Hlavní obsah

Číhošťský zázrak, který není dodnes objasněn: Pro komunisty byl záminkou k mučení místního faráře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Josef Toufar byl český římskokatolický kněz, jehož poslední kněžské působiště byla menší venkovská obec Číhošť u Ledče nad Sázavou. Za své služby Bohu však nebyl odměněn a zaplatil za ně krutým mučením ze strany StB.

Čihošťské záhady jsou z přelomu 40. a 50. let a i do dnešního dne jsou stále považovány za záhady napěchované velkými emocemi a napětím. Navzdory usilovným snahám StB o jejich zpochybnění se čihošťský zázrak stal jednou z největších záhad století.

Článek

A co se tedy v obci Číhošť v prosinci 1949 přesně stalo? Dle vyprávění několika svědků, historiků i samotné církve to bylo v principu následovně. Několik věřících lidí, kteří přišli na svou pravidelnou bohoslužbo pohlédlo k oltáři, nad kterým je znázorněn ukřižovaný Ježíš Kristus. V tu chvíli, kdy k němu lidé vzhlédli a začali se modlit se kříž, který je na oltáři napevno přidělaný vyklonil hluboko do strany, vzápětí se vrátil do původní polohy a stejně tak se ve stejném pořadí vyklonil na druhou stranu. To celé se po chvíli zopakovalo několikrát po sobě a nikdo nevěděl, co se to děje. Mnoho lidí se začalo domnívat, že mají vidiny.

Bylo chladné zimní dopoledne, pár dnů před Vánocemi a psal se rok 1949. Ke kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti na Havlíčkobrodsku se k pravidelné nedělní bohoslužbě sházeli všichni místní věřící. Do kazatelny po chvíli vstoupil místní farář Josef Toufar, který byl mezi lidmi velmi oblíbený. Po krátkém přivítání začal promlouvat k věřícím. V průběhu jeho kázání se však stalo něco zcela nečekaného. Něco, o čem se záhy začalo hovořit jako o božím zázraku, či spasení od samotného boha. Půlmetrový kříž přidělaný k oltáři se začne samovolně hýbat. Podle místních jim Bůh dal jasně najevo, že je stále nablízku a snaží se je ochraňovat. Někteří však začali spekulovat o tom, že se Bůh zlobí a nesouhlasí s tím, co se aktuálně v obci děje.

Mohl za tuto záhadu samotný farář?

Mnozí se navíc začali domnívat, že je tato záhada spojena se samotným farářem. Jan Toufar byl do čihošťského kostela převelen z malé obce Zahrádka, kde několik let působil. Komunistické straně Československa se však nelíbil jeho velmi dobře vybudovaný vztah s mladými lidmi, které v tehdejší době vedl k idee svobody a demokracie. Naprostý opak toho, co se snažila tehdejší komunistická strana prosazovat. To bylo proti srsti režimu, a tak se rozhodli oblíbeného faráře doslova zbavit. Proto ho vyhnali do čihošťského kostela, který byl velmi odlehlý, byla k němu hůře dostupná cesta a v okolí nebydlel skoro žádný mladý člověk. V den, kdy se kříž rozhoupal, zrovna farář Toufar hovořil o míru, bojovnosti a lásce, která všechny zdejší lidi musí provázet.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti, kde k události došlo.

StB se tento případ snažila zamlčet

O této události se ihned dozvěděla tehdejší tajná policie a mnoho utajených agentů. Jakmile na místo dorazili, snažili se tuto zprávu ututlat. Ale marně. Zprávy o tomto zázraku se šířily rychlostí blesku. Vládnoucí režim byl však k informacím o zázraku velmi skeptický a všechny, kdo se o této události zmiňovali, potrestal. Někteří dokonce skončili ve vězení za šíření poplašné zprávy. O pár dnů později se do vyšetřování zapojil Sbor národní bezpečnosti a do samotné Čihošti zamíří náčelník stanice z Ledče nad Sázavou. Vyšetřovatel však zprávám o zázraku od začátku nevěřil, proto celou věc uzavřel za politicky motivovanou, zvláště poté, co si místní věří mezi sebou začínají špitat, že by to mohlo být znamení ohlašující pád komunistického režimu.

Státní bezpečnost si proto pro kněze Toufara došla v lednu následujícího roku. Po několikahodinových krutých výsleších kněze donutili, aby podepsal doznání, že celou situaci zinscenoval, a navíc ještě zneužil nevinné lidi. Jeho doznání bylo vynuceno obzvlášť brutálním mučením, během kterého StB dostala vše, co chtěla. Farář o měsíc později na následky tohoto zacházení zemřel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz