Hlavní obsah
Lidé a společnost

Oldřich Nový měl záhadnou dceru a manželku se schizofrenií. Na konci života se stranil fanoušků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lucerna-Film- wikimedia commons (CC BY-SA 4.0)

Herec Oldřich Nový se zapsal do srdcí několika milionů televizních diváků. Jeho legendární role žijí dodnes. Ačkoliv na první pohled vypadal jako veselý a usměvavý muž, jeho život byl hodně smutný.

Článek

Oldřich Albín Nový se narodil 7. srpna 1899 v Praze na Žižkově. Byl synem cvičitele pražského hasičského sboru. Jeho maminka však krátce po jeho narození zemřela a malý Oldřich musel žít jen s otcem. Ten si však jen rok po smrti své první ženy našel novou přítelkyni Marii, se kterou se oženil. Ta Oldřicha přijala za vlastního syna a snažila se ho řádně vychovávat. Oldřich byl jako malý zamlklé dítě a neprojevoval žádný talent.

Ke hraní ho nakonec přivedl jeho tatínek, který jako vrchní hasič zajišťoval požární hlídku ve všech kinech. A právě zde pracoval jeho strýc Miloš, který malého Oldřicha pravidelně brával do Národního divadla na představení. Na otcovo přání se proto Oldřich stal později sazečem, a to proto, že potřeboval peníze. Již v té době však hrával ochotnické divadlo a získával své první zkušenosti. Následně dostával jedno angažmá za druhým a stal se z něho skutečně úspěšný a talentovaný herec.

Foto: Lucerna-Film- wikimedia commons (CC BY-SA 4.0)

Oldřich Nový dokázal okouzlit nejednu ženu. Získala ho však jen jedna jediná.

Jeho srdce si získala jedna jediná žena

Stačí, aby řekl „Zavřete oči, odcházím,“ a každá žena té doby ho chtěla mít po svém boku. Herec Oldřich Nový však celý svůj život oddal jen jediné ženě. Tou byla Alice Wienerová-Mahlerová. Svou novou ženu potkal na konci 20. let minulého století. Zatímco Oldřich byl hlavně režisérem a šéfem operety v Národním divadle v Brně, Alice byla emancipovaná, vzdělaná a talentovaná fotografka z rodiny bohatého židovského bankéře. Dlouhých osm let spolu žili na hromádce, ale až jednoho dne Alicin otec rozhodl, že musí být svatba. Pokud by si Oldřich svou partnerku nevzal, museli by se rozejít. „Už by sis ji mohl konečně vzít,“ řekl mu tehdy napřímo otec jeho nevěsty a nabídl mu i velkou finanční odměnu za to, že proběhne svatba.

Tyto finance následně Oldřich Nový použil na rozjezd vlastního divadla. Obřad následně proběhl 11. června 1936, jen tři roky předtím, než vypukla druhá světová válka. O devět měsíců se do jejich rodiny dostalo miminko, ale mělo to malý háček. Jeho žena těhotná nikdy nebyla. Malou holčičku pojmenovali jako Janu a ve svém rodném listě měla jako otce zapsaného Oldřicha Nového. Matka však vyplněna nebyla. Tato záhada nejslavnějšího prvorepublikového herce je dodnes nevyřešena a nikdo neví, jak to ve skutečnosti bylo. Dokonce se spekulovalo, že měl před svou svatbou milostný poměr s herečkou Hankou Vítovou. Ta šla také děvčátku za kmotru.

Foto: Lucerna-Film- wikimedia commons (CC BY-SA 4.0)

Oldřich Nový se svou ženou Alicí na jejich letní dovolené.

Za okupace bojoval o holý život

Krátce po jejich svatbě však vypukla druhá světová válka a Oldřich se potýkal s velkými problémy. Jeho ženě totiž hrozila deportace do koncentračního tábora, protože byla židovského původu. On však svoji lásku bránil a odmítal se s ní rozvést. Den, co den o něm vycházely nenávistné titulky v novinách a cílem nacistů bylo znepříjemnit jeho pobyt v zemi. Když ani to nezabralo, byl deportován do koncentračního tábora Osterode a jeho manželka do Terezína. Jejich dceru začali vychovávat manželé Lelkovi, kteří byli majiteli továrny na skelný papír a měli od nacistů jisté výhody. Jeho žena naštěstí vězení přežila, ale svou rodinu již nikdy nespatřila. Její tatínek skončil v plynové komoře a ostatní členové zřejmě také. Se ztrátou svých blízkých se nedokázala nikdy vyrovnat a začala trpět schizofrenií.

Oldřich dokonce přiznal, že se svou ženou nemůže vydržet. Neměla ráda svou nevlastní dceru, a dokonce na ni žárlila. Docházelo k častým hádkám, napadení a hysterickým výstupům. Poté, co jeho žena zemřela, se snažil znovu žít. Měl to ale těžké a nemohl najít práci. O herce jeho formátu jako by film ztratil zájem. Posledních 10 let svého života nevycházel ze svého bytu a začal se stranit nejen svých kolegů, ale především fanoušků. „Smích je kořením života a dokud se člověk dovede smát, je živ. Až se začnou všichni lidé na sebe usmívat a přestanou si kopat jámy, pak bude na světě blaze,“ říkával velmi často. Jeho elán ho však opouštěl. Oldřich nový zemřel 15. března 1983 a pohřben je na Olšanských hřbitovech.

Zdroje textu:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz