Hlavní obsah
Finance

Chtěli jsme solární panely na rodinný dům. Počítali jsme a už nechceme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Free fotobanka Pixabay

Nejspíš je to dnes móda, ale zdá se, že jen pro horních deset tisíc. Když normální rodina s domem začne počítat, zjistí, že investice do solárů je naprostý úlet.

Článek

Po osobní zkušenosti s problematikou fotovoltaiky na střechu rodinného domu věřím, že obor i celou tuto oblast čeká stejné vystřízlivění, jako v otázce aut na baterky. Zatímco u elektromobilů laik hned od začátku věděl, že je to celé nesmysl a je jen otázkou času, kdy se to celé zadrhne na nesmyslných parametrech a okolnostech, fotovoltaika by mohla dávat smysl. To bychom ale nesměli být v Česku.

Náš zájem o energii ze slunce jsme začali tím, že jsme vyplnili žádost pro distributora energie, abychom zjistili, jaký by nám v naší malé obci rezervoval výkon pro přetoky. Mile překvapeni jsme byli z velmi rychlé a vstřícné reakce, kde jsme dostali smlouvu na rezervovaný výkon 10 kW, což byla výrobní kapacita, kterou jsme chtěli. Sluší se dodat, že s vyplněním žádosti nám pomohl kamarád, který se vyzná. Bez něj je to pro laika neřešitelné. Firmy si říkají i pět tisíc za vyplnění této žádosti.

Distributor nás hravě připojí

Když jsme měli na stole potvrzeno, že nás distributor u nás připojí do sítě, což není samozřejmost už v obci o sedm kilometrů vedle, pátrali jsme po cenách komponentů. Pokud bych si to chtěl pořídit sám, vhodná sestava, tedy panely, měnič a příslušenství bez baterie by vyšla cca na sto tisíc korun. S ohledem na ceny baterií jsme poptávali řešení bezbateriové. S bateriemi je to úplný nesmysl.

A začali jsme počítat. Horem, dolem, spodem, vrchem, zleva, zprava v jedněch jednotkách, v dalších… Prostě jsme se nějak nemohli dopočítat, kde že by měla být ta úspora. Pokud si totiž dáte na jednu stranu spotřebu domu a na druhou pořizovací cenu systému, předpokládané servisní zásahy a opravy na deset let, tak už to samo o sobě nehraje.

Vaz vám zlomí distribuční a další poplatky

Mnohem horší výsledky přijdou ve chvíli, kdy se dozvíte, že jako mourovatý platíte za vše, co teče od vašeho domu do sítě i za to, co případně teče zpátky ze sítě k vašemu domu. Tomu se říká distribuční poplatky. Přidejte si k tomu paušální měsíční poplatek za virtuální baterii a jsme hluboko v červených číslech. Ani neuvažovat, že pokud je někde paušální poplatek, tak se jistě bude v budoucnu zvyšovat.

K tomu dál připočítejme fakt, že nejsem střelec, a postavit si sám doma elektrárnu bez větších znalostí problematiky by byla sebevražda. Takže máte snahu poptat firmu. Poptali jsme a dostali hromadu nabídek. Tam se píše, že pořízení námi poptávané konfigurace by bylo cca 200 tisíc českých korun. Samozřejmě s dotací, jenomže při jejím čerpání se krátí rezervovaný výkon do distribuční sítě o 50%.

Fakt jsme se snažili, úspora nikde, ba naopak

Používám v počtech zejména selský rozum, manželka ekonomii úspěšně vysokoškolsky vystudovala. Ani jednomu z nás to nevychází a opravdu jsme se snažili a dlouho hledali, kde že je ta úspora, o které všude slyšíme. Já chápu bohaté, že to neřeší. My musíme počítat a chtěli jsme ušetřit. To se za stávajícího systému nejeví jako dosažitelné.

Ale nevzdáváme se, bude líp. Můžeme třeba za stovky tisíc navýšit energetickou náročnost našeho domu (vyhřívaný bazén, vířivka, klimatizace i na topení) a pak začne solární energie za další statisíce dávat smysl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz