Hlavní obsah
Satira

Evropská unie spouští masivní výrobu elektrotanků. Dotace půjdou do biliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.facebook.com/EuropeanCommission

Ilustrační foto

Evropská komise zveřejnila výsledky neveřejného jednání k aktuálním bezpečnostním hrozbám. Nečekaně padlo rozhodnutí o společné obraně Evropy.

Článek

Upozornění pro čtenáře. Vykulený druid je recesistické čtení o událostech, které se nikdy nestaly, přestože mohou být čtenáři povědomé.

„Je to zásadní reakce na bezpečnostní hrozby, kterým Evropa v současnosti čelí,“ uvedla v prvním oficiálním prohlášení po jednání Evropské komise její předsedkyně Ursula von der Leyenová. Společný projekt Evropské obranné technologie (EOT) je podle Leyenové převratný také v tom, že přináší do války ekologická témata.

Mimořádné zasedání za zavřenými dveřmi

Lídři evropských zemí jednali za zavřenými dveřmi celý víkend. Mimořádné setkání inicializoval maďarský premiér Viktor Orbán, kterého podpořil slovenský předseda vlády Robert Fico. „Bereme vážně slova bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, že Spojené státy nikdy nepřijdou Evropě na pomoc a že NATO je mrtvé,“ uvedl k impulzu k urychlenému jednání Viktor Orbán. „Situace kolem Ruska se musí také urychleně vyřešit,“ doplnil Fico.

Zástupci dalších zemí nemohli nevyužít příležitost hladce prohlasovat celoevropské řešení. Evropa v projektu Elektrického obranného tanku (EOT) posiluje společnou jednotu a prokazuje ochotu stále více spolupracovat. Mimořádného zasedání se zúčastnili i zástupci evropského automobilového průmyslu, Elon Musk a telekonferencí americký prezident Joe Biden a čínský prezident Si Ťin-pching.

Pravidla platná od 1.2.2024 na území celé Evropské unie:

  • Každý nově vyrobený tank musí být v souladu s konceptem EOT ve verzi S, tedy se solárním pohonem. Operační rádius této techniky musí být, s ohledem na vysokou hmotnost strojů na jedno nabití, minimálně jeden kilometr čtvereční. Solární panely budou rozmístěny po celém povrchu tanku.
  • Každý servisovaný tank bude přestaven na verzi EOT B, tedy s bateriovým pohonem. Všechny spalovací motory budou v rámci servisních prací vymontovány a nahrazeny bateriovým pohonem, minimální bateriový akční rádius je shodný s kategorií techniky EOT S.

Unie odkoupí pro projekt EOT všechna neprodaná elektrická auta

Evropská komise si je vědoma náročnosti celého projektu, proto rozhodla o přeorientaci dominantního průmyslového odvětví na kontinentu. Výrobu techniky v projektu EOT dostanou na starost všechny evropské automobilky. V této věci pak politici nabídli výrobcům automobilů možnost využít mimořádného vyrovnání, o čemž ředitelé závodů jednali v přestávce jednání na samostatné schůzce.

„Naše firmy vynaložily mnoho miliard eur na vývoj a výrobu elektromobilů. Plánovaná strategie byla vyrobit do roku 2025 několik desítek miliónů bateriových vozů na sklad, které se pak budeme snažit v dalších 30 až 50 letech vyprodat bez další nové produkce. S ohledem na závažnost aktuálních hrozeb se zástupci evropského automobilového průmyslu rozhodli od tohoto podnikatelského plánu ustoupit a vyhovět v nouzi novým potřebám,“ zdůraznil šéf koncernu Volkswagen Oliver Blume. Doplnil, že firmy vynaloží maximální úsilí, aby se akční rádius techniky EOT zvýšil do roku 2035 na dva kilometry čtvereční. Přislíbil také zvýšení dostřelu techniky nad 200 metrů.

Elon Musk nabídl noční dobíjení solárních tanků

Ursula von der Leyenová doplnila podrobnosti plánu: „Evropská komise do roku 2025 odkoupí od automobilek všechna vyrobená elektroauta za ceníkové ceny. Tyto moderní vozy budou tvořit páteř podpůrného logistického aparátu pro těžkou bojovou techniku projektu EOT.“ Na své si přijdou také výrobci přívěsných vozíků, neboť všechna dodaná elektroauta budou vozit přívěs s naftovým agregátem pro dobíjení elektroaut na frontě i bojových vozidel systému EOT kategorie B.

Elon Musk ujistil prostřednictvím sítě X jednající, že nejpozději do roku 2054 přijdou jeho firmy Tesla a SpaceX s technologií satelitního dobíjení bojové techniky v kategorii EOT B a s nočním zářením pro dobíjení strojů EOT S. „Jsme rádi, že naši američtí přátelé sdílejí nadšení a dlouhodobé vize našeho projektu,“ doplnila šéfka Evropské komise.

Americké námořnictvo dohlédne na bezpečnost čínských lodí pro Evropu

Čínský prezident aktivně nabídl pomoc se zajištěním logistiky pro občany Evropské unie. „Čínská lidová republika v následujících měsících zmnohonásobí výrobu a export cenově dostupných automobilů pro občany Evropy. Jsme připraveni vykrýt kompletní požadavky evropských klientů za velmi přátelské ceny,“ uvedl Si Ťin-pching. Čína také Evropě nabídne vzácné kovy pro výrobu baterií a solární systémy pro techniku EOT za akční ceny. Získané prostředky chce Čína věnovat pro konečné řešení otázky ostrova Tchaj-wan.

Stranou výzev nezůstala ani Amerika. „Nařídil jsem přesun poloviny válečného námořnictva Spojených států pro zajištění bezpečnosti na obchodních námořních cestách napříč oceány. Nedovolíme, aby Húsíové z Jemenu narušovali dodávky čínských automobilů pro Evropu,“ uvedl s odhodláním Joe Biden.

Leyenová: zajistíme našim občanům ekologickou bezpečnost

V souvislosti s aktualizovanou obrannou politikou se již nechalo slyšet unijní centrum bojového plánování, že zahajuje nábor tisíců meteorologů, neboť bojové operace bude nově nutné plánovat zejména v denních hodinách letních měsíců. „Věříme, že Rusko zohlední ekologické aspekty a nebude naši odstavenou techniku vojensky konfrontovat v hodinách, kdy bude probíhat nezbytné dobíjení,“ uvedl nejmenovaný zdroj z plánovacího střediska.

„Projekt EOT je ambiciózní stejně, jako byl před lety projekt elektroaut a čas ukázal, že je úspěšný, elektroaut se vyrábí ohromné množství. Unie uvolní nezbytné prostředky, ať to stojí, co to stojí. Víme, že vize Evropy bez spalovacích motorů je jediná správná a budeme naplňovat naše cíle za každou cenu,“ doplnila Leyenová. „V této válce zajistíme našim občanům ekologickou bezpečnost,“ uzavřela.

Rusko je z nasazení nové technologie zaskočené

Nasazení bateriové a solární technologie do vojenské techniky bylo pro Rusko nečekané, o čemž svědčí několik dnů trvající mlčení. „Je to nečekaný krok. Rusko vždy podporuje aktivity zemí, které prosazují své vlastní zájmy, nejinak je tomu i v tomto případě,“ uvedl až ve čtvrtek ruský ministr zahraničních věcí Ruské federace Sergej Lavrov.

Doplnil, že Rusko nařídilo státnímu podniku AvtoVAZ vybudování 50 nových továren na baterie po celé zemi. Tyto budou následně prodávány do Číny k dalšímu exportu do Evropy tak, aby nebyly nijak dotčeny protiruské sankce ze strany Evropské unie. „Současně se připravujeme na zkvalitnění nasazení střel likvidující nepohyblivé bojové cíle tak, abychom i v prostředí nových technologií mohli efektivně hájit zájmy Ruska,“ doplnil Lavrov.

Česku nabídla pomoc Indie

Na české ministerstvo dopravy se obrátili s nabídkou pomoci také zástupci indických automobilek, česká strana však nabídku odmítla s tím, že vozidla musí splňovat bezpečností parametry. „Jsme přesvědčeni, že po válce s Ruskem nebudou v Evropě silnice umožňující rychlou jízdu. Proto je trvání na bezpečnosti v nárazových testech zcela irelevantní,“ doplnila indická strana.

Anketa

Jaká vojenská technika bude v budoucnu nejvíce efektivní?
Vojenská technika kategorie EOT S se solárním pohonem
0 %
Vojenská technika kategorie EOT B s bateriovým pohonem
0 %
Podpůrné elektromobily s vysokou rychlostí a dojezdem stovek km
8,3 %
Cyklistická technika s možností jízdy v mrazu a v noci
91,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Poznámka Vykuleného druida:

Nic z výše uvedeného se nikdy nestalo, nebo? Pokud jste se alespoň jednou zasmáli, stálo to zato. Pokud jste se alespoň jednou zamysleli, nebylo to záměrem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz