Hlavní obsah
Lidé a společnost

Baba Vanga byla všemocná vědma, u které hledal radu i Brežněv. Mnozí dodnes věří jejím proroctvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr/Public domain

Baba Vanga je pro některé svatá, ale pro jiné je pouhou podvodnicí, která si vymýšlí různé světové události. Kdo je ve skutečnosti tato dáma, která předpověděla mnoho děsivých proroctví?

Článek

Přestože je již téměř 27 let po smrti, na začátku každého roku čeká mnoho lidí na její předpověď. Proroctví Baby Vangy se totiž datují až do roku 5079, kdy podle ní zanikne svět takový, jak ho dnes známe. Přestože se většina proroctví prozatím a bohudík nepřiblížila skutečnosti, kult kolem její osobnosti byl tak silný, že žije i léta po její smrti.

Legenda o tornádu

Ve světě jasnovidectví a proroctví existuje jen málo tak zajímavých jmen jako Baba Vanga. Velmi často byla přezdívána jako Nostradamus z Balkánu a získala si mezinárodní proslulost díky své údajné schopnosti předpovídat budoucí události s úžasnou přesností. Baba Vanga navíc po celý svůj život tvrdila, že dar předvídání se u ní rozvinul poté, co se poprvé přiblížila své vlastní smrti. Baba Vanga byla vlastním jménem Vangelija Pandeva Gušterová, a narodila se předčasně v roce 1911 v dnešní Makedonii. Přesto byla obyčejným dítětem, jehož oblíbenou hrou bylo předstírání doktorky. Samotné chvíle rodinné harmonie a idylky se rázem vytratila, když dovršila svých dvanáctých narozenin.

Podle informací a několika pověr se traduje, že si v osudný den hrála se svými sestřenicemi a bratranci na zahradě jejich domu. Jenže se do osady blížila velká bouře. Ani to děti neodradilo od dětských radovánek. Do vesnice náhle vpadlo tornádo, které Vangu vymrštilo do vzduchu a odhodilo na nedaleké pole. Když ji rodina našla, měla v očích velké množství prachu a špíny. Kvůli chudobě si nemohla dovolit potřebnou operaci, a tak postupem času přicházela o svůj zrak. Podle jejích slov sice ztratila fyzický zrak, ale získala zrak duchovní. V té době začala mít vize, podivné sny a vidiny budoucnosti. Její sláva rostla desítky let a rozšířila se po celém světě. Dnes je jen málo lidí, kteří o Babě Vanze nikdy neslyšeli.

Poutníci z celého světa

Další dostupné informace uvádějí, že v mládí Baba Vanga radila členům bulharské královské rodiny, a že v době komunismu si vládnoucí elita pravidelně jezdila pro rady do malé bulharské vesnice, kde se v minulosti se svým manželem Dimitrijem pohybovala. Ve vesnici, kde Vanga žila, byl pravděpodobně jen několik málo rodinných domků. V centru stála jediná pozoruhodná stavba, pravoslavný kostel postavený z příspěvků poutníků, kde Baba Vanga velmi často sedávala a lidem říkala svá proroctví.

Věřil jí i Brežněv

Leonid Brežněv byl generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu v letech 1964-1982, údajně věřil proroctvím Baby Vangy. Brežněv ji žádal o radu a vedení v různých záležitostech a považoval její předpovědi za velmi důležité. Její přesné předpovědi ve vztahu k sovětské politice a světovým událostem posilovaly jeho víru v její schopnosti. Nakonec se podle dostupných informací stal za hlavní jeho rituál, že před každou důležitou zahraniční cestou, nebo před důležitým klíčovým jednáním, šel za Babou Vangou a poradil se s ní o dalším postupu. Baba Vanga v průběhu let vyslovila mnoho předpovědí, ale žádnou z nich nikdy sama nezapsala, takže jejich pravdivost je třeba brát s velkou rezervou. Na rozdíl od Nostradama, který po sobě v roce 1555 zanechal alespoň knihu proroctví, Baba Vanga nezanechala žádný hmatatelný odkaz.

Předpověděla jadernou válku i lék na rakovinu

Baba Vanga předpověděla jadernou válku mezi lety 2010 a 2016, která podle ní povede k rozpadu Evropy. Mezi pozitivnější předpovědi patřilo, že do roku 2021 bychom měli vynalézt lék na rakovinu a v letech 2025 až 2028 by již neměl být ve světě hlad. Podle dostupných informací předpověděla pro rok 2020 světově nebezpečnou pandemii, při které zemře několik tisíc lidí. Ať už budoucnost přinese cokoli, pravdou je, že Baba Vanga téměř 27 let po své smrti stále díky svým předpovědím ožívá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz