Hlavní obsah
Finance

Warren Buffett často nabádal investory, aby využili období všeobecného strachu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Buffettovo tvrzení je podloženo historickými údaji

Článek

V loňském roce se index S&P 500 propadl do medvědího trhu, protože Wall Street otřásla vysoká inflace a rostoucí úrokové sazby. Ve skutečnosti všechny tři hlavní americké finanční indexy zaznamenaly nejprudší roční pokles od velké recese. V nejbližší době však může akciový trh dále klesat. Mnozí odborníci se domnívají, že recese hrozí ještě letos.

To má pro investory znepokojivé důsledky. Zisky podniků klesly již v loňském roce, ale recese by na zisky vyvíjela ještě větší tlak, což by mohlo akciový trh stáhnout dolů.

Nejhorší chybou, kterou mohou investoři udělat, je však právě teď zůstat stranou. Hlavní finanční indexy se zotaví, až přijde další býčí trh, a promeškání i části tohoto zotavení by mohlo být nákladnou chybou.

Vezměte v úvahu tuto radu Warrena Buffetta.

Rozšířený strach vytváří nákupní příležitosti

Buffett kdysi napsal: „Moje nákupy určuje jednoduché pravidlo: Buď chamtivý, když jsou ostatní chamtiví, a buď chamtivý, když jsou ostatní chamtiví.“ Dále uvedl, že investoři by se měli obávat podniků se slabou konkurenční pozicí, ale „obavy ohledně dlouhodobé prosperity mnoha zdravých národních společností nemají smysl“.

Tato rada byla zveřejněna v deníku The New York Times 16. října 2008. Toto datum je pozoruhodné, protože index S&P 500 v té době klesl o 40 % a měsíc předtím zkrachovala investiční banka Lehman Brothers. Byl to dosud největší bankrot v historii USA a krach banky otřásl Wall Streetem v základech. Investoři se obávali, že se finanční nákaza rozšíří i na další instituce.

V tomto chaosu byl Buffett hlasem rozumu a jeho rady jsou dnes opět aktuální. Obavy z recese vedly k rozsáhlému poklesu akciového trhu. Federální rezervní systém zvýšil svou základní úrokovou sazbu nejrychlejším tempem za posledních čtyřicet let a nedávné krachy bank by mohly dále zpřísnit podmínky poskytování úvěrů. Tyto proměnné by jistě mohly způsobit hospodářský pokles, ale investorům zaměřeným na tuto možnost uniká širší pohled. Mnoho dobrých akcií se obchoduje s výraznými diskonty oproti jejich historickému ocenění a takové nákupní příležitosti jsou vzácné.

Snaha o časování trhu je chybou

Ve stejném článku Buffett vysvětlil, proč jsou strategie časování trhu odsouzeny k neúspěchu.

Dovolte mi, abych se vyjádřil jasně: nedokážu předvídat krátkodobé pohyby akciového trhu. Nemám nejmenší tušení, zda budou akcie za měsíc nebo za rok vyšší nebo nižší. Co je však pravděpodobné, je to, že trh se bude pohybovat výše, možná výrazně, mnohem dříve, než se sentiment nebo ekonomika otočí vzhůru.

Buffettovo tvrzení je podloženo historickými údaji. Podle JPMorgan Chase se index S&P 500 začal zvedat dříve, než ekonomická aktivita dosáhla svého dna, a to v každé recesi za posledních 50 let, s jednou výjimkou. To znamená, že investoři, kteří dnes sedí stranou, pravděpodobně část oživení propásnou. Nebo, abychom si vypůjčili lidovou metaforu od Buffeta: „Když počkáte na robátka, jaro už bude za vámi“.

V posledních dvou desetiletích se 42 % nejsilnějších dnů indexu S&P 500 odehrálo během medvědího trhu a dalších 34 % během prvních dvou měsíců býčího trhu (tj. dříve, než bylo jasné, že předchozí medvědí trh skončil). Zmeškání i několika takových dnů může způsobit trvalé škody na portfoliu.

Podle společnosti Putnam Investments dosáhl index S&P 500 během 15letého období, které skončilo v prosinci 2022, celkového výnosu 255 %. Pokud však z rovnice vyřadíme 10 nejlepších dnů, celkový výnos klesne na 62 %. A pokud vyloučíme 20 nejlepších dnů, je celkový výnos záporný. Jinými slovy, investoři platí vysokou cenu za to, že se vyhýbají akciím během medvědích trhů.

Na závěr bych rád uvedl Buffettovu lidovou moudrost: „Každých deset let se na ekonomické obloze objeví temné mraky, z nichž krátce zaprší zlato. Když se takový liják objeví, je nutné, abychom se hrnuli ven s vaničkami, ne s čajovými lžičkami.“ Věřím, že za deset let si investoři, kteří se ohlédnou za současným medvědím trhem, uvědomí, že na nebi skutečně pršelo zlato. Buffett si to každopádně zřejmě myslí. Berkshire Hathaway loni nakoupila majetkové cenné papíry za téměř 68 miliard dolarů, což je více, než kolik investovala během předchozích tří let dohromady.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám