Hlavní obsah

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta prodává své akcie Snowflake

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Berkshire vlastnila akcie společnosti Snowflake od jejího vstupu na burzu v roce 2020

Článek

Warren Buffett a jeho investiční tým ve společnosti Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B), známý svým hodnotovým investováním, učinili překvapivý obrat, když získali podíl v růstově orientované technologické firmě Snowflake (SNOW), která debutovala na veřejných trzích koncem roku 2020. K 30. červnu Berkshire údajně prodala všechny své akcie společnosti Snowflake ve druhém čtvrtletí.

Toto rozhodnutí bylo pro mnohé překvapením, vzhledem k tomu, že Buffettův tým, jehož součástí jsou těžké investiční váhy Todd Combs a Ted Weschler, je proslulý trpělivou, na hodnotu zaměřenou investiční filozofií. To však nutně nevylučuje růstové společnosti, pokud jsou vnímány jako ty, které za správných podmínek nabízejí hodnotu.

Vstup společnosti Berkshire do společnosti Apple před několika lety slouží jako dobrý příklad, kdy rychle rostoucí společnost měla stále přiměřenou cenu a stala se živnou půdou pro přístup hodnotového investování. Zapojení Berkshire do společnosti Snowflake se zpočátku zdálo být podobně slibné.

Berkshire vstoupila do společnosti Snowflake za cenu 120 USD za akcii před IPO, což je výrazná sleva oproti 245 USD za akcii, za kterou se akcie začaly obchodovat při svém debutu. Ve druhém čtvrtletí akcie společnosti Snowflake značně kolísaly a jejich průměrná obchodní cena činila 148 USD.

Tento značný cenový rozptyl vyplývá z různých faktorů. Po uzavření fiskálního roku 2024 (končícího 31. ledna) došlo ve společnosti Snowflake k významným otřesům ve vedení, kdy odstoupil její generální ředitel Frank Slootman a nahradil ho Sridhar Ramaswamy, který dříve vedl strategii umělé inteligence společnosti Snowflake. Ramaswamyho první čtvrtletí v čele společnosti bohužel znamenalo pokles akcií o 5 % poté, co byla 22. května zveřejněna zpráva o výsledcích společnosti za 1. čtvrtletí. Od té doby akcie dále klesly přibližně o 20 %.

K potížím společnosti se přidává i to, že růstová trajektorie společnosti Snowflake vykazuje známky zpomalení a společnost zatím nedosáhla ziskovosti. Nedávný únik dat vedl k otřesení důvěry investorů a zamlžené cestě k ziskovosti. Tato kombinace faktorů pravděpodobně přiměla společnost Berkshire k tomu, aby se stáhla a odešla ze společnosti ještě v ziskové pozici.

Může se však ukázat, že je příliš brzy na to, aby společnost Snowflake odepsala. Společnost, která poskytuje software pro správu dat v cloudovém prostředí, zaznamenala v posledních letech široké přijetí. Vzestup umělé inteligence (AI) a rostoucí poptávka po velkém množství dat pro trénování modelů AI by mohly pro společnost Snowflake představovat značný růstový potenciál. Tento potenciální růst však může trvat ještě rok nebo dva.

Navzdory tomuto potenciálnímu růstu se důvěra investorů ve společnost Snowflake snížila, což vedlo k poklesu ceny akcií a rekordně nízkému ocenění z pohledu poměru ceny k prodejům (P/S). Při 14násobku tržeb, i když je to pro většinu společností drahé, představuje Snowflake potenciální hodnotu vzhledem k odvětví, ve kterém působí.

S potenciálními ziskovými maržemi v rozmezí 20-30 %, které jsou pro společnosti jako Snowflake často charakteristické, existuje značný potenciál růstu. Současná -38% zisková marže v 1. čtvrtletí odráží agresivní reinvestice společnosti Snowflake směrem k růstu, které využívají obrovské příležitosti, jež před námi stojí.

Analytici předpovídají společnosti Snowflake obrovský růst a odhadují její očekávané tržby do roku 2027 (do ledna 2027) na přibližně 5,3 miliardy USD. Pokud by se společnosti Snowflake podařilo dosáhnout těchto cílů a zajistit 20% ziskovou marži, znamenalo by to zisk ve výši přibližně 1,06 miliardy USD. To by znamenalo ocenění akcií na přibližně 40násobek zisku, což je typické ocenění pro zralé softwarové akcie.

Tyto prognózy obsahují několik nejistot, ale je možná předčasné zavrhovat vyhlídky společnosti Snowflake. Navzdory nedávným neúspěchům by možná nebylo moudré akcie společnosti Snowflake nyní prodávat. Světlejší dny pro společnost Snowflake by mohly být těsně za obzorem a dlouhodobé držení nebo dokonce nákup dalších akcií by mohl přinést značné odměny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz