Hlavní obsah
Finance

Tesla: snížení cen může u investorů vyvolat obavy ohledně vývoje poptávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Je nedávné snížení cen známkou problémů?

Článek

Tento týden je důležitý pro výsledkovou sezónu. Poté co nás minulý týden nastartovaly banky, do tohoto týdne přicházejí další zprávy z oblasti financí. Dokonce se přesuneme i ke zprávám některých populárních spotřebitelských akcií, jako je Netflix a Johnson & Johnson. Ale možná jednou z nejsledovanějších zpráv o výsledcích hospodaření tohoto týdne bude zpráva výrobce elektromobilů Tesla (TSLA). Vzhledem k tomu, že akcie od začátku roku vzrostly o více než 50 %, můžete se vsadit, že akcionáři i investoři v ústraní budou čtvrtletní zprávu bedlivě sledovat. Dostojí zpráva společnosti Tesla drahému ocenění růstových akcií?

Zajímavé je, že dnes, kdy Tesla oznámí výsledky za první čtvrtletí, nebudou investoři sledovat hlavně vykázané tržby nebo dodávky vozidel. Místo toho může být nejdůležitějším bodem zprávy výhled vedení společnosti.

Jak se vyvíjí poptávka?

Společnost Tesla letos několikrát snížila ceny svých vozů, což vyvolalo obavy, zda se poptávka po jejích vozech nezhoršuje. Naštěstí nejsme úplně v nevědomosti o tom, jak se daří vozu 2023. Vedení společnosti Tesla totiž koncem ledna v hovoru k výsledkům za čtvrté čtvrtletí uvedlo, že poptávka v té době výrazně převyšovala výrobu. Tyto komentáře však přišly krátce po snížení cen, takže nebylo jasné, jak udržitelná byla úroveň poptávky v době hovoru. Nicméně generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk během hovoru zdůraznil, že od začátku roku do současnosti zaznamenala „nejsilnější objednávky než kdykoli v naší historii“. Objednávky skutečně přicházely „dvakrát rychleji než výroba“, vysvětlil Musk.

Vzhledem k tomu, že Tesla nedávno zavedla další kolo snižování cen svých vozů, zdá se, že vedení udělá vše pro to, aby zajistilo, že poptávka zůstane vysoká. Společnost však bude muset ve středu pravděpodobně ještě čelit otázkám analytiků ohledně poptávky, protože ceny mohou klesnout jen do té míry, než se výrazně projeví na ziskovosti.

Investoři se obecně obávají, že rostoucí úrokové sazby snižují dostupnost vozidel a v konečném důsledku ovlivňují poptávku. Ačkoli k tomu téměř jistě dochází v celém automobilovém průmyslu, investoři pravděpodobně doufají, že rostoucí zájem o elektromobily Tesla do značné míry vyváží negativní dopad toho, že někteří spotřebitelé si již nemohou dovolit nová vozidla v cenové relaci Tesla.

Udrží Tesla celoroční výhled?

Tesla pravděpodobně poskytne určitý přehled o vývoji objednávek vozů během svého hovoru k výsledkům, ale výhled společnosti na celoroční výrobu vozů může investorům pomoci získat informace i o poptávce. Koneckonců, pokud je vedení společnosti přesvědčeno o trajektorii poptávky po jejích vozidlech, pravděpodobně zachová svůj celoroční výhled objemu výroby. Pokud si však nyní poptávkou není tak jisté jako na začátku letošního roku, může Tesla své výrobní plány snížit.

V poslední čtvrtletní zprávě vedení společnosti Tesla uvedlo, že v letošním roce očekává výrobu 1,8 milionu vozidel, což je o 31 % více než v roce 2022. Je zřejmé, že vedení mělo v době této aktualizace růžový pohled na vývoj poptávky.

Až Tesla dnes oznámí výsledky, investoři by se měli podívat, zda se tento výhled objemu výroby změnil. Pokud se změnil, měli by investoři hledat vysvětlení revidovaného výhledu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz