Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak nastavit své osobní hranice, aby mi bylo (nejen) ve vztazích dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock

Nejít přes čáru

Nikdo to za nás neudělá, jen my sami. Nastavit si osobní hranice je fuška, ale stojí to za to.

Článek

Co jsou osobní hranice

Osobní hranice jsou mentální, emocionální, fyzické a sociální hranice, které si stanovujeme, abychom chránili svou pohodu, identitu a své hodnoty - zkrátka sebe sama. Jsou to jakési limity nebo zóny autonomie, které si definujeme, abychom udrželi svou integritu a respektovali sami sebe. Tyto hranice mohou být různého typu a mohou se lišit v různých situacích a vztazích.

Emocionální hranice vymezují, jaké emoce jsou pro nás přijatelné a jaké jsou nepřijatelné. Například si můžeme stanovit hranice ohledně toho, jaké typy komentářů nebo chování nás mohou urazit nebo zranit.

Fyzické hranice zahrnují osobní prostor a fyzickou interakci s ostatními lidmi. Můžeme si stanovit hranice ohledně toho, kdo se nás může dotýkat nebo jak daleko od sebe přijímáme ostatní lidi. Můžeme být velmi kontaktní, nebo můžeme vyžadovat větší fyzický prostor kolem sebe.

Mentální hranice se týkají také naší mysli a myšlenkových procesů. Můžeme si stanovit hranice ohledně toho, jaké informace přijímáme, jaké myšlenky si dovolíme a jak se necháváme ovlivňovat ostatními.

Sociální hranice zase určují, jaké druhy interakcí jsou pro nás vhodné ve společenských situacích. Zahrnují třeba naše stanovení pravidel pro komunikaci, respektování času a očekávání v rámci různých sociálních interakcí.

Naše osobní hranice jsou flexibilní a mění se v čase a v závislosti na situaci.

K čemu je dobré si osobní hranice ve vztahu k druhým nastavovat?

Nastavování zdravých osobních hranic je klíčové pro naše duševní i fyzické blaho. Dobré hranice nám umožňují chránit svou energii, čas a emocionální pohodu. Jsou také základem pro zdravé a udržitelné partnerské, rodinné i pracovní vztahy.

Umožňují nám vyjádřit, co je pro nás přijatelné a co ne. Jsou odrazem naší sebeúcty. Máme-li nastavené své osobní hranice, můžeme tak okolí lépe sdělovat své potřeby a očekávání. Bez osobních hranic se můžeme velmi snadno dostat do situace, kdy cítíme, že jsou využívány nebo překračovány naše limity. Nastavení hranic pomáhá prevenci vyhoření a přetížení.

Stanovení hranic nám poskytuje jasný odrazový můstek pro komunikaci s ostatními. Když totiž ostatní lidé vědí, co pro nás je a co není přijatelné, usnadňuje nám to řešení konfliktů a udržuje naše vztahy transparentní.

Pokud si aktivně stanovujeme a dodržujeme své hranice, posilujeme tím svou sebedůvěru. Tím pádem se cítíme silnější a odolnější vůči manipulaci a škodlivým vlivům z našeho okolí.

Jak si je nastavit?

Naše osobní hranice za nás nikdo nevymyslí a neurčí, nikdo je nebude vytyčovat, komunikovat a hájit. Je to na nás samotných. Je to naše práce. Kam pustíme ostatní, tam půjdou. Tak to je.

  1. Rozpoznání vlastních potřeb: Prvním krokem k nastavení zdravých osobních hranic je rozpoznání vašich vlastních potřeb a limitů. Zaměřte se na to, co vám dělá dobře a co vás vyčerpává. Prostě pocitově.
  2. Jasné vyjádření: Buďte schopni jasně vyjádřit své hranice ostatním. Pokud něco nechcete dělat nebo vám něco vadí, nebojte se to říct. Připravte se na to, že to budete muset říkat opakovaně a vaše slova musí doprovodit vaše činy. Okolí bude chvíli trvat, než se naučí vaše hranice respektovat.
  3. Sebeúcta: Mějte na paměti, že mít hranice je zdravé a důležité. Nepovažujte se za sobecké, pokud si stanovíte své hranice a odmítnete cokoliv, kdy cítíte, že jdete přes sebe (své přesvědčení, sílu, energii, náladu, chuť, čas).
  4. Zvládání viny: Možná budete mít pocit viny, když odmítnete něčí žádost nebo když si uděláte čas jen pro sebe. To je normální, ale není třeba se cítit vinu za péči o sebe sama. Někde také musíte čerpat a dobíjet svou sílu, abyste mohli fungovat.
  5. Odmítání přepracování: Naučte se říkat ne. Pokud máte pocit, že už máte dost práce nebo závazků, odmítněte další. Je důležité si chránit svůj čas a energii. Klidně si sepište, co všechno na vás leží, bude se tak další povinnost, kterou na vás chce někdo hodit, lépe odmítat.
  6. Omezení toxických vztahů: Pokud někdo neustále překračuje vaše hranice a ignoruje vaše potřeby, může být čas přehodnotit tento vztah. Obklopte se lidmi, kteří respektují vaše hranice a podporují vaše blaho. Když si začnete své hranice vymezovat, nese to s sebou také ztráty. Okolí, které na to nebylo zvyklé, je nemusí chtít příjmout a akceptovat. Někdy se tak opravdu stane, že některé vztahy ztratíme (partner, kamarád) a některé omezíme (rodina).
  7. Naplánování času pro sebe: Zahrňte do svého každodenního rozvrhu čas, který věnujete pouze sobě. Buďte egoističtí, když jde o váš čas pro regeneraci a odpočinek. Čas pro sebe si opravdu plánujte. Konkrétně. Vyplatí se to. Obvykle totiž to, co není v kalendáři, nemá tu prioritu a snadno se od toho upustí.
  8. Zdravé priority: Stanovte si své priority a držte se jich. Pokud víte, co je pro vás skutečně důležité, bude snazší odmítnout věci, které vám nevyhovují.
  9. Sledování a úprava hranic: Vaše hranice se mohou měnit v závislosti na situaci nebo životních okolnostech. Buďte flexibilní a neváhejte aktualizovat své hranice podle potřeby. Důležité je, abyste se vy cítili dobře.
  10. Sebereflexe: Občas se zamyslete nad tím, jak se cítíte ve svých vztazích a situacích, a zvažte, zda jsou vaše hranice respektovány. Pokud ne, přehodnoťte svůj přístup a jednejte podle toho.

Nastavování a udržování zdravých osobních hranic je proces, který vyžaduje čas a úsilí, ale naše duševní a fyzické zdraví si to zaslouží. Buďme k sobě laskaví a nezapomeňme, že si zasloužíme respekt a podporu ve všech svých vztazích.

Anketa

Jak jste na tom se svými osobními hranicemi Vy?
Mám s nimi velký problém, neumím si je nastavit a stát si za nimi.
30,8 %
V některých situacích je mám stanoveny a nedělá mi to problém, ale v jiných situacích jsem v koncích.
53,8 %
Nemám problém, znám své osobní hranice, mé okolí to respektuje a kdo ne, jeho smůla. Do života mi nepatří.
15,4 %
Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz