s určitými omezeními v dodavatelském řetězci kvůli přetrvávající situaci související s výskytem Covidu-19 v Číně.

V důsledku toho společnost Nio nemohla dosáhnout plných kapacit, protože došlo k narušení dodávek a registračních postupů zahrnujících uživatele.

To je jistě důvod k obavám. Investoři společnosti NIO mohou také poznamenat, že od konce roku 2018 neměla automobilka ziskové čtvrtletí.

Aby toho nebylo málo, společnost Nio poskytla nedávnou aktualizaci dodávek vozidel, která naznačila měsíční, čtvrtletní a roční růst. To je povzbudivé, a proto si Nio v tuto chvíli nezaslouží nejhorší možné hodnocení. Přesto nic z toho ještě neznamená, že by finanční obchodníci měli výše uvedená prohlášení společnosti Nio a jejího generálního ředitele zavrhnout.

Co můžete udělat nyní

Mnoho investorů do akcií společnosti Nio dostávají od počátku roku 2022 pěkně zabrat. Dočkají se letos nějaké úlevy? Možné je všechno, ale nedostatečnou ziskovost společnosti a přetrvávající provozní problémy by neměli ignorovat.

Připouštíme sice, že růst dodávek vozidel společnosti naznačuje potenciál ke zlepšení. Prozatím je však rozumné dbát varování společnosti Nio a jejího generálního ředitele a jednoduše se držet mimo obchodování.

Profil společnosti

NIO Inc. je průkopníkem a vedoucí společností na trhu prémiových chytrých elektrických vozidel. Společnost NIO byla založena v listopadu 2014 a jejím posláním je utvářet radostný životní styl. Nio si klade za cíl vybudovat komunitu, která by počínaje chytrými elektromobily sdílela radost a rostla společně s uživateli. Nio navrhuje, vyvíjí, společně vyrábí a prodává prémiová chytrá elektrická vozidla a prosazuje inovace v oblasti technologií nové generace v oblasti autonomního řízení, digitálních technologií, elektrických pohonů a baterií. Odlišuje se neustálými technologickými průlomy a inovacemi, jako jsou špičkové technologie výměny baterií, Battery as a Service neboli BaaS, a také vlastní technologie autonomního řízení a Autonomní řízení jako služba neboli ADaaS. Produktové portfolio společnosti NIO se skládá z modelu ES8, šestimístného vlajkového elektrického SUV smart, modelu ES7 (nebo EL7), středně velkého pětimístného elektrického SUV smart, modelu ES6, pětimístného univerzálního elektrického SUV smart, modelu EC7, pětimístného vlajkového elektrického SUV smart, modelu EC6, pětimístného elektrického SUV smart, modelu ET7, vlajkového elektrického sedanu smart, a modelu ET5, elektrického sedanu smart střední třídy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz