Hlavní obsah
Cestování

Atacama je nejstarší pouští na světě, která místy připomíná měsíční krajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Swuisstravel/Pixabay

Na světě máme mnoho pouští, ale Atacama je opravdu výjimečná. Je to nejsušší nepolární poušť na světě. Rozkládá se na obrovské ploše, táhne se tisíce kilometrů podél pobřeží Tichého oceánu a na některých místech sahá až 100 kilometrů do vnitrozemí.

Článek

Jedná se o magické místo, které v tomto ohledu nemá konkurenci. Celá oblast je také proslulá minimem ročních srážek. Díky tomu jsou pouštní části protkány místa, která vypadají jako měsíční krajina. Půda je zde velmi suchá a popraskaná, což z ní činí velmi nehostinné prostředí. Přesto i v Atacamě najdete několik obydlených míst. Ta nejsou nijak velká, ale turisté je často využívají jako základnu pro své výlety.

Příjemným překvapením je, že se během dovolené v této oblasti můžete vykoupat na neobvyklých místech. Nejde jen o pobřeží, ale přímo v poušti v blízkosti oáz se nachází také několik termálních pramenů, které turisté využívají k osvěžení se při putování touto jedinečnou přírodou.

Foto: Swuisstravel/Pixabay

Swuisstravel/Pixabay

Nejstarší poušť na světě

Atacama se může pochlubit i dalším prvenstvím. Podle odborníků je to zároveň nejstarší poušť na světě. Díky tomu je magnetem pro vědce. Nachází se zde známá observatoř, jezdí sem botanici a poskytuje mnoho informací historikům. Jsou zde geologicky zajímavá místa a díky jedinečným podmínkám se poušť využívá k různým testům. Část jejího území dokonce patří NASA, která tam testuje zařízení určené pro misi na Mars. Tamní podmínky jsou totiž velmi podobné těm, které čekají na lidi ve vesmíru. V létě zde často dochází k velkým teplotním výkyvům, kdy je v poušti přes den téměř 50 stupňů, ale večer se velmi ochladí a někdy teplota klesne až k nule. Po zbytek roku je zde však mnohem mírnější počasí, které je ovlivněno kombinací oceánu a nedalekých And.

San Pedro

Nejznámějším městem v oblasti je San Pedro. Rozlohou není velké, žije v něm pouze 4 000 obyvatel. Je charakteristické svými domy z červených cihel, které dokonale splývají s okolím. Nachází se zde také malé muzeum. I přes svou malou rozlohu je město velmi oblíbené, protože se v jeho blízkosti nachází několik turistických magnetů, jako jsou gejzíry, města duchů a laguny. Pokud máte chuť na adrenalinovější zážitky, vydejte se s průvodcem na průzkum pouště nebo si zasurfujte. Ze San Pedra se snadno dostanete k pouštním lokalitám, odkud je možno zcela jednoznačně pozorovat hvězdy. Protože jsou daleko od obydlených oblastí, je zde naprostá tma.

Foto: Swuisstravel/Pixabay

Swuisstravel/Pixabay

Laguna Chaxa

Jedním z nejnavštěvovanějších míst je laguna Chaxa. Lidé si ji oblíbili kvůli velké populaci plameňáků, kteří zde žijí. Pravidelně si odtud odvážejí krásné zážitky a fotografie, když si tyto krásně zbarvené ptactvo obklopené úchvatnou scenérií fotí. Laguna je součástí národního parku. Oblast je chráněná také proto, že zde žije několik vzácných zvířat. Kromě plameňáků zde žijí také chráněné druhy lišek a pum, které se vyskytují pouze v této lokalitě. Nejjednodušší způsob, jak je spatřit, je zúčastnit se organizovaného výletu, během kterého se s průvodci vydáte přímo k laguně a prohlédnete si i část místního parku.

Gejzíry Tatio

El Tatio je sopečná oblast, ve které se nacházejí termální prameny. Ty na některých místech tvoří gejzíry, které jsou další oblíbenou atrakcí. Jsou to nejvyšší gejzíry na světě. Už z dálky vás upoutají, protože nad nimi stoupá pára z horké vody. Obvykle vystřelují v časných ranních hodinách, ale tyto časy se mohou měnit v závislosti na ročním období, takže je vždy dobré se nejprve poradit s hostiteli, než si stanovíte čas, kdy se tam vydáte na výlet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz