Hlavní obsah
Cestování

Chorvatské Maledivy za hubičku: Ostrov s azurovým mořem, delfíny a nezvykle pojmenovanými vesnicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Malebný pohled na vesnici Veli Lošinj s modrou lagunou za slunečného dne.

Maledivy jsou bezpochyby jedním z nejznámějších tropických rájů na světě. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje takový malý kousek Malediv v samotném srdci Evropy? Přesně takový ostrov naleznete v turisticky oblíbeném Chorvatsku.

Článek

Chorvatsko nabízí jedinečný rajský ostrov, který se nachází na jednom z překrásných míst v Jaderském moři. Jeho bílé písečné pláže, jemné azurové moře a podmanivá tropická vegetace vytvářejí scenérii, která vás přenese na samotné maledivské pobřeží. Na rozdíl od masové turistiky na některých jiných chorvatských ostrovech, je tento ostrov oázou klidu a odpočinku. A to vše za pár korun a na dosah ruky.

A o jakém ostrově je tedy řeč? Jedná se o Lošin, který se svými nejznámějšími vesnicemi Veľký a Malý Lošinj leží v Kvarnerském zálivu, jižně od ostrova Krk, kousek pod Istrií. Říká se mu také ostrov vitality, jeho čerstvý vzduch a nedotčené životní prostředí přispívají k dobrému a pevnému zdraví. V úzkých uličkách obce se dodnes nacházejí honosné vily, které patřily bývalým kapitánům, majitelům lodí a vyšší vrstvě obyvatel.

Azurové moře a delfíni

Jedním z hlavních lákadel tohoto maledivského ostrova je jeho azurové moře. Toto krásné a čisté moře nabízí neuvěřitelnou průzračnost, která vás okouzlí svou krásou. Dalším nezapomenutelným zážitkem na tomto ostrově jsou často viditelní delfíni. Ostrov se nachází v blízkosti trasy, kterou tito hraví tvorové často proplouvají. Mít možnost vidět je v jejich přirozeném prostředí je neopakovatelným zážitkem, který si budete pamatovat po celý život.

Zmateně pojmenované vesnice

A teď se dostáváme k hlavní zvláštnosti celého ostrova. Jedná se o pro nás nezvykle pojmenované vesnice. V okolí ostrova najdete několik vesnic s názvy, které mohou být pro místní i návštěvníky docela zmatečné. Například vesnice s názvem Město ryb, kde místní obyvatelé převážně žijí z rybolovu, nebo vesnice Oáza slunce, která svým názvem evokuje pocit tepla a klidu. Hned vedle Velkého Lošinje se nachází malý rybářský přístav Rovenska, který zaujme krásnou pláží, prostředím rybářské vesnice, tradicí lidí, kteří zasvětili svůj život moři, a přímým kontaktem s přírodou. Cesta na ostrovy je mírně komplikovaná, ale zábavná a dobrodružná. Dostanete se sem buď trajektem z Rijeky, Zadaru nebo Puly.

Závěrem je nutno doplnit, že takzvané chorvatské Maledivy jsou skutečným skvostem, který stojí za to navštívit. Tento kouzelný ostrov v samotném srdci Evropy nabízí jedinečné spojení maledivské exotiky s pohostinností Chorvatska. Jestliže sníte o dovolené na Maledivách, ale chcete zároveň objevit něco nového, levného a blíže Evropě, pak je tento ostrov ideální volbou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz