Hlavní obsah
Aktuální dění

Putin už ví, že mu to opět prošlo. Opotřebovací válku neprohraje. Nám tragicky chybí nový Churchill

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Evropa je slabá. Ruský diktátor Vladimir Putin může být téměř dva roky po napadení Ukrajiny spokojen. Západ v současnosti nemá politika, který by se mu postavil. Evropa řeší raději nesmysly, než jeho.

Článek

Sir Winston Leonard Spencer Churchill byl politik s velkým P. Dokázal zlo včas rozpoznat, hlasitě ho pojmenovat i se mu rázně postavit. A stálo při něm i štěstí. Pomoci od Spojených států se ve druhé světové válce dostalo Anglii až díky rozpínavosti Japonska, které do té doby přistupovaly k válce jen vlažně, ale i tato jeho snaha nakonec skončila úspěchem. Současně udělal Hitler osudovou chybu, když otevřel východní frontu. Ale štěstí přeje připraveným. Ne, že by Churchill v čele Británie nedělal chyby, ale to podstatné mu nechybělo. Odvaha, ráznost, racionalita, odhodlání.

V současné západní demokracii takový politik neexistuje a Putin to moc dobře ví. Dnes už také ví, že po anexi Krymu v roce 2014 mu bez větších potíží prošlo i napadení další části Ukrajiny v roce 2022. Evropští politici se mohou předhánět v prohlášeních o všem možném, ale fakta nezmění. Odvahu se Rusku postavit nemají a vyčerpávající zákopová válka, připomínající západní frontu v první světové válce, je přesně to, kam se ruský diktátor potřeboval dostat.

Rusko rozumí jen síle, tu západ ztratil

Evropští politici mají velmi špatnou historickou paměť. Zapomínají, že Rusko rozumí pouze jediné věci, kterou je síla. Jediné, co mohlo Putinovi překazit jeho plány, byla okamžitá, silná a velmi razantní vojenská odpověď na vpád do Ukrajiny. Na to jediné nebyl připravený, byla to jeho slabina. Nic z toho se však nekonalo a Rusko z celé situace vychází v dlouhodobém kontextu vítězně. Risk Putinovi vyšel.

Konflikt se dostal do stavu opotřebovací války, kdy jedna strana dlouhé měsíce bojuje o stovky metrů území, aby o ně o několik týdnů či měsíců později opět přišla. A Putin si nepochybně často opakuje Stalinova moudra „nas mnogo“ a zejména „smrt jednoho člověka je tragédie, smrt statisíců je statistika.“ Rusko v současné situaci naprosto nezajímá, kolik jeho bojovníků na frontě padne. Je jim to upřímně jedno. Lidi mají kde brát. Hitler by mohl vyprávět, jak podcenil schopnost mobilizace lidské síly u východních protivníků.

Ukrajina to sama nedokáže, západ bojovat nechce

A Evropa? Opravdu si tu snad někdo myslí, že samotná ukrajinská armáda dokáže donekonečna vzdorovat téměř nekonečným lidským možnostem obrovského Ruska? Když k tomu přidáte masivní dodávky vojenského materiálu z Číny (protože je to dobrý obchod a na ten Čína slyší vždy) a zejména ze Severní Koreji, kde je nekonečné zbrojení národním svátkem a sportem v jednom, nic nebrání tomu, aby Rusko vedlo zákopovou válku dlouhé roky.

Rusko zcela veřejně přešlo do stavu válečné ekonomiky. Vše se podřizuje jedinému cíli a tím je úspěch v současné válce. Oproti tomu západní politici řeší hlouposti jako jsou bateriová auta, která nikam nedojedou. Pozornost soustřeďují na to, kde bude stát jaká továrna na baterky. Jako by nějaký akumulátor dokázal pohánět byť jediný kus vojenské techniky.

Válka versus zelené šílenství

Na víc jednoduše nemají. Nebo si evropští alibistici myslí, že když se k boji proti klimatickým změnám nepřipojí tak obrovské země jako je Rusko, Čína či Indie, tak malá Evropa něco změní? Opravdu tomu věří v koncextu probíhající války?

Zásoby staré sovětské techniky a munice už se všechny na Ukrajinu poslaly a západ nemá kde brát. Sám nemá vybavené své armády, natož aby něco dál pouštěl na východní frontu kde každý soudný člověk musí vidět, že to dobře nedopadne. A že by se teď Evropa vzpamatovala a zkusila na to jít silou? Trochu nereálné.

Ekonomické sankce jsou Rusku vesměs jedno

Ekonomické sankce zvolené zástupci Evropy Rusku paradoxně pomohly. Vývoz ropy do Evropy nahradila Indie a Čína, ztráty jsou nulové. Západní technologie a produkty nahradil masivní dovoz čehokoli z Číny. Davy turistů do Evropy nejezdily nikdy, ale bohatí ruští cestovatelé chybí v evropském cestovním ruchu. Oproti tomu Evropa ztrátou ruských surovin způsobila sama sobě téměř ekonomickou likvidaci.

Nejhorší na tom všem je, že politikům vůbec nedochází, že východem Ukrajiny to v žádném případě nekončí. S jídlem roste chuť a historie agresivních diktátorů jasně ukazuje, že politika zbabělosti a ústupků přináší jen další zlo. Takže zatímco Rusko v režimu válečné ekonomiky může kdykoli udeřit znovu s mnohem větší silou, západ přemýšlí, kde sehnat tank na baterky.

Anketa

Jak vnímáte situaci Putin versus západní státy?
Putin šikovně využívá neschopnosti Evropy
93,7 %
Evropa je silná a její boj s Putinem je dostatečný
2,5 %
Evropa vítězí na plné čáře
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 158 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz