Hlavní obsah
Finance

Společnosti Nvidia a Alphabet mají v oblasti umělé inteligence obrovský potenciál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Závod o umělou inteligenci začal a tyto společnosti budou pravděpodobně hrát klíčovou roli ve vývoji tohoto odvětví

Článek

Poté, co start-up OpenAI v listopadu 2022 ohromil technologický svět spuštěním ChatGPT, pokročilého chatbota schopného na základě podnětů vytvářet prózu podobnou té lidské, mnoho společností změnilo svůj byznys tak, aby došlo k propojení s umělou inteligencí (AI). Podle společnosti Grand View Research měl trh s umělou inteligencí v roce 2022 hodnotu 136,55 miliardy dolarů a předpokládá se, že do roku 2030 poroste složenou roční mírou růstu 37,3 %, protože tato technologie posouvá vpřed řadu odvětví, jako je zdravotnictví, vzdělávání, spotřebitelské technologie a další.

Investice Microsoftu do OpenAI ve výši 1 miliardy dolarů v roce 2019 se proto jeví jako prozíravost století, přičemž technologie tohoto start-upu již byla integrována do cloudové platformy Azure společnosti Microsoft. Podle nedávných zpráv nyní Microsoft dokonce zvažuje další investici do OpenAI ve výši 10 miliard dolarů, aby zvýšil svůj podíl na lukrativním trhu.

Ačkoli se zdá, že Microsoft bude v budoucnu hlavním hráčem v oblasti umělé inteligence, je pravděpodobné, že časem pomohou toto odvětví posílit další dvě společnosti: Nvidia (NVDA) a Alphabet (GOOG) (GOOGL). Tyto společnosti mohou z rychle se rozvíjejícího odvětví hodně vytěžit, a proto jsou jejich akcie atraktivními nákupy.

Je tedy lepší umělou inteligencí společnost Nvidia, nebo Alphabet? Podívejme se na to.

Nvidia: Pohon budoucnosti umělé inteligence

Společnost Nvidia je lídrem v oblasti grafických procesorů (GPU) a je domovem zařízení s výkonem pro spouštění a vývoj softwaru umělé inteligence. Společnost tak pravděpodobně hraje klíčovou roli v růstu tohoto odvětví.

Společnost Nvidia učinila v listopadu 2022 pozitivní krok v oblasti umělé inteligence, když ve spolupráci se službou Azure společnosti Microsoft vytvořila masivní cloudový počítač s umělou inteligencí. Podle tiskové zprávy společnosti Nvidia bude tato spolupráce kombinovat Azure s grafickými procesory Nvidia, aby „pomohla podnikům trénovat, nasazovat a škálovat umělou inteligenci, včetně velkých, nejmodernějších modelů“. Vzhledem k dosavadní významné roli Microsoftu v oblasti umělé inteligence by se partnerství Nvidie s touto společností mohlo ukázat jako nesmírně lukrativní z dlouhodobého hlediska.

Kromě slibné spolupráce podniká společnost Nvidia samostatné kroky v oblasti umělé inteligence a na svých stránkách nabízí tvůrcům a vývojářům řadu zdrojů, které umožňují využívat její produkty k vývoji softwaru s umělou inteligencí pro různá odvětví, jako je umění, přepis zvuku, datová věda a další.

Cena akcií společnosti Nvidia od 1. ledna prudce vzrostla o 52 %, protože Wall Street je nadšená vyhlídkami tohoto technologického giganta v oblasti umělé inteligence. Zatímco budoucí pozice mnoha společností v oblasti umělé inteligence se zdá být spíše hypotetická, hmatatelná role společnosti Nvidia v tomto odvětví díky jejím výkonným grafickým procesorům činí z jejích akcií spolehlivou a přesvědčivou investici na rozvíjejícím se trhu.

Alphabet: Podíl na trhu, který ovládne umělou inteligenci

Společnost Alphabet zveřejnila 2. února neuspokojivé výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2022, kdy tržby ve výši 76,05 miliardy dolarů meziročně vzrostly o 1 % a očekávání analytiků zaostaly o 440 milionů dolarů. Společnost trpěla po celý rok 2022, protože makroekonomické faktory vyvolaly výrazný pokles výdajů na reklamu. Společnost Alphabet však nedávno oznámila, že se do budoucna více zaměří na umělou inteligenci, což by se mohlo z dlouhodobého hlediska ukázat jako lukrativní obrat.

Prioritou společnosti je umělá inteligence, protože spuštění služby ChatGPT představuje pro vyhledávač Google společnosti Alphabet značnou hrozbu. Zatímco Google poskytuje odkazy na dotazy uživatelů, ChatGPT je pravděpodobně užitečnější tím, že poskytuje plně formulované odpovědi. Navíc tento software se stal ještě hrozivějším poté, co byl nedávno integrován do již zavedeného vyhledávače Bing společnosti Microsoft.

V jednom z prvních kroků v boji proti Microsoftu agentura Bloomberg 3. února oznámila, že Alphabet investoval téměř 400 milionů dolarů do konkurenční společnosti Anthropic, která je součástí OpenAI. I když společnost Alphabet správně reaguje na nedávný vývoj v oblasti umělé inteligence vlastním podnikem v tomto odvětví, většinový podíl společnosti na trhu vyhledávačů bude pravděpodobně těžké překonat, protože vylepšení umělé inteligence pro Google by z něj mohlo udělat nedobytnou sílu.

Společnost Alphabet měla v prosinci 2022 84% podíl na trhu vyhledávačů, zatímco Bing 8,9 %. Pokud společnost Google dokáže postupovat rychle, neměla by mít příliš velké problémy s udržením své dominantní pozice na trhu.

Kromě dominantního postavení ve vyhledávačích by umělá inteligence mohla povznést i další silné značky společnosti Alphabet, jako je Android, YouTube, Waze, Fitbit a mnoho služeb spadajících pod Google, a posílit tak její pozici na rychle rostoucím trhu.

Který z nich je tedy lepší umělou inteligencí?

Srovnání akcií společností Alphabet a Nvidia je ošemetné, protože jedna z nich je v současnosti výhodnější, zatímco druhá má silnější pozici v oblasti umělé inteligence. Co se týče poměru forwardové ceny k zisku obou společností, 19 % u společnosti Alphabet ve srovnání s 51,7 % u společnosti Nvidia ukazuje, že akcie společnosti Alphabet mají lepší hodnotu. Grafické procesory společnosti Nvidia a partnerství se službou Microsoft Azure jí však dávají silnější náskok v závodě o AI.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz