Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vrátí nám čipy v mozku zdraví, nebo z nás udělají zombie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Laitman

https://pixabay.com/cs/illustrations/elon-musk-podnikatel-portr%C3%A9t-6949267/

Minulý čtvrtek společnost založená Elonem Muskem, Neuralink, zabývající se vývojem mozkových implantátů, oznámila, že obdržela od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolení k provádění klinických zkoušek na lidech.

Článek

Společnost vyvíjí čip, který má po implantaci do mozku pomáhat těžce ochrnutým pacientům ovládat vnější technologie a komunikovat s okolím tím, že budou pohybovat kurzory a psát na klávesnici pouze pomocí mozkových signálů. Odborníci se domnívají, že kromě pomoci ochrnutým pacientům by takové implantáty mohly pomoci také při léčbě slepoty a duševních chorob. Musk dokonce vyjádřil svůj záměr prozkoumat možné aplikace Neuralinku pro zdravé lidi.

Stejně jako se umělá inteligence stala nedílnou součástí našich životů, budou stále běžnější i počítačové čipy implantované do našich mozků. Vědecký pokrok se nedá zastavit, a když se má něco stát, tak se stane. Otázkou není, zda vývoj mozkových čipů povolit, ale jak zabránit jejich zneužití.

Jako každé nové technologie, budou i mozkové čipy použity k vojenským účelům: jako zbraně. Ničivý potenciál zbraní vybavených těmito technologiemi je obrovský. Jediný způsob, jak se vyhnout jejich použití proti lidstvu, je povznést se na vyšší úroveň lidskosti, nad současnou úroveň reality neúprosného boje o moc.

Převádění myšlenek na pohyby kurzoru se může zdát neškodné, ale jde o mnohem víc. Aplikace této technologie na zdravé lidi by mohla jejím provozovatelům poskytnout kontrolu nad lidskou myslí, proměnit je v zombie a přimět je jednat podle vůle operátora. Toto nebezpečí se nám nezdá tak ničivé, jako je například jaderná zbraň, ale ve špatných rukou může způsobit mnohem větší zkázu.

Přestože stále pokračuje vývoj jaderných zbraní, státy od jejich použití odrazují jejich evidentní hrozivé účinky. Závažnější je však to, že mozkové implantáty, které ovládají chování lidí, jsou novým typem zbraně, a protože se následků neobáváme, nic nebrání vládcům a magnátům toužícím po moci, aby je použili. Než se dozvíme, jaké škody může tato nová hrozba napáchat, může se lidstvo ocitnout ve stavu totální zkázy.

Snad jediným způsobem, jak zabránit zneužití této nové moci, je vést otevřenou debatu o jejích možných ničivých následcích. Informovanost může být naším jediným protiopatřením, naší jedinou obranou proti zbrojním technologiím ovládání mysli.

V konečném důsledku však věřím v dobrý osud lidstva. Buď si včas uvědomíme škodlivý potenciál počítačů ovládajících mysl a zabráníme dalším tragédiím, nebo si katastrofu sami způsobíme, jako v případě atomových bomb, a až potom si uvědomíme, že se musíme změnit. Nakonec sebereme sílu využívat technologie moudře a ve svůj prospěch.

Lidská povaha je ze své podstaty zlá a neúprosně nás tlačí k propasti. Lidé jsou však schopni vyvodit závěry a zvolit si svůj životní směr. Dnes víme, že zničení jednoho znamená zničit druhého, že ubližování druhým poškozuje ničitele. Proto se domnívám, že se přibližujeme k neodvratnému závěru, že nemůžeme pracovat ve prospěch pouze jedné části nebo segmentu lidstva a že nikdo nebude mít prospěch, pokud nebudou mít prospěch všichni.

Jakmile toto přijmeme, třebaže to může být pro naše ego nepřitažlivé, začneme se chovat způsobem prospěšným pro lidstvo. Prosperita je možná pouze tehdy, když se vykořisťování a útlak stanou nepřijatelnými, když budeme cítit, nejen si myslet, ale skutečně cítit, že technologie lze správně využít pouze tehdy, když jsou použity ve prospěch všech, nejen mocné menšiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz