Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Obchodní zástupce ani netušil, jaká jsou omezení na solární dotace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Free fotobanka Pixabay

Měli jsme doma návštěvu od výrobce elektřiny. Přišlo nám jako dobrý nápad, využít pro solární elektrárnu firmu, od které nakupujeme elektřinu. Nebyl to dobrý nápad.

Článek

Chtěli jsme soláry na rodinný dům. Poslali poptávky, dostali nabídky, hodně počítali a už nechceme. Alespoň v roce 2024. Státní dotace zlikvidovaly konkurenční boj, výpočty o výhodnosti nesedí a výhodné to pro nás není, pokud bychom uměle nezvýšili spotřebu domácnosti. Přesto jsme to nechtěli nechat jen na nabídkách a počtech a pozvali si odborníka. Ach jo.

Přijel ve smluvenou dobu na správné místo. Byl upravený, nagelovaný, mladý a v ruce nesl svůj pracovní nástroj – tablet. Hm, jo, jo, hm, jo. Zhruba tak vypadal jeho konverzační modul. K tomu na vše kýval. Podíval se na dům, sklon střechy se mu líbil. Hm, jo, jo, hm, jo. Byl tam pět minut a věděl vše, co potřebuje.

Investice na půl života? Za dvacet minut bylo po všem

Dovnitř nešel. Začal ťukat do tabletu. Hm, jo, jo, hm, jo. Takže, bude to stát 420, my dotaci neřešíme, to si musíte zařídit sám. Nám zaplatíte plnou cenu a pak si to vypapírujete. Hm, jo, jo, hm, jo. No, mohl bych vám dát slevu, ale to byste mi to tu musel hned podepsat.

Nepodepíšu. Také jsem neříkal, že chci baterii. Hm, jo, jo, hm, jo takhle. Takže to je jinak. Bylo zjevné, že přednastavená modulace, kterou ten den už párkrát prodal, teď neprojde. Tak já vám to pošlu. A zavolám příští týden ve čtvrtek, jak jste se rozhodli. Hotovo bylo za 20 minut. Bavili jsme se vůbec o rodinné investici na desítky let?

Že s dotací souvisí omezení? Koho by to zajímalo

O tom, že pro poptávanou sestavu máme velmi malý odběr a je pro nás nevýhodná, ani slovo. O tom, že při čerpání státní dotace se sníží rezervovaný výkon do distribuční sítě o 50% ani slovo. O tom, jak vysoké jsou distribuční poplatky za toky elektřiny od nás i k nám, ani slovo.

Volal v pondělí, v úterý, ve středu i ve čtvrtek. To už jsem mu to zvedl a poděkoval, že projekt kvůli jeho nevýhodnosti realizovat nebudeme. Hm, jo, jo, hm, jo takhle. Hlavně to neberte od malých firem, on tu už za rok být nemusí.

Ale nevzdáváme se. Třeba ty panely jednou mít doma budeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz