Hlavní obsah
Názory a úvahy

Energie zadarmo - další dar, z kterého se nebudeme moci těšit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dokud budeme setrvávat v negativních vztazích, budeme i nadále o energii bojovat a rvát se o ni. Dokud nebudeme mít správné vztahy, bude energie jen dalším prostředkem vykořisťování a manipulace několika mocných proti mnoha bezmocným.

Článek

Tento týden vláda Spojených států oznámila, že laboratoř Lawrence Livermore Lab (LLL) zabývající se jadernou fúzí dosáhla úspěchu, který ministryně energetiky USA Jennifer Granholmová označila za „jeden z nejvýznamnějších vědeckých počinů 21. století“. Deník Financial Times dokonce prohlásil: „Američtí vládní vědci učinili průlom v oboru neomezené bezuhlíkové energie.“

Jaderná fúze je proces, při kterém se dvě lehká atomová jádra spojí v jedno těžší, přičemž se uvolní obrovské množství energie. K podobnému procesu dochází na Slunci. V experimentu se vědcům podařilo tento proces replikovat v laboratoři, přičemž se uvolnilo více energie, než kolik bylo třeba k jejímu vytvoření. Tomu se říká „čistý energetický zisk“. Teoreticky by tento proces mohl vytvářet nekonečné množství energie téměř bez nákladů.

Navzdory ohlasu, který se o tomto převratném objevu šíří, je komerční využití tohoto procesu vzdáleno přinejmenším desítky let. A kdyby se to přesto podařilo, nebude tento zdroj energie k užitku celému lidstvu, ale jen té hrstce lidí, která těží ze všech úspěchů, kterých kdy lidstvo dosáhlo.

Za každým experimentem a úsilím jednotlivců i vlád se skrývá zhoubný prvek, který nedovolí, aby jakýkoli vynález prospěl široké veřejnosti: lidská povaha. Proto si nemyslím, že obří korporace, které vydělávají miliardy na fosilních palivech a dalších způsobech výroby energie, by dovolily, aby byl tento vynález užitečný celému lidstvu. A kdyby se tato forma výroby energie prosadila a lidstvo tak získalo přístup k neomezené energii, stejně jako ostatní vynálezy bude i tento vynález použit k ničivému účinku a k podrobení jiných národů a lidí.

Problém lidstva není v technologiích. Kdybychom chtěli, mohli bychom světové krize vyřešit za týden. Potravin není nedostatek a hlad by neměl být. Stejně tak není nouze o energii a nikdo by neměl trpět zimou v zimě nebo horkem v létě. Nikdo by neměl trpět špatnou hygienou a nedostatkem zdravotnických zařízení, nedostatečným vzděláním ani žádnou z nesčetných potíží, které svět sužují. Jediný důvod, proč jimi trpíme, je ten, že si chceme navzájem ubližovat. Je to velmi jednoduché: Protože se každý snaží, aby ostatní trpěli, trpí všichni.

Svět je plný energie. Mohli bychom ji využívat pro všechny naše potřeby, jako by přicházela odnikud, a bylo by to zcela bez námahy. Jediné, co je zapotřebí, je změnit naše vzájemné vztahy. Aby energie mohla proudit, musí existovat spojení a jediné spojení, které je ve skutečnosti přerušeno, je spojení mezi lidmi. Pokud tedy napravíme vztahy a vazby mezi námi, budeme mít neomezenou energii bez námahy.

Energie ve vesmíru je neomezená. Nemusíme štěpit atomy, fúzovat jádra, nebo získávat energii jinými nákladnými způsoby. Nepotřebujeme laboratoře ani špičkovou vědu. Musíme přestat dychtit po tom, abychom obrali druhé o všechno, co je dobré, musíme přestat jeden druhého dusit. Změníme-li své záměry vůči ostatním, uvolníme škrtící sevření, které na sebe vyvíjíme, a energie bude proudit sama od sebe, ke každému, nepřetržitě, hojně a nekonečně.

Energie je síla, můžeme ji využívat podle vlastního rozhodnutí. Nebudou-li naše zablokovaná spojení bránit jejímu proudění, můžeme uspokojit jakoukoli potřebu, od těch nejtělesnějších až po emocionální či mentální.

Je jasné, že k uvolnění této nekonečné energie ještě zdaleka nedošlo. Musíme si však uvědomit, že jen za předpokladu, že se o to budeme snažit, dosáhneme nakonec stavu, kdy se lidstvo zbaví energetických starostí. Dokud budeme setrvávat v negativních vztazích, budeme i nadále o energii bojovat, rvát se o ni a navzájem si ji krást. Dokud nebudeme mít správné vztahy, bude energie jen dalším prostředkem vykořisťování a manipulace několika mocných proti mnoha bezmocným.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz