Hlavní obsah
Seberozvoj

Když od druhých očekáváme příliš aneb Jak se vyhnout zklamání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: shutterstock

zažívat často pocit zklamání má dopady na naši životní spokojenost

Mít očekávání není nic špatného a nejde je úplně nemít. Jak se ale vyhnout zklamání z přehnaných očekávání a jak si udržovat zdravé vztahy s lidmi kolem nás?

Článek

Každý z nás má určitá očekávání, jak od sebe, tak od druhých. Je to úplně přirozené.

Naše očekávání jsou odrazem našich představ, jak by něco mělo být či vypadat nebo jak by se měl někdo chovat. Zrcadlí se v nich naše zkušenosti, přání, potřeby a také naše hodnoty a priority.

Mít očekávání není nic špatného a nejde je úplně nemít. Pomáhají nám umět předvídat situace, připravit se na ně, představit si svou budoucnost a klást sobě i druhým určité nároky.

Očekáváme například, že situace či vztahy budou úměrné tomu, kolik jsme do nich investovali ze sebe. Když druhým nebo nějakému cíli věnujeme svůj čas, úsilí a péči, přirozeně očekáváme, že se nám daná energie vrátí.

Pokud však naše očekávání nejsou realistická nebo jsou příliš vysoká, mohou vést k pocitům nespokojenosti, k frustraci, zklamání, ke konfliktům a ve finále k vyhoření. Ano, vyhořet se dá i ve vztazích.

Jak se ale vyhnout zklamání z přehnaných očekávání a jak si udržovat zdravé vztahy s lidmi kolem nás?

Uvědomujme si svá očekávání

Položme si otázky: Co očekávám od druhých lidí? Jsou má očekávání přiměřená? Je to moc, je to málo? Zda jsou naše očekávání na místě, závisí na kontextu a povaze vztahu.

Předpokládat, že náš kolega splní všechny naše pracovní úkoly bez chyb, nebo že náš přítel vždy pochopí naše pocity bez vysvětlení, je nereálné.

Komunikujme otevřeně

Mnoho zklamání pramení z našich nevyřčených nebo nejasně komunikovaných přání a potřeb. Pokud něco potřebujeme nebo očekáváme od druhých, dejme jim to jasně a srozumitelně najevo. Nikdo totiž nemá křišťálovou kouli a jen málokdo umí číst myšlenky.

Když tedy naše přání a potřeby vyslovíme nahlas, vyhneme se situacím, kdy druhá strana ani netuší, že něco očekáváme, a nemůže na to adekvátně reagovat. Komunikace nám také pomůže naše očekávání vylaďovat, přizpůsobovat a korigovat.

Například nemohu automaticky očekávat od partnera, že si v domácnosti rozdělíme stejným dílem domácí práce, když je v životě nedělal. I když jsem na to zvyklá, bylo by to naivní. Bude potřeba o tomto komunikovat a sladit se.

Berme druhé takové, jací jsou

Jedním z největších zdrojů zklamání je snaha měnit druhé lidi podle našich představ. Každý člověk je jedinečný a má své vlastní silné i slabé stránky. Přijměme své blízké takové, jací jsou, i se svými limity. Nikdo není dokonalý a všichni máme své hranice.

Zvažte, zda jsou konkrétní osoby vůbec schopny vaše očekávání naplnit. Například pokud je partner spíše samotář, je zbytečné předpokládat, že bude často a rád chodit do společnosti a pořádat večírky, i když my to milujeme.

Pracujme na svém sebevědomí

Někdy naše přehnaná očekávání vycházejí z nedostatku vlastního sebevědomí a pocitu, že potřebujeme potvrzení od druhých. Pracujme na posílení svého sebevědomí a naučme se nacházet hodnotu v sobě samých, nezávisle na externích faktorech. Zdravé sebevědomí nám pomáhá mít reálnější očekávání a méně záviset na tom, co dělají druzí.

Nepřesouvejme zodpovědnost za svou spokojenost na druhé lidi. Není to jejich povinnost a možná toho ani nejsou schopni a neumí to. Je nereálné očekávat, že nás partner udělá šťastnými, když o to neusilujeme primárně my sami.

Buďme vděční

Postoj vděčnosti je mocný nástroj, který nám pomáhá vidět pozitivní stránky života. Když si pravidelně připomínáme, za co jsme vděční, naše očekávání se mohou stát realističtějšími a méně náročnými. Praktikování vděčnosti umí posílit naše vztahy tím, že si umíme více všímat a oceňovat to, co pro nás druzí dělají.

Vylaďujme svá očekávání

Pracujme se svými myšlenkami. Je dobré umět se předem naladit na to žádoucí očekávání. Například: „jé, určitě to bude strašná nuda nebo určitě zapomněl nakoupit vs. užiju si to tam nebo večer si uděláme pěkný tak nebo tak“. Všimněme si, že v druhém případě můžete pro to, aby se naše očekávání naplnilo, sami něco udělat.

Očekávání jsou neodmyslitelnou součástí našich vztahů, ale když je máme příliš vysoká nebo nerealistická, mnohem častěji zažíváme zklamání.

Vyjasňování si vzájemných očekávání a upřímná a otevřená komunikace o našich přáních a potřebách zvyšuje šance, že budou častěji naplněna, nebo naše očekávání korigujeme a budeme zažívat více spokojenosti a pohody ve svém životě.

Jak se to daří vám?

Anketa

Jak se Vám daří komunikovat svá očekávání?
Daří se mi to velmi dobře, zklamání nezažívám
7,4 %
Občas se mi to podaří, ale pocit zklamání mi není cizí
63,8 %
Zklamání by mohlo být mé druhé jméno. Mé očekávání není téměř nikdy naplněno.
28,8 %
Celkem hlasovalo 94 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz