Hlavní obsah

Společnost Microsoft dosáhla rekordní hodnoty, co z toho plyne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost Microsoft prudce roste, ale může mít ještě další prostor k růstu

Článek

Akcie společnosti Microsoft (NASDAQ:MSFT), která je historicky známá díky systému Windows a podnikovému softwaru, pokračují v inovacích v nových oblastech. Obchodní model společnosti se dobře hodí k integracím souvisejícím s umělou inteligencí a společnost tak učinila prostřednictvím rozsáhlé investice do OpenAI a svého velkého jazykového modelu ChatGPT.

Generativní umělá inteligence má schopnost přetvořit velkou část hlavní činnosti společnosti Microsoft. Dalšího růstu by se mohl dočkat cloudový segment společnosti Azure a po akvizici Activision Blizzard by se měla rozjet i herní divize společnosti. Celkově je Microsoft technologickým gigantem, který se staví do pozice ještě většího.

Pojďme se ponořit do toho, proč mohou akcie MSFT zůstat nákupní, přestože se obchodují kolem svého historického maxima.

Nové rekordní maximum

Akcie společnosti MSFT se po čtvrtečním debutu nástroje umělé inteligence Microsoft Copilot for Security vyšplhaly na nové maximum. Tento nástroj, jehož globální vydání je naplánováno na 1. dubna, pomáhá bezpečnostním a IT expertům chránit provoz před kybernetickými hrozbami tím, že nabízí na míru šité poznatky a doporučení. Copilot for Security se může pochlubit vícejazyčným rozhraním a využívá rozsáhlou databázi informací o hrozbách, která pomáhá uživatelům v osmi jazycích.

Akcie společnosti se v současné době obchodují přesně na svém současném maximu, které činí zhruba 430 dolarů za akcii. Odborníci a analytici jsou ohledně růstu akcií optimističtí. Společnost JPMorgan (NYSE:JPM) je nadšená z vydání produktu Microsoft Copilot, který způsobí revoluci v bezpečnostních funkcích společnosti. Pozitivně se k MSFT vyjádřila také společnost Mizuho, která vidí potenciál v jejím cenovém modelu. Oba analytici ponechávají nákupní hodnocení s cílovými hodnotami 440, resp. 450 USD za akcii.

Na začátku roku 2023 Microsoft integroval asistenty Copilot do svého softwarového balíčku díky spolupráci s OpenAI. Nedávno, 29. února, představil Microsoft Copilot for Finance, který je určen pro potřeby podnikových financí. Společnost Microsoft uspořádá 21. března akci „Nová éra práce“, která se zaměří na inovace v oblasti umělé inteligence na pracovišti, aktualizace systému Windows a zařízení Surface.

Velmi dobré finance a rozvaha

Společnost Microsoft Corp v poslední době přitahuje pozornost investorů a analytiků svými dobrými finančními výsledky. S cenou akcií 425,99 USD a denním ziskem 2,62 % činí jejich tříměsíční změna 16,34 %. To je impozantní pohyb na společnost, jejíž tržní kapitalizace činí 3,16 bilionu dolarů a tržby přibližně 227,58 miliardy dolarů.

Microsoft se pyšní vynikající provozní marží 44,17 %. Společnost Microsoft je populární díky svému operačnímu systému Windows a kancelářskému balíku Office, který nabízí produktivitu, výpočetní segmenty a cloudovou inteligenci v jednom.

Společnost Microsoft nadále prokazuje finanční odolnost díky silné rozvaze. Působivý ukazatel úrokového krytí 41,68 by měl společnosti Microsoft umožnit pokračovat v investicích do svého hlavního podnikání a nadále vyplácet rostoucí dividendy (i když to není důvod, proč většina investorů tuto akcii drží).

GPT-5 Turbo by se mohlo uskutečnit

Poté, co společnost Microsoft Corp naznačila možné zařazení GPT-5 Turbo do svého předplatného Copilot Pro, se v komunitě AI objevily spekulace. Michail Parachin ze společnosti to však odmítl jako tiskovou chybu. Ačkoli se o vydání GPT-5 objevily zvěsti, Microsoft ani OpenAI to oficiálně nepotvrdily.

V předplatném Copilot Pro od Microsoftu se objevily náznaky o GPT-5 Turbo, ale Parakhin upřesnil, že se mělo jednat o GPT-V, což představuje „Vision“, nikoliv číslovku. Navzdory opravě překlep na stránkách Microsoftu přetrvává, což podněcuje spekulace. Uprostřed pokroků, jako je generativní model umělé inteligence Claude 3 společnosti Anthropic, je potenciální zavedení GPT-5 Turbo ve vyvíjejícím se prostředí umělé inteligence významné.

Již dříve OpenAI omylem unikly podrobnosti o GPT 4.5 Turbo, které naznačují pokrok ve schopnostech chatbotů.

Neignorujte akcie MSFT

Odborníci předpokládají, že tržby společnosti do dvou let vzrostou o 15 %. V dohledné budoucnosti se očekává také 17% roční nárůst zisku na akcii. Ačkoli se poměr forwardové ceny a zisku společnosti může zdát vysoký, sebevědomý růst Microsoftu a inovace v oblasti umělé inteligence nadále podporují pozitivní narativ kolem dlouhodobých vyhlídek společnosti.

Podle mého názoru je Microsoft akcií s megakapacitou, na kterou by se investoři měli právě teď zaměřit. Při jakémkoli poklesu budu sám uvažovat o nákupu této akcie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz