Hlavní obsah

Předběhl svou dobu a byl upálen jako kacíř. Giordano Bruno byl jedním ze zakladatelů vědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Giordano Bruno je jednou z postav, jež ovlivnila vývoj vědy a filosofie. Tento italský učenec, humanista a mnich, někdy označovaný za prvního moderního filosofa, předběhl svou dobu a za své názory zaplatil nejvyšší cenu. Jaký je jeho pravý příběh?

Článek

Giordano Bruno se narodil v roce 1548 v italském Nole. Jako mladík vstoupil do dominikánského řádu, kde získal hluboké teologické a filosofické vzdělání. Nicméně jeho radikální myšlenky ho brzy dostaly do konfliktu s církevními autoritami tehdejší doby. Bruno hájil heliocentrický model vesmíru, podle kterého se Země točí kolem Slunce, což bylo v rozporu s tehdejším církevním učením. Napodoboval tím velmi výrazně Koperníkovo učení.

Volnomyšlenkářský učenec

Brunovi rodiče byli vojáci tehdejší doby Giovanni Bruno a Fraulissa Savolino. O jeho mládí toho není mnoho známo. Žádné informace z jeho dětství se nijak výrazně nedochovaly. Co jediné je známé je fakt, že v italské Neapoli navštěvoval přednášky na Studium Generale. V 17 letech vstoupil do dominikánského řádu a přijal jméno Giordano. Po dlouholetém úsilí byl v roce 1572 vysvěcen na kněze. Podle dostupných informací byl Bruno od mládí velmi nadaný a inteligentní člověk, který uměl jednat s druhými lidmi. Jeho předností byla vskutku dobrá paměť (dokonce i během soudního procesu dokázal zpaměti citovat rozsáhlé pasáže ze svých spisů). Byl nadšeným studentem a hltal nejrůznější filozofické spisy, od Pythagora přes Platóna, Averroese až po Aristotela. Velký vliv na něj mělo dílo filozofa Mikuláše z Kusy a polského astronoma a filozofa Mikuláše Koperníka. Kromě svého zájmu o filozofii měl také přirozený sklon a zájem o volnomyšlenkářštví a rád četl inihy, které byly zakázané kvůli kacířství. Někteří badatelé ho kvůli jeho zálibě považovali za ateistu.

Nastaly problémy s církví

Jeho vášeň k volnomyšlenkářštví a záliba k zakázaným knihám mu však přivedla do života mnoho starostí. V roce 1576 byl obviněn z kacířství. Tím, že byl kněz, mu toto obvinění způsobilo velké problémy. Kvůli tomu musel uprchnout z Neapole. Poprvé začínal v Římě, později zkusil pobývat v Ženevě. Ani na jednom z těchto míst se však dlouho nezdržel, protože jeho zájem o zakázanou literaturu byl natolik silný, že mu způsobil problémy všude, kam přišel. V letech 1576-1583 putoval po různých místech Evropy. Dokonce začal působit v Paříži, kde zůstal pod ochranou svých mecenášů. Jeho teorie udělaly velký dojem i na krále Jindřicha III. V Paříži Bruno napsal několik svých děl. Bruno vycházel především z učení filozofa Mikuláše Koperníka, ale jeho teorie po svém o něco více rozšířil a obohatil. Tvrdil, že Země v žádném případě není středem vesmíru, jak tvrdili někteří jiní učenci. Šel však ještě dál. Prohlásil, že vesmír je nekonečný, a proto nemůže mít střed. Tvrdil také, že v něm existují tisíce a miliony dalších hvězd a planet, které mohou být obydleny inteligentním životem.

Byl zatčen a čekala ho poprava

Poslední část jeho života se začala psát v roce 1951. V tu dobu totiž Bruno přijal pozvání od svého bývalého žáka Giovanniho Moceniga a rozhodl se vrátit do Itálie. Usadil se v Benátkách, ale již o rok později ho jeho žák zradil a odsoudil jako kacíře. Soudní proces s Brunem trval dlouhých sedm let. Hlavní body obžaloby hovořily jasně. Bruno údajně zastával názory odporující katolické víře, protože napadal církevní dogmata o božství a prosazoval tvrzení o mnoha planetách a také o tom, že je možné, aby lidská duše cestovala na obrovské vzdálenosti (reinkarnace). On se svých názorů odmítal zříci a stále si stál za svým. Proto nad ním vynesli nekompromisní verdikt. Bude upálen za kacířství. Ten byl nad Brunem vynesen 8. února 1600. Když to Bruno uslyšel, podle dobových dokumentů se podíval svým soudcům přímo do očí a řekl: ,,Vynášíte nade mnou tento rozsudek s větším strachem, než s jakým ho přijímám." Giordano Bruno byl 17. února 1600 upálen na hranici. Během popravy se údajně odmítl podívat na krucifix, který mu byl podán. Jeho spisy byly rovněž zařazeny na seznam zakázaných knih.

Zdroje: Techmania.cz, ZČU, Dotyk, Autorský text - studium filozofie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz