Hlavní obsah
Lidé a společnost

Archeologové našli 5000 let starou hospodu plnou jídla. Odhalili tak způsob života pravěkých Sumerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay/Public domain

Tým archeologů z univerzity v německém Tübingenu objevil 5 000 let starou hospodu nacházející se v jižním Iráku, uvnitř které bylo ještě jídlo a nápoje z dřívějších dob. Tento objev považují za jeden z nejvýznamnějších okamžiků historie.

Článek

Při vykopávkách ve starověkém městě Ur v jižním Iráku v roce 2021 objevil tým archeologů z univerzity v německém Tübingenu 5000 let starou hospodu s jídlem uvnitř. Objev je významný, protože přináší nové podrobnosti o stravě a způsobu života pravěkých Sumerů, kteří tuto oblast obývali v letech 4000 až 2000 př. n. l.

Objev taverny staré 5000 let

Objev 5 000 let staré taverny v Uru je velmi pozoruhodný a poskytuje nový pohled na pravěkou sumerskou kulturu. Vědci, kteří hospodu objevili konstatují, že tato hospoda pravděpodobně sloužila jako místo setkávání obyvatel při jídle a pití v době vládnoucích Sumerů. Tým objevil v hostinci mnoho porcelánových nádob a misek obsahujících zbytky jídla, včetně ječmene, čočky, oleje, mouky a cizrny. Objevili také rákosová brčka na pití a kamenný nástroj, který se pravděpodobně používal k mletí obilí.

Nový pohled na starověkou sumerskou kuchyni

Pět tisíc let starý objev hospody s jídlem je pozoruhodný z několika důvodů. Zaprvé nabízí nové pohledy na starověkou sumerskou kuchyni. Na základě potravinových artefaktů v taverně Sumerové pravděpodobně jedli celou řadu rostlinných jídel, včetně obilovin, luštěnin a zeleniny. To je v souladu s dalšími archeologickými údaji, které poukazují na to, že Sumerové byli zkušení zemědělci, kteří pěstovali plodiny, včetně ječmene, pšenice a datlí. Za druhé, nález brček na pití v baru je velmi důležitý, protože dokládá, že Sumerové používali brčka k pití piva, v té době v regionu velmi oblíbeného nápoje.

Uvádí se, že brčka používaly k pití piva i jiné starověké společnosti, včetně starých Egypťanů. Tato brčka byla pravděpodobně určena k odfiltrování usazenin, které by se nahromadily na dně piva. V neposlední řadě je objev krčmy velmi důležitý, protože vrhá světlo na každodenní život starověkých Sumerů. Přítomnost taverny naznačuje, že si tito lidé vážili mezilidských vztahů a rádi se scházeli s přáteli a rodinou u jídla a pití. Po náročném dni v práci se lidé mohli odreagovat a sejít se v hospodě, která byla pravděpodobně centrem městské aktivity.

Foto: Pixabay/Public domain

Význam pro pochopení starověkých civilizací

Pro chápání starověkých civilizací má nález 5 000 let staré restaurace, v níž se stále nachází jídlo, významné důsledky. Předně vyvrací představu, že pravěké civilizace byly jednoduché a nerozvinuté. Existence hospody v Sumeru naznačuje, že měli vysoce rozvinutou sociální a ekonomickou strukturu, která jim umožňovala vytvářet přebytky potravin a zboží. Nález také zdůrazňuje, jak důležité bylo jídlo a pití v pravěké společnosti. Jídlo a pití bylo nezbytné pro život, budování společenství a sociální interakce. Bar umožnil jednotlivcům shromažďovat se a vyměňovat si příběhy, vtipy a představy. Nález také zdůrazňuje význam archeologie pro pochopení naší společné lidské historie. Díky archeologickým objevům, jako je 5000 let stará taverna v Uru, můžeme nahlédnout do minulosti a dozvědět se více o lidech a civilizacích, které žily před námi.

Kulturní dědictví

Objev 5000 let staré taverny v Uru s jídlem, které se v ní stále nachází, je vzácným nálezem, který vrhá nové světlo na pravěkou sumerskou společnost. Sumerové jsou uznáváni pro své převratné pokroky v různých oblastech, včetně zemědělství, stavebnictví a písma. Jejich kultura byla jednou z prvních v dějinách lidstva a stala se vzorem pro pozdější rané civilizace. Pochopení společenských a ekonomických struktur, které existovaly v pravěkém Sumeru, usnadňuje objev 5 000 let staré taverny, v níž se stále nachází jídlo. Nález potravinových památek také vrhá světlo na kulinářské zvyky sumerského lidu. Podle archeologických nálezů se předpokládá, že Sumerové byli zkušení kuchaři, kteří používali různé byliny a koření k vylepšení chuti své kuchyně. Jedli různá jídla včetně ovoce, zeleniny, masa, ryb a dalších mořských plodů. Dále je zřejmé, že Sumerové disponovali důmyslnými metodami zpracování potravin, a to na základě nálezu kamenného nástroje používaného k mletí obilí.

Ženy v době Sumerů

Objev taverny přináší nové informace o postavení žen ve starověké sumerské společnosti a o kuchyni a společenských zvycích Sumerů. Obchod s pivem v Sumeru, klíčové odvětví místní ekonomiky, byl silně ovlivněn ženami. Brčka nalezená v taverně naznačují, že ženy měly na starosti nalévání piva a pravděpodobně se podílely i na jeho výrobě. Otázky týkající se pádu sumerské civilizace vyvolává také nález 5000 let staré taverny, v níž se stále nacházelo jídlo. Kolem roku 2600 př. n. l. dosáhla civilizace svého vrcholu, než se během následujících staletí vytratila. Díky nálezu Sumerské hospody můžeme lépe pochopit naši společnou lidskou minulost a těšit se z obrovské rozmanitosti lidské kultury, když se budeme i nadále dozvídat více o předchozích civilizacích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz