Hlavní obsah
Finance

Vrátí se výrobce elektromobilů Nio zpět na výsluní?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Hodnocení tohoto čínského výrobce elektromobilů je obtížné.

Článek

Náš postoj k akciím čínského výrobce elektromobilů Nio (NYSE:NIO) se změnil a při širším pohledu na tuto oblast nyní vidím větší relativní nárůst u konkurentů společnosti.

Nicméně existují i dobré důvody, proč investoři mohou tuto akcii považovat za vynikající dlouhodobou hru na tomto trhu. Kdysi jsem byl vůči společnosti Nio býčí a dokážu pochopit argumentaci býků, která za touto akcií stojí.

Ve skutečnosti si myslíme, že mnoho býčích argumentů podporujících držení této akcie na současných úrovních má stále smysl, a to pro investory, kteří ji chtějí držet velmi dlouhodobě.

Zde je důvod, proč si myslíme, že Nio je akcie EV, o které by investoři mohli chtít přemýšlet a nezávisle ji zkoumat. Nepochybně je obtížné tuto akcii ocenit vzhledem k jejímu růstovému potenciálu a protivětrům (například zvýšené konkurenci). Ale také si myslím, že se může prudce změnit oběma směry, což z ní dělá zajímavou akcii, kterou je třeba sledovat.

Forseven a akcie NIO

Poté, co země Perského zálivu investovala 2,2 miliardy dolarů do čínského výrobce elektromobilů, předala společnost Nio technologické licence státní investiční společnosti CYVN z Abú Dhabí, společnosti Forseven. Dohoda, která zahrnuje pevný licenční poplatek předem a licenční poplatky z budoucích prodejů produktů společnosti Forseven, přinesla akciím společnosti Nio nárůst o 2,4 %.

V globálním světě vývoje elektromobilů uvažuje společnost Nio nestandardně a má několik zajímavých partnerů a cílových trhů, které jiní čínští konkurenti nesledují.

Pozoruhodné je, že analytici JPMorgan Chase (NYSE:JPM) upravili cílovou cenu akcií Nio na 5 USD za akcii, a to i s ohledem na 36% pokles v roce 2024. Tito analytici tvrdili, že tento propad byl způsoben slabým lednem a intenzivní konkurencí.

Anglická společnost Forseven, která vyrábí luxusní elektromobily, koupila většinu společnosti Gordon Murray, výrobce superaut. Měla spojit technologii Nio s výrobním procesem iStream společnosti Murray. Vzhledem k tomu, že celou věc podporují arabští investoři, závisí úspěch transakce na skutečných prodejích namísto příjmů z licencí.

Lepší výměna baterií je na pořadu dne

Díky účasti v dánském pilotním programu pomohly výměnné stanice baterií společnosti Nio udržet stabilitu sítě vybíjením v době vysoké poptávky. Na Weibo to prozradil senior viceprezident společnosti NIO Shen Fei. Společnost NIO provozuje 39 evropských výměnných stanic a hodlá v Číně otevřít další. Každá stanice má potenciál přinést plno příjmů.

Shen poukázal na potenciální generování příjmů prostřednictvím služeb regulace frekvence v evropských rozvodných sítích. A také na výrazný dopad modelu výměny baterií společnosti NIO na síťovou infrastrukturu a integraci obnovitelných zdrojů energie. Stanice pro výměnu baterií regulují frekvenci a špičkové zatížení s cílem stabilizovat sítě.

Shen hovořil o tom, jak se společnost Nio podílí na regulaci zatížení sítě, a odhadl značné úspory nákladů na elektřinu. Poukázal také na to, jak obtížné je vysvětlit výhody služeb regulace frekvence spotřebitelům elektrické energie. Shen se dívá na čínské výměnné stanice baterií Nio, které poskytují síťové služby.

NIO je dnes levnější a atraktivnější akcií

Při bližším pohledu na poměr ceny a tržeb společnosti se zdá, že Nio je jednou z nejlépe oceněných akcií v sektoru elektromobilů. Ve srovnání s jinými vysoce ceněnými jmény v této oblasti, zejména se společnostmi se sídlem v USA a větším finančním zázemím, je Nio rozhodně relativně atraktivní.

Nedávná slabá výkonnost společnosti jistě vyvolává obavy u momentových investorů a obchodníků. Tento propad by však mohl být vstupním bodem, na který dlouhodobí investoři čekají, pokud společnost skutečně dokáže časem zvýšit svou produkci a ziskovost.

Uvidíme a myslím si, že investoři si budou muset nějakou dobu počkat, aby zjistili, kdo z toho vyjde. Myslím, že tento prostor je příliš konkurenční, zejména v rámci Číny. Proto prozatím nebude na škodu zůstat stranou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz