Hlavní obsah
Finance

Zakladatel Netflixu Reed Hastings odchází. Co to znamená pro akcie NFLX?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Zakladatel společnosti Netflix po 25 letech opouští funkci generálního ředitele.

Článek

Zakladatel společnosti Netflix po 25 letech opouští funkci generálního ředitele.

Akcie společnosti Netflix (NFLX) ve čtvrtek večer po skončení americké obchodní seance vyskočily o 7 % poté, co lídr v oblasti streamingu ve své zprávě o hospodářských výsledcích za čtvrté čtvrtletí roku 2022 vykázal silný růst počtu předplatitelů a nabídl povzbudivý výhled pro rok 2023. Sedmiprocentní zisk se udržel i v páteční obchodní seanci.

Skutečně zásadní zprávou však byla skutečnost, že spoluzakladatel Reed Hastings odstoupí z pozice spoluředitele a přesune se na pozici výkonného předsedy. Greg Peters je povýšen z pozice provozního ředitele na pozici spoluředitele a bude se o tuto vedoucí pozici dělit s ředitelem pro obsah Tedem Sarandosem.

Hastings vedl společnost od jejího založení v roce 1997, od jejích počátků, kdy byla založena na zasílání DVD, přes vývoj ke streamování až po její růst v mediální velmoc, která změnila Hollywood. Na této cestě zajistil investorům mimořádné výnosy - od první veřejné nabídky akcií v roce 2002 vzrostly akcie společnosti o více než 27 000 %, což v souhrnu představuje 31% roční růst.

Kromě těchto úspěchů je Hastings považován také za vizionáře v tomto odvětví a více než kdokoli jiný se zasloužil o to, že streamovací průmysl je tím, čím je dnes, a vidí v něm potenciál narušit ekosystém lineární televize. V roce 2015 řekl: „Dojdeme k tomu, že lineární televize bude příštích 20 let každý rok klesat a internetová televize bude příštích 20 let každý rok stoupat.“ A tato předpověď platí doposud. Jak uvedl spoluředitel společnosti Ted Sarandos na nedávném hovoru k výsledkům, „Reed dokázal vidět doslova za roh“.

Změny ve společnosti

V dopise akcionářům společnost uvedla, že Hastingsův přesun na pozici výkonného předsedy a Petersův nástup na pozici spoluředitele završuje „proces nástupnictví“. Přesto společnost o Hastingsově odchodu nikdy předtím otevřeně nehovořila.

Sarandos se stal spoluředitelem v červenci 2020, což byl první krok v plánu nástupnictví, a vedoucí představitelé uvedli, že Sarandos a Peters již nějakou dobu úspěšně zvládali každodenní činnost. Společnost uvedla, že toto rozhodnutí formalizuje způsob, jakým společnost již interně fungovala. Na vysvětlenou, proč nastal ten správný čas pro přechod, Hastings jednoduše řekl, že byli připraveni. Ve svých 62 letech se také blíží tradičnímu věku odchodu do důchodu.

Hastings dodal, že všichni tři spolu pracovali 15 let a on má v jejich vedení plnou důvěru. V příspěvku na svém blogu uvedl: „Těším se, že s nimi budu v této roli spolupracovat ještě mnoho let.“

Co to znamená pro investory

Zatím je příliš brzy na to, abychom věděli, jak Hastingsův odchod společnost ovlivní, ale je jasné, že Sarandos a Peters budou muset zaplnit velké boty. Hastingse obdivují nejen na Wall Street, ale zdá se, že si ho váží i řadoví zaměstnanci Netflixu. Na webu Glassdoor, který hodnotí pracovní pozice, 89 % respondentů uvedlo, že ho jako generálního ředitele schvaluje, a společnost se umístila na 40. místě v žebříčku nejlepších míst pro práci, který tento web sestavil. Netflix je také známý svou jedinečnou a nyní hojně napodobovanou filozofií řízení, kterou vyvinul pod Hastingsovým vedením.

Jeho odchod z křesla generálního ředitele přichází v době, kdy se společnost nachází na klíčové křižovatce. Právě spustila svou reklamní úroveň a zavádí novou funkci placeného sdílení, od které očekává zvýšení příjmů. Společnost se však také potýká s řadou nových konkurentů, dozrávajícím trhem v Severní Americe a zpomalujícím se růstem, neboť ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly její tržby pouze o 2 %, resp. o 10 % na měnově neutrální bázi.

Nedávný návrat Boba Igera do společnosti Walt Disney je také připomínkou toho, že výměna generálního ředitele neprobíhá vždy podle plánu, a někteří zaměstnanci Amazonu údajně agitují dokonce i za návrat Jeffa Bezose.

Vedení Netflixu uvedlo, že s přechodem nedojde k žádné změně strategie, a Hastings prohlásil, že stále výrazně investuje do úspěchu společnosti, což naznačuje, že se může zapojit více než typický výkonný předseda - což je dobré znamení pro investory.

S Hastingsovým požehnáním a školením si Sarandos a Peters zaslouží důvěru investorů, ale akcionáři by měli pozorně sledovat její výkonnost. Výhled společnosti na rok 2023 byl silný a počítal s téměř dvojnásobným volným peněžním tokem na 3 miliardy dolarů, ale ve streamovacím odvětví se věci rychle mění a Netflix bude potřebovat takovou předvídavost, jakou přinesl Hastings, aby se udržel na špičce v oboru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz