Hlavní obsah
Cestování

Baku aneb malá Dubaj Kaspického moře: Je výrazně levnější a pro turisty mnohem dostupnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Azerbaijan Presidential Press and Information Office, Wikipedia, licence CC BY 4.0

Když se řekne Baku, hlavní město Ázerbájdžánu, mnozí z nás si vybaví soutěž Eurovision Song Contest, kterou město hostilo v roce 2012. Od té doby však Baku získalo mnohem více přírodních krás. Ne nadarmo bývá nazýváno Dubají Kaspického moře.

Článek

Baku je hlavní město Ázerbájdžánu. Pro některé méně známé, ale o to více bohaté. Město disponuje fascinující metropolí s moderní architekturou, rozkvétající ekonomikou a kulturním bohatstvím. Proto se Baku stalo jednou z nejpopulárnějších destinací v celém regionu. V posledních měsících se o hlavním městě Ázerbájdžánu mluví čím dál častěji jako o Dubaji Kaspického moře. Oproti Dubaji má však jednu velkou výhodu. Je mnohem levnější a turisticky dostupnější. Baku navíc disponuje ojedinělým mostem mezi Evropou a Asií, který jen tak nikde neuvidíte.

Podobnost s Dubají je vskutku velká

Podobnost s Dubají je patrná především v impozantních mrakodrapech a luxusních obchodních centrech, které se tyčí nad úchvatným panoramatem města. Tyto budovy jsou navíc nádherně osvětlené. V posledních letech se v Baku objevila řada významných stavebních projektů, jako je ikonická stavba dvou věží Flame Towers, která se stala symbolem moderního města. Tyto věže se v noci proměňují v obrovská plátna, na kterých se promítají fascinující světelné show. Mezi další a především nejnavštěvovanější památky Baku patří Plamenné věže, symboly moderní ázerbájdžánské architektury, které ve vás opravdu vzbudí pocit, že jste v Dubaji. Na promenádě na břehu Kaspického moře najdete moderní stavbu, která z dálky připomíná srolovaný koberec.

Foto: Pixabay/Public domain

Hořící hora Yanar Dag

Baku je město bohaté na kulturu a historii

Baku nenabízí jen moderní budovy a stavby, ale také bohatou historii a kulturu. Staré město Baku, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, přináší do života atmosféru minulých dob. Úzké uličky, historické budovy a orientální bazary vás zavedou do starověkého ázerbájdžánského světa. Zde můžete navštívit například Palác širvanských šáhů, který je jednou z nejvýznamnějších historických památek města. Přestože Baku leží na břehu Kaspického moře, město nabízí mnohem víc než jen písčité pláže. Návštěvníci se mohou vydat na procházku po pobřeží, kde najdou moderní promenády, parky a kavárny s výhledem na moře.

Hořící hora jako symbol tohoto města

V okolí Baku se nacházejí také velmi pozoruhodné přírodní zajímavosti, které během turistické sezóny přilákají tisíce až desetitisíce turistů. Jedna z hlavních zvláštností je Hořící hora, která se nazývá Yanar Dag. Na této hoře od nepaměti šlehají ze země plameny, které ani při mohutných deštích neuhasnou. Důvodem tohoto podivného jevu, který popsal už Marco Polo je to, že pod poloostrovem Abšeron se nachází obrovské ložisko zemního plynu. Podle dostupných informací na některých místech plyn prosakuje pórovitou půdou. Pokud se do Baku vydáte, rozhodně toto místo stojí za návštěvu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz