Hlavní obsah
Aktuální dění

Chléb a rohlíky čeká další zdražování. Naopak máslo a mléko výrazně zlevní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Armerty/Unsplash

Chléb a rohlíky brzy podraží. A tento trend potrvá několik měsíců. Pečivo bude následovat rostoucí ceny zeleniny, které mohou s blížícím se jarem klesat.

Článek

Naopak máslo a olej začínají výrazně zlevňovat a brzy se k nim přidá i mléko a mléčné výrobky. Zdražovat bude chléb a rohlíky. V tomto případě podle obchodníků nelze hledat hlavní příčinu v globálním měřítku, ale v politickém rozhodnutí.

,,Od 1. června vstoupí v platnost zákoník práce, který výrazně zvýší mzdové náklady pekařů, což samozřejmě budou chtít promítnout do svých prodejních cen. Cena pečiva by tak měla v následujících měsících vzrůst,“ řekl agrární analytik Petr Havel.

Podobně to vidí i samotní pekaři. ,,Určitě dojde k úpravě našich prodejních cen v souvislosti s tím, že od 1. června dojde k výraznému zvýšení příplatků za práci v noci, o svátcích a víkendech. Je třeba si uvědomit, že až 80 procent našich výkonů je realizováno právě v těchto hodinách.“

Zelenina je již výrazně dražší

Pečivo tak bude následovat vlnu zdražování, která zasáhla i základní zeleninu, jako jsou rajčata, okurky, papriky a cibule. Na světových trzích se objevilo několik negativních trendů.

Po másle a oleji zlevní také mléko

Na druhou stranu ceny másla a oleje začínají znatelně klesat. Tyto dvě potraviny se staly synonymem pro masivní nárůst cen. A nejnověji se k nim spolu s mléčnými výrobky přidává i mléko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Bambucké máslo
Nárůst

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz