Hlavní obsah
Názory a úvahy

Na čem závisí budoucnost lidstva?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Laitman, pixabay

Budoucnost lidstva závisí na pochopení, co je člověk. Musíme poznat, v jaké vývojové etapě se nacházíme, kam směřujeme a jak se můžeme sladit se zákony přírody, které řídí náš vývoj.

Článek

Když se nám to podaří, zjistíme, že žijeme v krásném, harmonickém a mírumilovném světě.

Až do 21. století probíhal náš vývoj pod vládou v nás narůstajících a sílících egoistických sil. Dnes lidské ego dosáhlo svého vrcholu, a proto v této další vývojové etapě dostáváme možnost uplatnit svobodnou volbu.

V čem spočívá naše svobodná volba? V naší schopnosti pozvednout se nad svou egoistickou přirozenost.

Vystoupit ze svého egoismu je naším jediným činem svobodného jednání, protože všechny ostatní činy vycházejí z našich egoistických pohnutek a probíhají podle nevědomého programu, který nás neustále nutí směřovat k sebestřednému uspokojování sebe sama. Když se tedy dokážeme povznést nad vlastní zájmy tím, že myslíme a jednáme ve prospěch druhých, vykonáváme činnost, která se vymyká egoistickému omezení a celé naší egoistické přirozenosti. Při tomto svobodném jednání si nepředstavujeme žádné potěšení ve směru zaměřeném na sebe sama a místo toho si přejeme, aby se veškeré dobro přesměrovalo na druhé.

Zákony přírody budou stále působit bez ohledu na to, zda svou svobodnou volbu uplatníme, nebo ne. Avšak bez naší přímé účasti na tomto procesu bude život lidí stále trpčí a bolestnější. Egoistické touhy nemohou být nikdy naplněny, protože jsou neukojitelné. Čím více se budeme snažit je uspokojit, tím více se budeme zaplétat do rostoucí sítě problémů.

Naše schopnost svobodné volby je to, co nás odlišuje od zvířat a ostatních úrovní přírody. Právě z tohoto důvodu kabalisté říkají, že celá realita byla stvořena pouze pro člověka. Jsme jedinými inteligentními tvory přírody, kteří obdrželi dar povznést se nad svůj vrozený egoistický základ a být vědomě v souladu se zákony přírody – zákony lásky, souhry a spojení.

Máme před sebou obrovský přerod a ještě úžasnější cíl. Naše současná situace od nás vyžaduje, abychom hledali odpovědi na nové a náročnější výzvy, kterým budeme čelit na cestě k budoucnosti. Nacházíme se opravdu ve výjimečné době a to, co přijde, vítám bez obav a s velkou nadějí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz