Hlavní obsah
Rodina a děti

Proč se rozpadá stále více rodin?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Laitman

Stále více rodin se rozpadá. Lidé nejsou ochotni snášet omezení, které rodina vyžaduje.

Abychom mohli žít v omezeních, která vyplývají z rodinného života, je třeba splnit několik podmínek. Jedna z nich je přijmout skutečnost, že instituce rodiny nám byla ustanovena přírodou.

Článek

Kdybychom pochopili, že životem v rodině můžeme dosáhnout dokonalého a věčného stavu bytí, k němuž nás všechny příroda vede, pak bychom získali sílu projít všemi situacemi, které v rodině nastanou.

Tímto způsobem můžeme rodinu přirovnat k jakési laboratoři, ve které usilujeme o to, abychom se stali svým Vyšším já. To znamená, že rodinný kruh se pro nás stává největší příležitostí, jak dosáhnout stavu, kdy se pozitivně spojujeme ve vztazích vzájemné lásky a odevzdání. To však může fungovat za podmínky, že se k rodině začneme vztahovat zcela konkrétním způsobem, který podporuje duchovní pokrok.

Kromě uznání skutečnosti, že systém uspořádání rodiny určila příroda, musí existovat přesné rozdělení odpovědnosti, příležitostí a vzájemného naplnění. Významnou roli v něm hrají také děti, které se podle svého věku zapojují do vztahů mužů a žen a které také s největší pravděpodobností budou mít vlastní děti, vnoučata atd. Pokud hovoříme o rodině, která je v souladu s ideálním přirozeným stavem, pak je třeba hovořit také o třech generacích, které spolu mají pravidelný kontakt. To znamená, že se děti nejen pravidelně vídají se svými prarodiči a rodiči, ale také se vzájemně pociťují. Výhody třígenerační rodiny jsem rozvedl na jiných místech.

Příroda nás postupně vede ke stavu, kdy budeme muset v rodinách jednat v souladu s přírodou a náš svět nebude moci existovat bez takto nastavené rodinné jednotky.

Příroda nás postupně vede ke stavu, kdy budeme muset ve svých rodinách jednat v souladu s přírodou a náš svět nebude moci existovat bez takto nastavené rodinné jednotky. Ale než dosáhneme tohoto stavu, čekají nás roky překonávání překážek.

Diskutovat o tom je však stále velmi odvážné, protože máme stále tendenci si myslet, že jsme sami za všechno nejvíce zodpovědní. Když však odhalíme vnitřní podstatu těch, se kterými žijeme, můžeme vybudovat nový mimořádný duchovní svět lásky a dávání. Zjistíme, že společně strávená léta a vnější vzhled nic neznamenají, protože všechno závisí pouze na vnitřním stavu členů rodiny. Posuzovali bychom vzhled a zvyky našich partnerů jinak, než je vidíme dnes, těšili bychom se z neustálé obnovy uvnitř nás všech a mezi námi všemi. Zkrátka, neustále bychom se měnili a vnímali bychom každým okamžikem jiný svět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz