Hlavní obsah
Internet a technologie

Elon Musk vs. Twitter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Laitman

V posledních několika týdnech Elon Musk, nový majitel Twitteru, zveřejňoval informace, které známe jako „Twitter Files“.

Článek

Tyto „soubory“ obsahují záznamy interní korespondence mezi bývalými manažery společnosti, které Musk po převzetí společnosti ihned propustil. Z těchto výpisů vyplývá, že konzervativní novináři a politici, včetně tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, byli zařazováni na černou listinu, byly blokovány jejich tweety, které neodpovídaly politickému zadání společnosti, a byly zamlčovány zprávy, které nepropagovaly liberální názory, jako například nyní ověřená zpráva o notebooku Huntera Bidena.

Nepochybuji o tom, že Musk věděl, co kupuje. Jsem si jistý, že nejen on, ale mnoho dalších lidí prověřovalo, co se ve firmě děje. To také vysvětluje, proč první věc, kterou udělal, když společnost převzal, bylo propuštění nejvyšší vrstvy této společnosti.

Nemyslím si, že by měl Musk v úmyslu očistit svět od zla nebo zloduchů. Kdyby tomu tak bylo, byl by již od zloduchů „očištěn“. Přesto Muskovo odhalování skutečností velmi podporuji a fakt, že uspěl a přežil, musí znamenat, že má buď štěstí, nebo že je ve hře něco, čeho si nejsem vědom.

Twitter je však pouze jedna platforma. Není pochyb o tom, že situace je stejná na Facebooku a jiných platformách sdružující miliardy lidí, které lze ovládat.

Konečným smyslem celé hry je moc a kontrola. To je důvod, proč bývalí manažeři Twitteru dělali to, co dělali, a proč všechny velké technologické, mediální a internetové společnosti manipulují s daty. To je také důvod, proč se na těchto machinacích podílela FBI, jak vyplývá ze spisů Twitteru.

Pointa je, že kdo ovládá média, ovládá to, co lidé vědí, a kdo ovládá to, co lidé vědí, ovládá to, co si myslí. Když ovládáte to, co si lidé myslí, neexistuje žádná hranice pro to, co s nimi můžete dělat. To je konečný cíl velkých technologických společností: moc a kontrola kvůli moci a kontrole.

Nevím, zda Elon Musk usiluje o moc a kontrolu, nebo o něco jiného. Už mnoho let je průkopníkem špičkových technologií, založil společnosti Tesla a SpaceX, ale Twitter je pro něj novinkou. Kam ho to zavede, lze jen hádat. Může se stát, že se zaplete s různými společnostmi a lidmi. Každopádně jsem vždy pro transparentnost a odhalování problémů, protože jen tak lze problémy a zlo rozpoznat a následně napravit. Proto ať už Muska motivuje cokoli, pokud to odhalí pravdu, jsem pro.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz