Hlavní obsah
Aktuální dění

Amatéři vymysleli revoluční novinku. Speciální prášek dokáže během pár sekund proměnit vodu v pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fushy/Pixabay

Když se řekne instantní káva, nikoho to asi moc nepřekvapí. Ale co instantní pivo? Na to si asi budeme muset zvyknout. Byla to totiž skupina nadšenců z Německa, kteří přišli právě s takovou novinkou. A jak to tedy vzniklo?

Článek

Oblíbený zlatavý nápoj jednoduše ukryli do jednoduchého prášku. Přestože má revoluční novinka stále drobné nedostatky, rychlá příprava mnohé osloví. Podle deníku Metro dokáže pivní prášek během několika sekund proměnit sklenici čisté vody v pivo. Stačí prášek nasypat do vody, směs zamíchat a nápoj je hotový.

Přestože pivo vypadá, jako by bylo právě načepováno v hospodě, má podle pivovarníků oproti originálu stále několik nedostatků. Chutná jako pivo, má pěnu jako pivo, ale čerstvé bublinky a alkohol byste v něm hledali marně.

„Chceme, aby pivo mělo plnohodnotnou chuť. Máme pěnu, už máme chuť piva. Chceme přidávat oxid uhličitý v práškové formě. Chceme přidat alkohol v práškové formě. To vše můžeme udělat pomocí prášku. A samozřejmě je naprosto fascinující, že se nám to podařilo. Poprvé na světě,“ vysvětluje Stefan Fritsche, generální ředitel německého pivovaru Klosterbrauerei Neuzelle, který za netradičním výrobkem stojí.

Výrobek, který v současné době podle generálního ředitele chutná jako ležák plzeňského typu, má však i ekologický rozměr. Pivovar doufá, že pivní prášek sníží těžkou uhlíkovou stopu exportu piva. „Spočítali jsme, že když to nyní porovnáme s Německem, můžeme jen v případě Německa ušetřit asi 3 až 5 procent emisí CO2. A když se na to podíváme globálně, tak by to bylo asi půl procenta celosvětových emisí CO2, které bychom mohli snížit,“ uzavírá Fritsche.

Ten navíc doplnil, že podle budoucího scénáře by pivovary po celém světě dostávaly pivo v prášku a před stáčením by do něj přidávaly vlastní vodu. V úvahu připadá i prášek pro konečného výrobce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz