Hlavní obsah

Tyto společnosti jsou lídry v oboru se silnou dividendovou historií

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Pokud se dostanou do výprodeje, investoři by měli zvážit jejich nákup

Článek

Dlouhodobí investoři, zpozorněte: Pokud jde o dlouhodobé investice na akciovém trhu, měly by se investoři zaměřit na fundamentálně silné společnosti, které trvale přinášejí rostoucí dividendový výnos a razí cestu ve svých odvětvích. Tři společnosti, které splňují tato kritéria, jsou Procter & Gamble, Nucor a ExxonMobil. Neúnavné stálice v dobách finančních turbulencí, kdy se akcie těchto společností propadají, jsou hlavními kandidáty na doplnění portfolia.

Procter & Gamble, obchodní gigant v hodnotě 340 miliard dolarů a jedna z největších společností se spotřebním zbožím na světě, je důsledně zastáncem produktových inovací. Její nabídka zahrnuje základní produkty, jako jsou zubní pasty, toaletní papír a deodoranty. Její neustálá snaha o zdokonalování svých produktů si získává věrnost zákazníků i prodejců a staví společnost P&G do pozice klíčového hráče v maloobchodním prostředí.

Kromě toho se roční dividenda společnosti P&G zvyšuje již 67 let, přičemž v posledním desetiletí byl průměrný roční nárůst 5 %. I když se to nemusí zdát významné, stačí to k tomu, aby kupní síla její dividendy předstihla inflaci. Ačkoli se současný výnos pohybuje kolem 2,5 % – což je pro P&G střední hodnota -, investoři by měli sledovat pozoruhodné poklesy ceny akcií. I ti nejopatrnější investoři by pak mohli považovat tuto dobu za vhodnou k nákupu P&G.

Na seznam mimořádně atraktivních akcií se přidává i společnost Nucor, jeden z největších severoamerických výrobců oceli, který nabízí rozsáhlou a rozmanitou škálu výrobků. Používání elektrických obloukových minipecí, které se mohou rychle přizpůsobovat změnám poptávky ve srovnání s jejich tradičními vysokopecními protějšky, a vertikálně integrovaný obchodní model společnosti Nucor nabízejí investorům výhody zaměřené na budoucnost. Společnost má také silné vztahy se svými zaměstnanci, kteří většinou nejsou členy odborů. Nelze však přehlížet cyklickou povahu ocelářského průmyslu.

Nucor je dividendovým králem – s 50 lety stabilního každoročního zvyšování dividend. Průměrný roční nárůst za posledních deset let činí přibližně 3 % a drží krok s inflací. Investoři, kteří mají zájem o tuto těžkou průmyslovou váhu, by měli před nákupem počkat, až akcie výrazně poklesnou. Vzhledem k cyklické povaze ocelářského sektoru by dlouhodobí a trpěliví investoři měli nakupovat pouze v době hospodářského poklesu, kdy je trh v chaosu.

Nestálý energetický průmysl je náchylný k náhlým změnám v důsledku měnící se dynamiky nabídky a poptávky, geopolitického napětí, vládních regulací a vlivu ropného kartelu OPEC. Právě na tomto pozadí je třeba ocenit 41 po sobě jdoucích každoročních zvýšení dividend společnosti ExxonMobil. S průměrným zvýšením o zhruba 4 % v posledním desetiletí pomáhá společnosti ExxonMobil udržovat konzistentní dividendy její robustní rozvaha s mírným poměrem dluhu k vlastnímu kapitálu ve výši 0,2násobku. V obdobích slabých cen ropy společnost navyšuje dluh na výplatu dividend a investice a splácí jej, když se ceny ropy zotaví – tato strategie se investorům zaměřeným na dividendy osvědčila. Současný výnos činí 3,7 %; je nejvyšší na tomto seznamu, ale během poklesu cen ropy se může vyšplhat výrazně výše.

Při hodnocení a výběru akciových investic je třeba zohlednit několik faktorů. Pro konzervativní investory zaměřené na výnosy jsou vynikajícím začátkem akcie předních společností v oboru, které mají za sebou konzistentní každoroční zvyšování dividend. Do tohoto seznamu patří společnosti P&G, Nucor a ExxonMobil. Tyto akcie však nejsou často v prodeji, proto je klíčové včasné plánování. Zařazení těchto společností na seznam investičních přání vám zajistí, že budete připraveni udělat krok, když dojde k výraznému poklesu ceny. Informovaní investoři se zdaleka nemusí těchto nejistých okamžiků obávat, ale jsou připraveni využít příležitost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz