Hlavní obsah
Názory a úvahy

Celá historie lidstva v jedné větě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Volání o pomoc osamělého člověka

Podobenství z Orientu: Jeden král z Východu chtěl znát celou historii lidstva. Mudrc mu přinesl 500 svazků. Král říká: „Kdo by to dokázal přečíst? Řekni mi to stručně a výstižně“.

Článek

Po 20 letech se mudrc vrátil a přinesl dvacet svazků. Ale král už byl starý, poslal ho zase pryč. Uplynulo dalších 20 let. A starý, šedovlasý mudrc přinesl králi jediný svazek obsahující celou historii lidstva, veškerou moudrost světa. Jenže král už ležel na smrtelné posteli a neměl čas přečíst ani tuto jedinou knihu. Mudrc mu tedy shrnul historií lidstva v jedné větě: „Člověk se rodí, trpí a umírá.“

Tohle jsou dějiny lidstva? Pro co se tedy rodíme? Proč se rodíme? Pro člověka to zůstává nepochopitelné. A tak nevidí ani začátek, ani konec. Vidí sebe pouze na živočišné úrovni: zrození živočišného těla, utrpení živočišného těla, potěšení živočišného těla a smrt živočišného těla. Nic jiného. Nechápeme význam zrození.

Znamená to, že dokud se nepovzneseme nad živočišnou úroveň, bude celá historie lidstva pouze o tom, jak se člověk rodí, trpí a umírá. Člověk se musí zříci živočišného těla, pozvednout se nad něj. Neprožívat jeho touhy, požadavky, a tak dále. A pak začneš

cítit, co od tebe tvé duchovní tělo vyžaduje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz