Hlavní obsah

Tři společnosti, které Wall Street možná přehlíží, ale já ne

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Podle legendárního investora Warrena Buffetta přehlížené akcie, tedy ty, které Wall Street z velké části odmítá nebo opomíjí, nabízejí nejlepší příležitosti k nákupu

Článek

Podle legendárního investora Warrena Buffetta přehlížené akcie, tedy ty, které Wall Street z velké části odmítá nebo opomíjí, nabízejí nejlepší příležitosti k nákupu, zejména když je sentiment na nejnižší úrovni. Ačkoli celkový sentiment na trhu nemusí být v současné době na nejnižší úrovni, některé akcie jsou podceňovány, což poskytuje lákavou perspektivu pro dlouhodobé investory. Přestože se tyto podhodnocené akcie potýkají s problémy, nabízejí z dnešních cen přesvědčivý obrat v poměru riziko/výnos. Tři takové akcie jsme zde nastínili: Peloton, Roku a Twilio.

Peloton, společnost zabývající se domácím fitness, se těšila statusu miláčka Wall Street během pandemie s rostoucím trendem domácích fitness cvičení. Ukázalo se však, že tržní potenciál společnosti Peloton není tak silný, jak investoři původně doufali. Obchodní model, který se dříve opíral o prodej prémiového hardwaru doplněný o stabilně rostoucí základnu předplatitelů, se po pandemii znovu otevřel světu a podkopal udržitelnost tohoto přístupu. Společnost se proto přeorientovala na model založený spíše na předplatném.

První čtvrtletí (Q1) roku 2024, které skončilo v září 2023, přineslo společnosti Peloton smíšené výsledky. Celkový počet členů zaznamenal meziroční pokles o 4 %, ale došlo k 2% nárůstu předplatného připojeného fitness. Růst počtu uživatelů a příjmů se sice zpomalil, ale firma ve 3. čtvrtletí 2023 výrazně snížila provozní ztrátu na 132 milionů USD, což je výrazně méně než 374 milionů USD ve stejném období předchozího roku. Pokrok společnosti Peloton v oblasti hospodářských výsledků, navzdory náročnému prostředí, je pro investory povzbudivou zprávou.

Na druhé straně společnost Roku, výrobce streamovacích zařízení, stále usiluje o ziskovost, když ve 3. čtvrtletí zvýšila čistou ztrátu o 170 %. Nicméně primární ukazatele, včetně 16% meziročního nárůstu aktivních účtů a 22% nárůstu počtu hodin streamování, naznačují slibné výsledky. Navzdory slabšímu reklamnímu trhu, který zmírňuje růst průměrných příjmů na uživatele, tyto růstové ukazatele naznačují, že se osud společnosti Roku může obrátit, jakmile se reklamní sektor zotaví. Investoři by měli sledovat výsledky za 4. čtvrtletí 2023, kdy společnost Roku očekává upravený zisk EBITDA ve výši 10 milionů USD, což je výrazné zlepšení oproti ztrátě EBITDA za 4. čtvrtletí předchozího roku ve výši 95 milionů USD.

Společnost Twilio, která se zabývá komunikačním softwarem, se dostala na titulní stránky novin náhlým odstoupením svého zakladatele a generálního ředitele. Tento krok nebyl překvapením vzhledem k tomu, že hodnota akcií společnosti Twilio klesla od roku 2021 o 84 %. Zpomalení růstu tržeb firmy spolu s její historií, kdy docházelo ke spalování hotovosti a neziskovosti, vyvolalo na Wall Street poplach. Ve třetím čtvrtletí roku 2022 společnost vykázala provozní ztrátu 457 milionů USD a čistou ztrátu 482 milionů USD. Tyto ztráty se však v průběhu roku 2023 pomalu zlepšovaly. Do třetího čtvrtletí roku 2023 se provozní ztráta snížila na 109 milionů USD a čistá ztráta na 142 milionů USD.

Společnost Twilio rovněž dosáhla pokroku v tvorbě hotovosti, když ve 3. čtvrtletí 2023 vykázala hotovost z provozní činnosti ve výši 206 milionů USD, což představuje výrazné zlepšení oproti záporným 116 milionům USD ve stejném období předchozího roku. Pokud bude společnost Twilio i nadále generovat kladné peněžní toky a urychlí svůj pokrok směrem k ziskovosti, mohli by investoři očekávat působivé výnosy ze současné ceny akcií.

Závěrem lze říci, že akcie jako Peloton, Roku a Twilio podtrhují přednosti přístupu Warrena Buffetta. Signalizují, jak mohou nastat příhodné okamžiky ze scénářů, které jsou pro Wall Street relativně nepříznivé, zejména pro investory s delším investičním horizontem. Tyto společnosti ukazují, jak lze dosáhnout lepší výkonnosti i na pozadí problémů a nepříznivých podmínek na trhu, a to zaměřením se na základní zdraví a dynamiku příslušných podniků. Vzhledem k současnému trendu pozorovanému u těchto tří společností se zdá, že mají slibné vyhlídky, a to bez ohledu na jejich dnešní přehlížení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz