Hlavní obsah
Cestování

Chile nabízí mnoho přírodních krás. Tamní mramorová jeskyně z ledovce však nemá ve světě konkurenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cecilia_Alzamora/Pixabay

Chile láká turisty na mnoho krás, ale pouze Mramorová jeskyně v Patagonii se může pochlubit tak velkolepou výzdobou, že nemá ve světě konkurenci. Podle odborníků je stará několik tisíc let a byla vytvořena ledovcem. To se jí však může stát i osudným.

Článek

Stěny Mramorové jeskyně vás zaujmou hned ze dvou důvodů. Za prvé díky jejich zajímavému členitému povrchu a za druhé neobvyklému zbarvení, díky němuž září různými odstíny. Podle odborníků vznikla jeskyně před více než 6000 lety. Vděčíme za to ledovci, který se nachází nedaleko tohoto místa. Když začal tát, voda postupně vytvořila systém tunelů, který později pomohl ke vzniku Mramorové jeskyně. Protože obsahovala mnoho minerálů, změnila také barvu stěn na odstíny modré, zelené, žluté a šedé. Díky tomu stěny vypadají, jako by je namaloval umělec.

Kaple, dóm a jeskyně

Mramor této barvy je na světě velmi vzácný, přesto se místní obyvatelé rozhodli, že ho v žádném případě nebudou těžit. Protože chtěli toto jedinečné přírodní dílo zachovat, zařadili jeskyni záhy na seznam přísně chráněných míst. Dostanete se k ní plavbou po jezeře, během níž se můžete kochat krásnou přírodou v okolí. Doplavit se můžete i na malém člunu nebo kajaku. Interiér jeskyně je rozdělen na tři hlavní části - kapli, dóm a jeskyni. Tyto názvy vytvořili místní obyvatelé. Uvnitř se budete plavit po jednoduché trase. Nejkrásnější doba pro návštěvu je od listopadu do února, kdy má i voda krásnou tyrkysovou barvu, díky níž ještě více kontrastuje s mramorovou výzdobou.

Foto: Cecilia_Alzamora/Pixabay

Cecilia_Alzamora/Pixabay

Zřejmě ji zničí to, co ji vytvořilo

Hlavní složkou kamenných stěn, které jeskyni tvoří, je uhličitan vápenatý. Ten je také součástí mramoru, ale jeho nevýhodou je, že je velmi citlivý na vnější vlivy. Po zimě nedaleký ledovec neustále taje a nová dávka proudů vody bohaté na minerály způsobuje nevratné poškození stěn. I pouhým okem je již patrné, že na několika místech vznikla větší eroze. Odborníci se proto domnívají, že jeskyni nakonec zničí to, co ji pomohlo vytvořit. Tání sněhu jí nesvědčí a několik generací po nás o tuto krásu pravděpodobně přijde.

Přísný návštěvní řád

Vstup do Mramorové jeskyně je bezplatný a nevybírá se žádné vstupné. Protože se však nachází na odlehlém místě, návštěvníci se do ní obvykle vydávají v doprovodu profesionálních průvodců. Díky tomu mohou regulovat velký zájem o její návštěvu, aby bylo zachováno kouzlo zkoumání. V jeskyni také platí přísný zákaz odnášení i malých úlomků. Právě kvůli erozi a postupnému mizení svrchních vrstev by jeskyně mohla být zničena ještě dříve, než tak učiní vody z tajícího ledovce. Nedoporučuje se ani dotýkat se stěn, vzpomínku je třeba si odnést pouze v podobě nezapomenutelných vzpomínek a fotografií.

Zůstaňte a užijte si zde jedinečné svítání

Protože sluneční paprsky pronikají i do jeskyně, vynikne barevná výzdoba stěn v každé části dne úplně jinak. Místní obyvatelé doporučují, abyste si přivstali o něco dříve a vydali se tam na prohlídku. To s sebou nese dvě výhody. Tou první je, že svítání je v jeskyni opravdu nádherné a tak úžasnou výzdobu tam jindy neuvidíte. A druhou je, že brzy ráno je voda v jezeře klidnější a lépe se v ní pluje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz