Hlavní obsah

Sledování rozdělení akcií: Je Microsoft další na řadě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Softwarový gigant nerozdělil své akcie již několik desetiletí

Článek

V posledních letech se výkonnost technologického titána Microsoft (MSFT) vyvíjí pozoruhodným způsobem. Společnost je známá svou historií rozdělení akcií, během svého dlouhého života jich provedla devět. Jako příklad výkonnosti akcií uveďme následující: po jejich pořízení mezi primární veřejnou nabídkou (IPO) v roce 1986 a prvním splitem v roce 1987 by se jedna akcie po všech splitech rozmnožila na 288 kusů. Hypoteticky řečeno, pokud byste v den prvního splitu investovali 1 000 USD, měla by dnes vaše investice hodnotu neuvěřitelných 1,05 milionu USD.

Navzdory pozoruhodné historii rozdělení akcií uplynulo téměř dvacet let od doby, kdy se společnost Microsoft naposledy rozhodla pro jedno z nich. Poslední rozdělení akcií společnosti proběhlo v únoru 2003 a znamenalo poslední zdvojnásobení počtu akcií. Vzhledem k výrazným ziskům společnosti Microsoft za posledních 21 let by se však dalo spekulovat o možnostech nového rozdělení akcií v blízké budoucnosti.

Rozdělení akcií sice ze své podstaty nezvyšuje hodnotu ani otevřenost nákupních příležitostí, ale zjednodušuje proces nákupu jedné akcie. Ještě významnější je, že často naznačují, že představenstvo a vedení společnosti si zachovávají vysokou míru důvěry v potenciál akcie nadále prosperovat. V důsledku toho může být takový krok vnímán jako optimistický signál.

Vzhledem k současnému stavu společnosti Microsoft, která se obchoduje za 389 USD za akcii s obrovskou tržní kapitalizací 2,9 bilionu USD, se zdá být stále pravděpodobnější, že technologický magnát může uvažovat o rozdělení akcií. Hlavní důvod pro tuto domněnku spočívá v oblasti umělé inteligence (AI).

Akcie Microsoftu zaznamenaly pozoruhodný růst od doby, kdy společnost OpenAI uvedla na trh systém ChatGPT, čímž překvapila nic netušící svět. Umělá inteligence se v posledních letech stala jedním z hlavních hnacích motorů hodnoty v celém technologickém sektoru, přičemž společnost Microsoft se nachází v centru této transformace. Tento technologický gigant se výrazně angažuje v revoluci AI a investoval 13 miliard dolarů do OpenAI. Kromě toho platforma Microsoft Azure, cloudová výpočetní platforma, pohání engine OpenAI a AI zaujímá významné místo v celé rozmanité nabídce produktů společnosti Microsoft.

Strategické zaměření společnosti na AI přesahuje rámec platformy Azure a její integrace se dotýká i podnikového softwaru. Strategie Microsoftu zaměřené na AI přinesly hmatatelné výsledky, včetně rozšiřující se zákaznické základny pro služby AI Azure a pravděpodobného zvýšení příjmů z verze Microsoft 365 s podporou AI.

Výhled růstu společnosti Microsoft však zdaleka není monolitický. Budoucí zisky společnosti budou pravděpodobně katalyzovány zlepšením stavu globální ekonomiky, protože inflační tlaky se snižují. Nedávno uzavřená akvizice videoherního gigantu Activision Blizzard je další potenciální změnou pro obchodní růst společnosti Microsoft.

Navzdory těmto slibným vyhlídkám je to oblast umělé inteligence, která vyniká jako klíčová součást úspěšného příběhu společnosti Microsoft. Bill Gates, zakladatel společnosti Microsoft, přirovnává význam umělé inteligence k přelomovým objevům, jako jsou mikroprocesor, osobní počítač, internet a mobilní telefon. Vzhledem ke své ústřední roli ve vývoji umělé inteligence má Microsoft dobré předpoklady k tomu, aby svůj dlouhodobý růst posunul k novým obzorům.

To je kontext, který některé pozorovatele vede k tomu, že předpovídají oznámení o rozdělení akcií společnosti Microsoft v roce 2024. Vzhledem k tomu, že společnost stojí na prahu nové éry, se rozhodnutí demonstrovat fiskální sílu prostřednictvím rozdělení akcií zdá být rozumné. Bez ohledu na dnešní vysoké tržní ceny nebo potenciální rozdělení akcií by však v konečném důsledku nemělo výrazně změnit vnitřní hodnotu akcií společnosti Microsoft.

V současném prostředí investování většina makléřských společností podporuje nákupy dílčích akcií bez ohledu na to, zda se Microsoft rozhodne pro split letos nebo kdykoli jindy. Například s padesáti dolary volných prostředků na investici není objednávka jedné desetiny akcie Microsoftu nijak náročná. Výsledek vlastnictví zlomku by byl paralelní s výsledkem rozdělení akcií 10 ku 1, po němž by následovalo pořízení jednoho kolku.

Proto zůstává otázka, zda Microsoft přistoupí k rozdělení akcií, předmětem dohadů. Při posuzování situace je zásadní oddělit spekulativní vír od konkrétních, trhem stanovených cen akcií. Čekání na rozdělení akcií společnosti Microsoft nemusí být nejstrategičtějším postupem, zejména když strategie jako obchodování s podílovými akciemi mohou přinést okamžité výhody.

Závěrem lze říci, že ačkoli společnost Microsoft může v určitém okamžiku předznamenat rozdělení akcií, vaše investiční rozhodnutí by se měla opírat převážně o komplexní analýzu akcií. Rozdělení akcií může naznačovat sebevědomý vedoucí tým, ale to je jediná vnitřní, investovatelná kvalita takových událostí. Ačkoli tedy spekulace o rozdělení akcií mohou být přesvědčivé, je třeba mít na paměti, že se jimi nesmíte nechat příliš ovlivnit ve svých investičních tezích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz