Hlavní obsah
Nakupování

Poptali jsme soláry na střechu. Přišlo 48 různých nabídek. Cena? Stejná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Free fotobanka Pixabay

Chtěli jsme pořídit solární elektrárnu pro rodinný dům. Už nechceme. Jedním z důvodů je státní dotační nesmysl, který zlikvidoval jakýkoli konkurenční boj.

Článek

Když si jdete koupit nové auto, výrobci a prodejci se předhání v rozdílnosti svých vozů, parametrů, technologií, cenách, akcích, barvách, designu a všem možným, čím by vás, jak zákazníka mohli získat. Chcete-li si však v dnešní době pořídit solární elektrárnu na střechu svého domu, zjistíte, že vám všichni nabídnou to samé. A světe div se, za úplně stejnou cenu.

Na začátku letošního léta jsme zvažovali pořízení solání elektrárny na rodinný dům. Přes poptávkový systém jsme zadali parametry jako výkon 10 Kw, měnič také tak a k tomu příslušenství, montáž a veškerou byrokracii. Během týdne jsme měli 48 nabídek od různých dodavatelů z celého Česka.

Je jedno od koho. Zaplatíte vždy stejně

Všichni nabízí více méně to samé. Valná většina komponentů se dnes dováží z Asie, panely i měniče jsou zhruba dvou až pěti značek. Takže v nabídkách máte buď jednu nebo druhou značku, podle velikosti 20 až 22 panelů, měnič někdy hybridní, někdy jednoduchý a zpravidla také baterii o různé kapacitě, byť ta v poptávce nebyla. Ale nebuďme hnidopichové.

Co je ovšem do očí bijící, to je cena. Všichni dodavatelé jsou ve vzácné shodě. Všude na internetu dnes čteme, že solární systémy jsou nyní nejvýhodnější v celé historii. Nabídka je prostá. Bez baterie to stojí 200 tisíc, s baterií pak 400 tisíc českých korun. Všechny nabídky se liší maximálně o dvacet tisíc nahoru nebo dolu. Všechny dokumenty pak zdůrazňují, že máte nárok na státní dotaci, která u bateriového řešení činí cca 200 tisíc. Howgh. Domluvil jsem.

Učte se: takto se ničí konkureční prostředí

Ceny nabízených komponentů přitom pořídíte na internetu pro bezbateriový systém za cca 100 tisíc a s rozumnou baterií za cca 170 000 korun. Buďme féroví, k tomu nějaká ta montáž a papíry, které zaberou zaběhlé firmě tak den práce. Jinými slovy. Vy, jako koncový zákazník, zaplatíte vždy úplně celou cenu systému, protože už jsme si řekli, že třeba ten bateriový vyjde na 200 000 tisíc. Nabídka je ale na 400 mínus dotace.

Je to učebnicový příklad toho, jak špatně nastavené dotace likvidují konkurenční boj a tím zabraňují snižování ceny. Takže ano, ceny solárních systémů jsou nejlevnější za dlouhou dobu, ovšem zákazníkovi je to jedno, neboť díky státním dotacím stále platí stejně, jen dodavatel získává jako bonus onu státní dotaci.

Taky se stanu dodavatelem solárních systémů a budu se mít královsky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz