Hlavní obsah

Tohle bude další akcie z pomyslné „Sedmičky velkolepých“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Růst této konkrétní společnosti je nastaven tak, aby se rozjel…

Článek

„Sedm statečných“ se původně dostalo na titulky novin jako western již v roce 1960, ale v poslední době vstoupilo do světa investic. Analytik Bank of America Michael Hartnett poprvé použil tento termín v loňském roce pro označení skupiny akcií, které jsou předními firmami v oboru a z nichž každá je známá svou silnou stránkou v nějaké formě technologie. Tito hráči, kteří patří k nejvýznamnějším v indexu S&P 500, pomohli benchmarku v uplynulém roce vystoupat do býčího teritoria a díky svým růstovým vyhlídkám by mohli být i nadále hnací silou růstu.

Mezi tyto nejvýznamnější akcie patří např: Alphabet, Apple, Amazon, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia a Tesla.

V této skupině však chybí jeden zřejmý prvek: společnost z oblasti zdravotní péče, která v uplynulém roce skutečně překonala pět akcií z této velkolepé sedmičky. A tento hráč také nyní představuje větší pozici v indexu S&P 500 než jedna z akcií Velkolepé sedmičky. Je tato společnost na dobré cestě stát se další společností ze sedmičky nejlepších? Pojďme to zjistit.

Cesta do Velkolepé sedmičky?

Nejprve je důležité poznamenat, že Velkolepá sedma není nějaká skupina nebo klub, který pravidelně přijímá nové členy. Takže pro to, aby Lilly zahájila éru „velkolepé osmičky“ nebo aby nová akcie nahradila stávajícího hráče ve velkolepé sedmičce, neexistují žádné oficiální postupy, které by se musely dodržovat. Investiční komunita jako celek by musela začít o této skupině mluvit jako o „velkolepé osmičce“ - nebo jasně a obecně označit jednu akcii, která se již do velkolepé sedmičky nevešla, a jinou, která ji převzala.

Neexistuje žádná záruka, že se něco takového stane. Ale pokud se tak stane, podle mé předpovědi se do této elitní skupiny akcií dostane zdravotnický gigant Eli Lilly (LLY). Společnost Lilly, která za poslední rok posílila o zhruba 130 %, překonala všechny z velkolepé sedmičky kromě společností Meta a Nvidia - ty se vyšplhaly o více než 140 %, respektive 250 %.

A společnost Lilly vzrostla a stala se osmou nejvýznamnější akcií v indexu S&P 500, čímž překonala společnost Tesla, která se propadla na 10. místo.

Proč by Lilly mohla být skvělým přírůstkem do velkolepé sedmičky? Protože růst společnosti může překonat i růst nejúspěšnější společnosti skupiny, společnosti Nvidia. Lilly je na cestě k tomu, aby v příštích pěti letech dosáhla 50% ročního růstu - to je více než odhadovaný 35% roční růst společnosti Nvidia ve stejném období.

Trh v hodnotě 100 miliard dolarů

A hnacím motorem růstu společnosti Lilly je program s významným potenciálem - portfolio léků na hubnutí. Podle společnosti Goldman Sachs Research může celosvětový trh s léky na hubnutí do roku 2030 dosáhnout 100 miliard dolarů, což představuje 16násobný nárůst oproti dnešku. A tato prognóza není překvapivá vzhledem k trendu, který společnost Lilly a konkurenční výrobce Novo Nordisk zaznamenaly u svých léků na hubnutí: poptávka převýšila nabídku, což obě společnosti přimělo k posílení výrobní infrastruktury.

Společnost Lilly vyrábí dva léky - Mounjaro a Zepbound - které lékaři předepisují na hubnutí. První z nich byl oficiálně schválen pro diabetes 2. typu, zatímco druhý byl schválen speciálně pro regulaci hmotnosti - v obou případech se jedná o stejnou molekulu, tirzepatid. Funguje tak, že působí na dvě hormonální dráhy, které se podílejí na trávení, a v klinických studiích i v reálném světě přinesla přesvědčivé výsledky. Společnost Lilly vyvíjí také třetí kandidátský přípravek, retatrutid, který by mohl tyto současné přípravky dokonce překonat, protože působí na další hormon.

Výdělky společnosti Lilly však nezávisí pouze na její platformě léků na hubnutí. Tento velký farmaceutický hráč má široké portfolio produktů a také hluboký potenciál. Program hubnutí, který již nyní přináší miliardové tržby, by však mohl v příštích letech představovat obrovský motor růstu - což z tohoto hráče na poli zdravotní péče činí růstovou akcii, která by se snadno mohla ucházet o místo mezi sedmi nejúspěšnějšími.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz