Hlavní obsah
Lidé a společnost

Honza byl trenér a sportovec. Onemocněl nevyléčitelnou ALS, zrušil eutanazii a bojuje kvůli dcerce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martina Kavalírová - se svolením k publikaci

Někdy si přečtete životní příběh cizího člověka a nic vám to neříká. Pak jsou tu ale osudy lidí, které se vám vryjí do paměti a navíc vás donutí přehodnotit vaše dosavadní myšlení. Jedním takovým příběhem je osud Honzy.

Článek

Honza Kavalír, kterého dnes známe jako statečného bojovníka s ALS, měl kdysi úplně jiný život. Byl to nabušený fitness trenér, který rozdával rady o cvičení a zdravém životním stylu. Dokonce moderoval podcasty o sportu a psal články pro časopis Muscle & Fitness. Prostě chlap jako hora, který nedokázal bez zdravého životního stylu udělat ani ránu.

Jedna diagnóza změní člověku celý život

Život ale chtěl jinak a Honzovi jeho štěstí a úspěch nepřál. Přišel květen 2017 a Honzovi se změnil život, protože potkal krásnou Martinu. Láska na první pohled? Kdo ví, ale rozhodně to mezi nimi zajiskřilo. Jenže osud jim připravil pořádnou životní zkoušku. Už v září, a to pouhé čtyři měsíce po jejich seznámení, začal mít Honza problémy s motorikou. Nedokázal udržet věci a někdy neměl sílu ani na běžné úkony.

Jako fitness trenér tušil, že je něco v nepořádku, ale stále se naivně domníval, že bude přepracovaný a unavený. V prosinci roku 2017 mu lékaři sdělili předběžnou diagnózu ALS a v březnu 2018 to v Praze potvrdili. V roce 2020, kdy už Honza věděl, co ho čeká, se rozhodl požádat Martinu o ruku. V roce 2021 si řekli své ano, i když věděli, že jejich společný čas bude krátký a velmi bolestivý.

Měl domluvenou asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku

Jenže nemoc postupovala rychleji než si dokázali oba představit a v létě 2023 padlo těžké rozhodnutí - dobrovolný odchod ze světa. Honza a Martina to naplánovali na duben roku 2024. Měli k vůli tomu odjet do Švýcarska, kde měl Honza vše zajištěno a zaplaceno. Ale pak se stalo něco, co nikdo nečekal. Začátkem roku 2024 Martina zjistila, že je těhotná. Nikdo ale netušil, zda se Honza své vytoužené dcerky dočká. „Už poslední dny byly šílené emoce, se všemi se rozloučil,“ řekla jeho přítelkyně Martina, která se obávala, aby celé těhotenství zvládla.

„V úterý jsem jela pro auto, které nám půjčila kamarádka, vyzkoušeli jsme, jak připevnit vozík, zašla jsem na nákup, obstarala dálniční známky, ověřila rezervaci hotelu a šla natankovat. Když jsem se pak vracela do bytu a odemykala dveře, najednou mi došlo, že je to naposledy, co za nimi bude Honzík! Byl to šílený okamžik a strašně jsem se rozplakala,“ svěřila se Martina, která si v tu chvíli uvědomila, že je to poslední den, kdy vidí svého manžela doma. V tom okamžiku pochopila, že musí celou situaci znovu zvážit, aby později nelitovala.

Počkal na svou dceru a dočkal se toho nejcennějšího

Jejich boj nakonec dopadl dobře a Martina v září tohoto roku přivedla na svět dceru Elišku. Honza si tak mohl vychutnat pohled a přítomnost své dcery, kterou si tolik přál. „Nic není víc než láska. K vašim blízkým i k sobě samému. Tato fotka bude pro mě navždy znamenat, proč jsem byla na tomto světě,“ napsala k fotografii na Instagramu hrdá maminka Martina. „Eli si počkala i Honzík počkal. Moc vás miluji, jste moje všechno. Je krásné být rodinou,“ dodala a spustila tak lavinu emotivních komentářů, které se na Instagramu objevily.

Příběh Honzy, Martiny a dnes už i Elišky nám ukazuje, jak moc život může ovlivnit naše životy a ukázat nám, že čas je pouhá veličina, která plyne tak rychle a bez zastavení, že někdy je třeba užívat si každou minutu. Honza se dočkal své dcery a dojemná fotografie mluví za vše. Dal jí život a ona jemu. A pokud nyní Honza bude chtít odejít na druhý břeh, my ho v jeho cestě musíme podpořit a poděkovat za to, jak statečně bojoval a co všechno dokázal. Jeho dcera je toho jasným a živým důkazem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz