Hlavní obsah
Názory a úvahy

Skrytá souvislost mezi válkou na Ukrajině a zemětřesením v Turecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Mezitím, co se svět potýká s ničivými následky zemětřesení v Turecku a Sýrii, na Ukrajině pokračují boje bez náznaku zmírnění. Ať už jsou města ničena granáty nebo zemětřesením, výsledkem je utrpení lidí a nespočet ztracených nebo zničených životů.

Článek

Vypadá to, že mezi oběma katastrofami není žádná souvislost, jako by nebylo nic, co by spojovalo války se zemětřesením, ale není tomu tak. Mezi všemi pohromami, ať už jde o zemětřesení, války, hladomory nebo epidemie, existuje skrytá spojitost, která oslabuje lidskou společnost a umožňuje propuknutí všech krizí.

Lidstvo není složeno z množství oddělených jednotlivců, lidstvo je jeden celek, jedna entita, jedno tělo, v kterém se všichni navzájem ovlivňují. Stejně, jako je oslabené tělo ohroženo vyšším rizikem propuknutí různých nemocí a problémů, stejně tak je oslabená lidská společnost ohrožena propuknutím krizí, které ovlivňují celé lidstvo. Když je celkový zdravotní stav člověka špatný, může se projevit obyčejným nachlazením, nebo poškozenou funkcí jednotlivých orgánů, například cukrovkou, rakovinou nebo celkovým kolapsem orgánových systémů. I když není souvislost mezi zdravotními komplikacemi na první pohled viditelná, v podstatě se jedná o disharmonii celého těla, která umožní, aby všechny tyto nemoci propukly.

Toto pravidlo platí i pro „tělo“ lidstva. Na povrchu se zdá, že katastrofy a války spolu nesouvisejí. Ale za tím vším se skrývá špatný zdravotní stav a disharmonie jedné entity – lidstva, nesoulad mezi jeho buňkami tj. lidmi.

Lidé se necítí jako jedna entita a chovají se, jako by nebyli jedno stvoření. Skutečnost, že proti sobě bojují, jako by byli jednotlivci, snaží se jeden druhého ovládnout, nebo dokonce zničit, oslabuje celý systém, ve kterém se všichni nacházejí. Z tohoto důvodu ve světě propukají „nemoci“.

Jediný rozdíl mezi těmito zdánlivě nesouvisejícími tragédiemi spočívá v tom, že se celkové oslabení projevuje různorodými příznaky v různých regionech podle jejich specifických podmínek. Způsob, jak předcházet všem neštěstím, zůstává stejný, protože i jejich příčina je stejná – rozpad lidské společnosti, a jediným lékem je posílení soudržnosti a vzájemné odpovědnosti na celém světě.

I když musíme řešit každé neštěstí a krizi jednotlivě, pokusit se obnovit mír na Ukrajině a zachránit životy lidí v Turecku, musíme také pracovat na dlouhodobém řešení, jak předejít nebo zmírnit budoucí pohromy. Je nutné začít podporovat silnější mezilidská spojení na všech úrovních.

Lidské vztahy se rozpadají od úrovně rodiny až po mezinárodní úroveň, proto je důležité, aby se začalo vzdělání orientovat na výchovu, jak vytvářet pozitivní mezilidské vazby. Díky nim se lidé budou cítit lépe, bezpečněji a šťastněji nejen na osobní úrovni, ale změní to celou naši společnost a naše chování v ní a následně i svět.

Dobré sociální vazby vytvářejí stabilní, laskavou společnost a mírumilovné mezinárodní vztahy. Zabraňují vykořisťování lidí a vyčerpávání přírodních zdrojů. Dopad vzdělání, jehož záměrem je posílit důležitost pozitivních vazeb, nás ovlivňuje nejen na osobní úrovni, ale také na té globální.

Máme-li se trvale poučit z neštěstí, které lidstvu způsobily katastrofy, jako jsou válka na Ukrajině a zemětřesení v Turecku, musíme začít realizovat globální plán. Jeho cílem bude, abychom si uvědomili naši vzájemnou závislost na kvalitě mezilidských vztahů a že pouze laskavé, pozitivní vztahy nám umožní snížit závažnost krizí nebo jim zcela zabránit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz