Hlavní obsah

Jak zvládat overthinking a techniky práce s myšlenkami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: shutterstock

Ta hlava se snad nikdy nezastaví

Nadměrné analyzování, přemýšlení a přehrávání situací, které vede k pocitu zahlcení, selhání a neustálým pochybnostem o sobě nás nakonec umí úplně paralyzovat.

Článek

Co je overthinking

Overthinking, nebo také přemýšlení „přes míru“, je neustálé a nadměrné analyzování, přemýšlení a přehrávání situací, které vede k pocitu zahlcení, selhání a neustálým pochybnostem o sobě. Často nás to může paralyzovat a zabránit nám v efektivním rozhodování. Tento zvyk přehnaného přemýšlení může být spojen s úzkostí a stresem a má negativní dopad na duševní zdraví. Jak s tím ale pracovat, abychom své myšlenky zvládali lépe?

Proč máme sklony k overthinkingu

Overthinking může být způsoben potřebou kontrolovat okolnosti, strachem ze selhání nebo touhou vyhnout se nejistotě. Přehnané analyzování nám dává pocit, že máme situaci pod kontrolou, ale ve skutečnosti to vede k frustraci a nerozhodnosti.

Praktické techniky, jak zvládat overthinking

1. Vědomá přítomnost (mindfulness)

Mindfulness je jednou z nejúčinnějších metod pro zvládání overthinkingu. Spočívá v tom, že se soustředíte na přítomný okamžik, místo aby vás myšlenky zanesly do minulosti nebo budoucnosti. Pomocí technik, jako je hluboké dýchání nebo meditace, se můžete lépe soustředit na tady a teď a přerušit neustálý proud myšlenek.

  • Jak na to? Zkuste věnovat několik minut denně tomu, abyste vnímali své okolí – zvuky, barvy nebo vůně. Při každém záchvatu přehnaného přemýšlení se zaměřte na svůj dech nebo se pokuste být přítomní v daném okamžiku.

2. Zpochybňujte své myšlenky

Jedna z klíčových technik při práci s overthinkingem je kognitivní restrukturalizace. Tato metoda vychází z kognitivně-behaviorální terapie (CBT) a spočívá v tom, že se naučíte své myšlenky zpochybňovat a analyzovat jejich pravdivost. Často se stává, že přehnané myšlenky jsou nerealistické nebo přehnané.

  • Tip: Když se ocitnete v začarovaném kruhu myšlenek, zeptejte se sami sebe: „Je tato myšlenka založená na faktech nebo jen na mém strachu?“ „Co by se skutečně mohlo stát, i kdyby věci nešly podle plánu?“

3. Stanovte si čas na přemýšlení

Někdy může být užitečné stanovit si konkrétní čas na přemýšlení. Místo toho, abyste myšlenkám věnovali neomezenou pozornost celý den, si vyhraďte 10–15 minut, kdy budete aktivně reflektovat problém. Poté se k tomu již nevracejte a zaměřte se na jiné aktivity.

  • Jak na to? Vytvořte si plán „času na přemýšlení“ a dodržujte ho. Může to pomoci omezit nutkání přemýšlet nad věcmi v každém volném okamžiku.

4. Sepisování myšlenek

Psaní myšlenek na papír či do mobilu je efektivní způsob, jak ulevit své mysli. Tato technika vám umožní vyjádřit své obavy a pocity, což často vede k pocitu uvolnění. Někdy stačí vidět své myšlenky napsané, aby se ukázalo, že nejsou tak dramatické, jak se zdají.

  • Tip: Pište si deník, kde budete zachycovat své pocity a myšlenky, když začínáte upadat do spirály overthinkingu. Můžete si také napsat akční plán, pokud některé myšlenky vyžadují řešení.

5. Akce místo přemýšlení

Přehnané analyzování často vede k nerozhodnosti. Místo nekonečného přemýšlení se pokuste podniknout konkrétní kroky k vyřešení situace. Akce je nejlepší způsob, jak přerušit cyklus přehnaného přemýšlení a získat pocit kontroly.

  • Jak na to? Rozdělte si velké úkoly na menší kroky, které můžete řešit jeden po druhém. Každý malý krok vám dodá pocit pokroku a zlepší vaši sebedůvěru.

6. Odstup a nadhled

Někdy je potřeba si uvědomit, že nejde o životně důležitá rozhodnutí. Představte si, jak byste daný problém viděli s odstupem jednoho roku. Zkuste si položit otázku: „Bude na tom záležet za pět let?“ Tato technika vám může pomoci získat nadhled a zklidnit přehnané obavy.

7. Soustředění na řešení, ne na problém

Overthinking se často zaměřuje na problémy a důvody, proč by něco nemuselo fungovat. Zaměřte svou pozornost na hledání řešení. Ptejte se sami sebe: „Jaký krok mohu podniknout k vyřešení této situace?“

Přerušení cyklu overthinkingu

Overthinking je běžným problémem, který nás může vyčerpávat mentálně i emocionálně. Pomocí technik, jako je mindfulness, sepisování myšlenek a zaměření se na řešení místo problémů, je možné přerušit tento cyklus a získat nad svými myšlenkami kontrolu. Je důležité si uvědomit, že každý krok k zvládnutí overthinkingu je krokem k lepšímu duševnímu zdraví a většímu klidu.

Praktický tip:

Pokud máte pocit, že je overthinking příliš intenzivní nebo zasahuje do každodenního života, terapie může být velmi účinným nástrojem. Pomůže vám rozpoznat nezdravé myšlenkové vzorce a naučí vás, jak s nimi pracovat efektivněji.

Anketa

Jste overthinker?
Ano, a myslím, že jsem v overthinkingu přeborník.
75 %
Ne, tohle se mě vůbec netýká.
0 %
Občas se přistihnu, že všechno příliš analyzuji, ale umím s tím pracovat.
25 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz