Hlavní obsah

Sázka miliardáře Billa Ackmana na prezidentské volby v USA v hodnotě 277 milionů dolarů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Investoři připravují svá portfolia na nadcházející politický režim

Článek

Do amerických prezidentských voleb zbývá jen několik dní a v souvislosti s tím, jak se viceprezidentka Kamala Harrisová a bývalý prezident Donald Trump přetahují v průzkumech veřejného mínění, roste napětí. To podnítilo nejistotu mezi investory, kteří se snaží nastavit svá portfolia tak, aby po výsledcích dosáhli rychlých zisků, nebo vymysleli trvalejší strategii v závislosti na tom, kdo se stane prezidentem a která strana nakonec ovládne Kongres.

Mezi těmito investory vyniká miliardář Bill Ackman a jeho fond Pershing Square Holdings s pozicemi, které by se mohly měnit podle toho, zda zvítězí Harris nebo Trump. Tento článek osvětlí Ackmanovu sázku na tyto volby ve výši 277 milionů dolarů.

Již v roce 2013 získal Ackmanův Pershing Square přibližně 10% podíl ve dvou státem sponzorovaných subjektech (GSE): Federal National Mortgage Association (FNMA 5,06 %), známé jako Fannie Mae, a Federal Home Loan Mortgage Corporation (FMCC), hovorově známé jako Freddie Mac. Jako subjekty, které sekuritizují hypotéky před jejich prodejem investorům, poskytují Fannie i Freddie hypotečnímu trhu zásadní zdroj likvidity. Usnadňují bankovním a úvěrovým institucím odčerpávat hypotéky z jejich rozvah, což jim následně umožňuje vytvářet další hypotéky k uspokojení trvalé poptávky.

Obě GSE se však ocitly v prekérní situaci, když během krize bydlení v době Velké hospodářské krize držely příliš mnoho rizikových hypoték. Následný propad si vyžádal zásah amerického ministerstva financí, který vedl ke kapitálové injekci do obou GSE a nakonec ke konzervaci. V důsledku toho akcionáři zaznamenali dramatický pokles hodnoty akcií společností Freddie a Fannie, které se v současnosti obchodují na mimoburzovním trhu.

Akcionáři a odpůrci, jako je Ackman, strávili posledních zhruba deset let úvahami o tom, že by vláda mohla GSE uvolnit z konzervativního režimu a omladit je v rámci tzv. rekapitalizace. Poté, co ministerstvo financí po krizi s rizikovými hypotékami nalilo do GSE 187 miliard dolarů, vrátily GSE na základě dohody s ministerstvem financí, která skončila v roce 2019, více než 300 miliard dolarů zisku. Ministerstvo financí se rovněž může pochlubit prioritními akciemi a warranty Fannie a Freddie v hodnotě miliard dolarů, jejichž platnost vyprší v roce 2028.

V roce 2019 dostaly GSE zelenou k tomu, aby začaly budovat svůj kapitál, aby splnily nové kapitálové požadavky nutné pro ukončení konzervativního režimu a navrhovanou rekapitalizaci. To by mohlo znamenat vysoké zisky pro stávající držitele kmenových a podřízených prioritních akcií, a to navzdory nedefinované budoucnosti. Přestože GSE rychle budují kapitál, stále čelí značnému deficitu, který je ještě umocněn zatížením prioritních akcií a warrantů ministerstva financí. Tento proces by s největší pravděpodobností vyvrcholil masivní primární veřejnou nabídkou akcií (IPO), která by tento deficit zacelila. Otázkou však zůstává, jak v takovém případě naložit se stávajícími akcionáři, prioritními akciemi a warranty.

Zdá se, že Trumpovo vítězství by mohlo být katalyzátorem pro vyjmutí GSE z konzervativního režimu. Trumpova administrativa v jeho prvním funkčním období zahájila proces vystoupení GSE z konzervativního režimu a četné zprávy spekulují o tom, že by v případě znovuzvolení v těchto snahách pokračoval. Pokud by k tomu došlo, mohla by jeho administrativa urychlit časový harmonogram a vybrat nového ministra financí, který by byl nakloněn dosažení příznivějších podmínek pro prioritní akcie a warranty ministerstva financí během rekapitalizace.

Trump již dříve naznačil, že v případě svého volebního vítězství by na post ministra financí vybral miliardáře a manažera hedgeových fondů Johna Paulsona; to by však mohlo být náročné vzhledem k tomu, že Paulson údajně vlastní významný podíl v podřízených prioritních akciích společností Fannie a Freddie, což představuje značný potenciální střet zájmů. Ať už bude Paulson zvolen, nebo ne, je pravděpodobné, že bude uplatňovat svůj vliv, vzhledem k tomu, že dlouhodobě podporuje Trumpa.

O tom, co by Trumpovo prezidentství mohlo znamenat pro GSE, se uvažuje ve výroční zprávě společnosti Pershing Square za rok 2023, která teoreticky předpokládá, že prezidentské volby v USA v listopadu 2024 by mohly podnítit změnu stávajícího stavu. Přepočty akcií obou společností v průběhu roku 2023 rovněž odrážejí optimismus ohledně možné reprivatizace v případě znovuzvolení bývalého prezidenta Trumpa.

Naopak Harrisovo vítězství by nemuselo nutně utlumit šance Fannie a Freddie na ukončení konzervativního režimu, i když by téměř jistě tento proces oddálilo. Očekává se, že Harrisova administrativa tuto otázku spíše odloží, než aby se jí přímo postavila.

V každém případě Fannie a Freddie představují pro investory s dlouhodobou vizí zajímavou nabídku rizika a odměny. V současné době se tyto akcie obchodují za zhruba 5,40 USD a v případě odkupu za nominální hodnotu 25 USD mají potenciál pětinásobného zhodnocení. Kmenové akcie Fannie a Freddie by zase mohly zažít násobný růst, pokud budou obě GSE rekapitalizovány, i když představují rizikovější akcie vzhledem k tomu, že jsou v pořadí na nejnižším místě v kapitálovém zásobníku. V tuto chvíli není jasné, zda by obě GSE mohly získat dostatek kapitálu na vyrovnání s ministerstvem financí a stávajícími akcionáři, aby současně vzbudily zájem nových akcionářů.

Ackmanova sázka je pochopitelně riskantní a může od něj vyžadovat velkou trpělivost. Akcie společností Fannie a Freddie letos vzrostly díky nadějím na Trumpovo vítězství a tento trend by mohl potenciálně pokračovat, pokud zvítězí ve volební noci. Jedno je jisté: s blížící se rozhodující hodinou budou všechny oči upřeny na výsledek, zejména ty z Wall Street, které vsadily velké peníze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz