Hlavní obsah

Výprodej na akciovém trhu: Je Airbnb vhodnou koupí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Měli byste si koupit akcie Airbnb, když jejich hodnota klesla o 48 %?

Článek

V letošním roce klesl index S&P 500 přibližně o 19 % a rok 2022 byl pro akciové investory těžký. Je sice příjemné vidět, jak vaše podíly trvale rostou, ale doba jako tato se může ukázat jako vhodná pro dlouhodobé investory, aby si vybrali akcie společností, které mají stále dobré vyhlídky.

Cena akcií společnosti Airbnb (ABNB) si vedla mnohem hůře než celý trh a klesla o neuvěřitelných 44 %. Nyní by byl vhodný čas prověřit základní údaje o Airbnb a zjistit, zda akcie představují dobrou příležitost k nákupu.

Airbnb se stala lídrem v propojování hostitelů, kteří chtějí pronajmout své domovy, s hosty, kteří potřebují místo k přespání. A společnosti rychle rostou příjmy.

Ve třetím čtvrtletí vzrostly tržby o 29 % na 2,9 miliardy dolarů. Hrubá hodnota rezervací (částka rezervací v dolarech) vzrostla o 31 % na 11,9 miliardy USD. Čistý zisk Airbnb vzrostl o 46 % na 1,2 miliardy dolarů.

Za prvních devět měsíců roku společnost zvrátila ztráty z předchozího roku a vykázala zisk ve výši 1,6 miliardy USD oproti loňské ztrátě 406,5 milionu USD.

Zdá se, že se situace vyvíjí dobře, ale vzhledem k tomu, že Federální rezervní systém podniká agresivní kroky ke zpomalení inflace a mnozí ekonomové předpovídají recesi - a cestovní ruch by se mohl zpomalit, protože lidé omezí dovolenou. Například v roce 2008 utratili spotřebitelé za cestování o 3,5 % méně a v roce 2009 následoval další pokles o 9,8 %.

Silná konkurence

Společnost se neustále snaží přilákat a udržet si hostitele, ale analytik společnosti Morgan Stanley Brian Nowak je stále opatrnější, pokud jde o její schopnost pokračovat v růstu nabídky. Domnívá se, že schopnost Airbnb zvyšovat počet nabídek bude obtížnější, až se stane větší společností a míra růstu se vrátí na normálnější úroveň. To by omezilo schopnost Airbnb expandovat.

Airbnb také čelí silné konkurenci v boji o hosty. Expedia (EXPE) se svými různými produkty, včetně Vrbo, s více než dvěma miliony nabídek, zůstává silná. Ačkoli Airbnb tento počet veřejně neuvádí, údajně se pohybuje v rozmezí pěti až sedmi milionů. Přesto hostitelé Vrbo získávají přístup k celé síti Expedia, což je hlavní výhoda.

Existuje také mnoho online cestovních kanceláří, webových stránek, jako je Tripadvisor (TRIP), a tradičních hotelových řetězců, jako je Marriott (MAR). Zážitek v hotelu je jistě jiný než v domácím byte, ale zůstává další možností, kterou si mohou rekreanti vybrat.

Airbnb odvedla dobrou práci při rozšiřování počtu hostitelů a hostů. O tento kousek trhu se však dělí s dalšími subjekty, které o něj soupeří.

Oceňování

Pokles ceny akcií od začátku roku vedl k jejich levnějšímu ocenění. Poměr ceny k zisku (P/E) klesl z hodnoty výrazně přesahující 120 na 39. Přesto to neznamená, že akcie Airbnb jsou výhodnou koupí.

V porovnání s celkovým trhem je stále drahý. P/E indexu S&P 500 je 21, což znamená, že akcie Airbnb se prodávají za téměř dvojnásobek. Ačkoli Airbnb zaznamenává rychlý růst příjmů, s potenciálně zpomalující ekonomikou a velkou konkurencí to nemusí trvat dlouho.

Proto by se investoři měli i při prudkém poklesu ceny Airbnb při hledání výhodných nabídek poohlédnout jinde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz