Hlavní obsah
Lidé a společnost

John Paul Scott dokázal utéct z věznice Alcatraz. Na svobodě byl jednu noc, našli ho pod mostem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Unknown author - United States National Archives at San Francisco, Public Domain,Wikimedia Commons

Známý útěkář, který v žádné věznici dlouho nepobyl. To až do té doby, než ho vězeňská služba převezla do pevnosti Alcatraz. Svůj útěk plánoval dlouhé tři roky, než se k němu odhodlal.

Článek

John Paul Scott rozhodně nebyl žádné neviňátko. Narodil se 3. ledna 1927 ve Springfieldu. Jako mladý muž byl usvědčen z bankovní loupeže a držení neregistrovaných střelných zbraní v Lexingtonu v Kentucky. A právě zde byl odsouzen ke 30 letům vězení. V roce 1959 byl poslán do věznice Alcatraz, kde si měl v tamní věznici odpykat svůj trest. To ale neměl v úmyslu a dlouhé tři roky plánoval, jak by se z věznice dalo utéct.

Přemluvil kamaráda, který si ale zlomil kotník

16. prosince 1962 se tehdy 35 letý John Paul Scott pustil do předem promyšlené a důkladně naplánované akce. Během služby v kuchyni spolu s 31letým spoluvězněm Darlem Lee Parkerem ohnuli mříže v okně na WC a slezli po laně dolů. Poté se pokusili doplout k břehu do San Francisca. Druhý den brzy zrána však ve věznici nastal zmatek při počítání. Dozorcům ihned bylo jasné, že mají o dva členy méně. Když se spustila rozsáhlá akce, nalezli jeho komplice, který si zlomil kotník. Našli jej na skalním útvaru Little Alcatraz, který se nacházel nedaleko samotné věznice.

Foto: By Unknown author - United States National Archives at San Francisco, Public Domain, Wikimedia Commons

Záznam o uvěznění Johna Paula Scotta, kde se popisuje i jeho útěk.

Ačkoliv pobřežní hlídka důkladně pročesala široké okolí, Johna Paula Scotta se jim najít nepodařilo. O pár hodin později se ale dostali na jeho stopu a nechybělo málo a Scotta vypátrali. V 7:40 ráno totiž zavolal na posádku Vojenské policie jeden ze skupiny mladíků, kteří našli pod mostem Golden Gate ve Fort Point muže v bezvědomí. Později se ukázalo, že se jedná o odsouzeného vězně, který byl ve velmi zuboženém stavu. Podchlazeného a vyčerpaného patrně odliv odnesl právě sem, tři míle od pevnosti, ze které se pokusil utéct. Když se následně ze svých zranění zotavil, byl převezen zpět do věznice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz