Hlavní obsah
Cestování

Belémská věž jako historický symbol Portugalska: Bývala spásou pro námořníky a mučírnou pro vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Belémská věž je jedním z nejznámějších symbolů portugalského hlavního města Lisabonu. Tato kamenná věž, která se nachází na břehu řeky Tejo, byla postavena v 16. století jako součást opevnění města.

Článek

Věž navíc sloužila i jako strážní věž a maják pro námořníky plující do místního přístavu. Nicméně Belémská věž má také svou temnou historii. V počátcích její výstavby a krátce po byla používána jako vazební místo pro politické odpůrce režimu a později i jako mučírna za diktatury Salazara.

Symbol Lisabonu: Belémská věž a její historie

Tato kamenná věž se nachází na břehu řeky Tejo a byla postavena v 16. století jako obranný prvek proti nájezdům mořských pirátů a nepřátel Portugalska. V dobách své slávy Belémská věž plnila důležitou funkci pro námořníky, kteří se tudy plavili do Nového světa a dalších exotických destinací. Dnes je tato historická památka spíše turistickou atrakcí, kterou ročně navštíví desetitisíce lidí z celého světa. Historie Belémské věže sahá až do raného období Velikých objevů, kdy Portugalci hledali nové obchodní cesty a kolonizovali nové území po celém světě.

Foto: Pixabay/Public domain

V této době bylo nutné chránit přístavy před útoky nepřátelských lodí, proto byly postaveny pevnosti a obranné stavby jako právě Belémská věž. Bývala navíc označována za takzvaný port svobody, protože následujícím generacím umožňovala bezpečnou cestu za lepším životem na jiných kontinentech. Nicméně v průběhu let se Belémská věž stala i symbolem utrpení a násilí, protože zde byli drženi političtí vězni. Dnes je tato památka považována za důležitou součást portugalské historie a kultury.

Maják pro námořníky, mučírna pro politické odpůrce

Dnes je Belémská věž považována za jeden z nejvýznamnějších turistických cílů Portugalska a stala se významným symbolem celé země. Nicméně historie Belémské věže není jen o slavných objevitelích a námořnících. Během své existence byla tato stavba používána především jako mučírna pro politické odpůrce portugalských vladařů. V průběhu let byli desetitisíce lidí uvězněni ve vazebních celech pod samotnou vysokou budovou, kde často trpeli nelidskými podmínkami a brutálním zacházením ze strany úřadů. Proto i přes svoji krásu a historii je Belémská věž označována jako místo temné minulosti, kterou si lidé ani neumí představit.

Dualita Belémské věže navíc ukazuje na to, že i když se jednalo o spásu pro námořníky hledající bezpečné zakotvení ve špatném počasí, z druhé strany se stala symbolem hrůzy pro ty, kteří bojovali proti autoritativnímu režimu. Sama věž, postavená z vápence, prošla v průběhu staletí hned několika zásadními rekonstrukcemi. Svoji současnou podobu – zdobnější než byla ta původní – získala až ve druhé polovině 19. století a od roku 1983 je zapsána na seznamu světových památek UNESCO.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Solární věže

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz