Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příběh, který vezme za srdce. Rudolf přišel o svůj dům kvůli povodni. Rozplakal sebe i celý národ

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DONIO/se svolením k publikaci

Povodně zničili život několika lidem. Nejdojemnější je však prozatím příběh pana Rudolfa, který dal rozhovor do televize Nova, aniž by cíleně chtěl. Jenže své slzy neudržel a dojemným příběhem rozplakal nejen sebe, ale také celý národ.

Článek

Pan Rudolf Pokorný je jeden z těch, který kvůli povodním přišel o vše, co měl. Stihl si sbalit dvě igelitové tašky a utéct. Veškerý majetek, který celý život budoval, mu vzala velká voda. A to bohužel nebylo poprvé. První velkou povodeň zažil v roce 1977. I tehdy voda dům zničila. Teď je to ale daleko horší. Pana Pokorného, kterému je přes 70 let, situace naprosto zlomila. Přišel o všechno.

Pan Rudolf postupně znovu vybudoval celý svůj domov, postavil ho, zrenovoval a znovu dokázal vybavit. Nikdy by ho nenapadlo, že se taková situace bude znovu opakovat a on se znovu během několika málo minut stane bezdomovcem, který bude stát před vyplaveným domem pouze s igelitkou a v gumákách.

Když v Krnově natáčela televize Nova, zcela náhodou narazili na zničený dům pana Rudolfa. Ten ochotně podal rozhovor, aniž by měl v plánu na sebe nějak upozornit nebo chtít po ostatních lidech peníze nebo pomoc. Jenže jeho příběh chytl mnoho lidí za srdce.

Foto: DONIO/se svolením k publikaci

Tohle je vše, co z jeho domu zbylo.

Pan Rudolf zcela narovinu řekl, co se mu stalo. „Před několika lety jsem přišel o barák a jedinou střechu nad hlavou. A teď se to opakuje znovu. Já jsem si stihl vzít jenom dvě igelitky a šel jsem. A teď vidíte, co mi zbylo. Nemám nic, voda mi vše vzala,“ řekl pan Rudolf a rozplakal se natolik, že nebyl schopen slov.

Díky reportáži televize Nova se během několika minut ozvaly statisíce lidí, kteří chtějí panu Rudolfovi pomáhat. Nabízejí nejen materiální, ale také finanční pomoc. Někteří dokonce neváhali a vyjeli na místo, aby mu pomohli. Vlna solidarity pana Rudolfa zaskočila a nevěděl, co má říct. Nečekal, že by mu někdo mohl pomoci a nic takového si ani nedovolil žádat. A během pár minut vznikla i sbírka, která má za cíl pomoci jmenovitě panu Rudolfovi, aby se mohl co nejdříve vrátit do svého domova.

„V září 2024 přišly do Česka ničivé povodně. Jednou z nejvíce postižených oblastí je město Krnov. 16. 9. voda ustoupila a odhalila škody, které napáchala. Panu Pokornému z Krnova na Bruntálsku povodně poškodily fatálně dům, kde bydlí. Přišel tak o střechu nad hlavou. Pojištěný nebyl,“ píše se na stránkách DONIO, kde je příběh pana Rudolfa zveřejněný.

Pan Pokorný je senior, který ve svém bytě žije zcela sám. Když se v sobotu probudil v pět hodin ráno a zjistil, že jeho byt zaplavuje voda, věděl, že musí odejít. Hladina rychle stoupala a v jednu chvíli dosahovala až dvou metrů. Aby se zachránil, vyšplhal na střechu, kde čekal na evakuaci. Po povodni mu zůstalo jen auto a pár kousků oblečení, které se mu podařilo zachránit.

Zdroje: DONIO, příběh pana Rudolfa, autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz