Hlavní obsah

Jak sestavit portfolio z podílových fondů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Molek

portfolio

Máte v úmyslu investovat do podílových fondů, ale nevíte jak sestavit efektivní a dobře diverzifikované portfolio?

Článek

S více než 1200 dostupnými fondy na českém trhu to může být překvapivě náročný úkol. V tomto článku vám poskytnu užitečné rady, které vám pomohou vytvořit portfolio, jež bude sloužit vašim finančním cílům a minimalizovat rizika.

1. Definujte svoji investiční strategii

Předtím, než začnete vybírat konkrétní fondy, je důležité mít jasně stanovenou investiční strategii vašeho investičního portfolia. Zvažte proto následující faktory:

  • Investiční horizont: Jak dlouho plánujete své peníze investovat? Krátkodobé a dlouhodobé investice si vyžadují odlišný přístup k riziku.
  • Finanční cíle: Jaké jsou vaše cíle? Chcete dosáhnout růstu kapitálu, generovat pravidelný příjem nebo ochránit své jmění před inflací?
  • Riziková tolerance: Kolik rizika jste ochotni podstoupit? To může záviset na vašem aktuálním majetku, očekávaných příjmech a výdajích.
  • Profesní oblast: Je důležité vzít v úvahu vaše povolání. Například bankovní manažer by měl mít jiný přístup než lékař nebo zubař.

2. Strategická alokace portfolia

Strategická alokace portfolia se týká rozdělení vašich investic mezi různé typy fondů podle různých úrovní rizika. Zde vám může pomoci investiční poradce. Pokud vám však někdo doporučuje investovat všechny vaše prostředky do jediného typu aktiva nebo regionu, buďte opatrní. Správně rozložené portfolio může zahrnovat akcie, dluhopisy, nemovitosti a další třídy aktiv. Přesnější a podrobnější sestavení portfolia se odvíjí od priorit a cílů investora.

3. Nepřehánějte to s počtem fondů

Mnoho drobných investorů se dopouští chyby, že mají příliš mnoho různých fondů v jejich portfoliu. Tento způsob diverzifikace může být neefektivní a způsobit zbytečné náklady. Místo toho, abyste měli desítky fondů, zkuste se vejít do pěti až deseti. Moderní podílové fondy jsou již samy o sobě dobře diverzifikované a postarají se o to, abyste měli dostatečně pokryty různé druhy investic a regiony světa.

4. Prostudujte si složení fondů

Než zainvestujete do konkrétního fondu, důkladně si prostudujte jeho zaměření. Mnoho investorů udělá chybu, když si koupí několik fondů, které jsou ve skutečnosti velmi podobné. Nepodléhejte proto marketingovým názvům a věnujte pozornost opravdovému složení fondu. Důkladné prostudovaní údajů o fondu a srovnání s vašimi ostatními investicemi vám pomohou eliminovat případný překryv v diverzifikaci resp. stejné či podobné složení dvou a více fondů.

5. Dbejte na korelaci

Zajímejte se o vzájemnou korelaci mezi jednotlivými fondy ve vašem portfoliu. Mějte na paměti, že různé fondy se mohou chovat odlišně v závislosti na situaci na trhu. Například pokud máte fondy založené na státních dluhopisech a firemních akciích, mohou mít odlišnou citlivost na pohyby na akciovém trhu.

6. Držte se své strategie

A nakonec, jakmile máte své portfolio sestavené podle vaší strategie, nedoporučujeme ho obměňovat či rebalancovat jen na základě krátkodobých výkyvů na trhu způsobujících unáhlené emocionální reakce investora. Držte se svého plánu a k přenastavení portfolia by mělo dojít pouze v případě, že se změní vaše finanční cíle.

Závěrem, sestavení efektivního portfolia z podílových fondů vyžaduje pečlivé zvážení vašich cílů, rizikové tolerance a správné rozložení aktiv. Pokud se cítíte ztraceni v moři možností a variant sestavení investičního portfolia, je vždy vhodné tyto kroky konzultovat s vaším investičním poradcem. Ten vám pomůže navrhnout portfolio odpovídající vašim potřebám. Nezapomeňte, že dlouhodobá strategie a trpělivost jsou často klíčem k úspěšnému investování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám