Hlavní obsah

Teladoc Health: Známky oživení a potenciál růstu telezdraví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Akcie této telezdravotnické společnosti v posledních týdnech rostou

Článek

Nedávné finanční výsledky společnosti Teladoc Health vykazují známky možného oživení. Poté, co se společnost snažila o normalizaci v důsledku vysokých nákladů na snížení hodnoty a několika neziskových čtvrtletí, se zdá, že se jí podařilo znovu začít podněcovat zájem investorů o služby v oblasti telehealth. V posledních třech měsících se ceny akcií společnosti Teladoc těšily 18% nárůstu, což zaujalo jak diváky na trhu, tak investory, přičemž každá skupina byla náhlým vzestupem zmatena.

Společnost zabývající se telehealth se potýkala s velkými finančními problémy kvůli nákupu společnosti Livongo, která se zabývá péčí o chronicky nemocné, v roce 2020 za 18,5 miliardy dolarů. K tomuto kroku zaměřenému na posílení schopností společnosti Teleadoc došlo v době, kdy tržní ocenění dosahovalo nebývalých výšin. V důsledku toho byla společnost Teladoc nucena nést miliardové náklady na snížení hodnoty, protože odepisovala goodwill, aby vyvážila přemrštěné náklady na akvizici.

V důsledku toho zaznamenala společnost v roce 2022 ohromující čistou ztrátu ve výši 13,7 miliardy USD, z čehož 13,4 miliardy USD tvořily náklady na snížení hodnoty goodwillu. Zdá se však, že situace se vyvíjí příznivě, neboť v prvních devíti měsících roku 2023 nedošlo k žádnému významnému snížení hodnoty, které by táhlo její finanční výsledky dolů. Společnost Teladoc Health vykázala nárůst tržeb o necelých 10 %, což přineslo 1,9 miliardy USD a čistou ztrátu 191,5 milionu USD, což je výrazný pokles oproti ztrátě 9,8 miliardy USD vykázané za stejné období v roce 2022.

Podle svých prognóz společnost předpokládá, že rok 2023 zakončí s 8% meziročním přírůstkem tržeb, což se rovná 2,6 miliardy dolarů, ve srovnání s 2,4 miliardy dolarů v roce 2022. I když je zde prostor pro zlepšení, postupné kroky společnosti směrem k lepším finančním výsledkům a obrovský potenciál v rámci telehealth v dlouhodobém horizontu mohou přilákat investory zpět k akciím.

Nástup pandemie COVID-19 znamenal prudký nárůst popularity telehealthu a virtuální péče, což bylo doprovázeno úměrným nárůstem akcií společnosti Teladoc. Návrat ke standardním rutinním postupům však vedl ke konzervativnějšímu nárůstu důvěry v telehealth i Teladoc. Bez ohledu na tyto tržní výkyvy pokračuje odvětví telezdraví v nezmenšeném rozvoji plném lukrativních příležitostí. Údaje společnosti Grand View Research předpovídají, že trh telezdravotnictví dosáhne do roku 2030 ohromující hodnoty 455,3 miliardy dolarů, přičemž složená roční míra růstu činí 24,3 % z letošního odhadu 123,3 miliardy dolarů.

Dostupnost telezdravotnických služeb umožňuje pacientům s dlouhodobými zdravotními problémy, jako je cukrovka a hypertenze, udržovat pravidelné digitální schůzky bez fyzické návštěvy lékaře. Navíc s tím, jak se populační křivka zintenzivňuje a zajištění návštěvy u lékaře se stává náročnějším, je širší spektrum flexibility, kterou telehealth nabízí v rámci příjmu primární péče, stále patrnější.

Přestože mnozí naznačují, že boom telehealth byl pouze trendem souvisejícím s pandemií, nadále představuje příležitost k růstu, kterou by investoři neměli opomíjet.

Podle nedávných předpovědí trhu se zdá, že společnost Teladoc Health by mohla být významným příjemcem, pokud v letošním roce dojde ke snížení úrokových sazeb. Nižší sazby by potenciálně usnadnily expanzi podniků a mohly by případně investory svádět k tomu, aby upřednostnili růstové akcie před tím, aby zůstali investovat do dluhopisů.

Dlouhodobá přitažlivost společnosti Teladoc se točí kolem značného potenciálu odvětví telehealth. Jako jeden z významných přispěvatelů tohoto odvětví by společnost mohla těžit z celkového růstu svého odvětví. K tomu se přidává konsenzuální cílová cena analytiků ve výši necelých 27 USD, která naznačuje potenciální 22% rally pro akcie. Tento odhad však zohledňuje pouze krátkodobé spektrum; v dlouhodobém horizontu se zdá, že společnost Teladoc Health je připravena na ještě větší pohyb vzhůru.

Pro trpělivé investory se sklonem ke strategii „kup a drž“ se společnost Teladoc jeví jako slibná nabídka. Nedávná rally by mohla potenciálně vyvolat výraznější vlnu a vrátit kdysi opomíjenou akcii zpět do hledáčku růstových investorů. Společnost Teladoc Health tak vykazuje potenciál přinést působivé výnosy těm, kteří jsou ochotni být v tomto rychle rostoucím odvětví trpěliví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz