Hlavní obsah
Cestování

Čokoládové kopce připomínající Krtkův dort nalezneme na Filipínách. Svou krásu si udržují celý rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay/Public domain

Čokoládové kopce jsou skupinou asi 1268 kopců nacházejících se v provincii Bohol na Filipínách. Svůj název získaly díky své hnědé barvě, které v období sucha zhnědne. Krom toho jsou Čokoládové kopce také oblíbeným turistickým cílem.

Článek

Kde přesně na Čokoládové kopce můžete narazit?

Při pohledu na vrchol kopce ve městě Carmen se Čokoládové vrchy nebo lépe řečeno kopce zdají být zdánlivě nekonečné. Ještě majestátnější jsou při pohledu z letadla, kdy vypadají jako tisíce krtčích kopečků, které vystupují ze zeleného okolí. Čokoládové kopce na Boholu se rozkládají na ploše 50 km2 a více a jejich výška se pohybuje od 30 do 120 metrů. Kopce se rozkládají na území zahrnujícím města Sagbayan, Batuan, Carmen, Bilar, Sierra Bullones a Valencia. Nejvíce kopců se však nachází v Sagbayanu, Batuanu a Carmenu, přičemž v posledně jmenovaném městě jsou kopce kuželovitého tvaru nejjednotnější. Byla zde vybudována dvě střediska: jedno ve městě Carmen, které se nazývá Chocolate Hills Complex, a druhé v Sagbayanu a je známé jako Sagbayan Peak. Nejstarší z obou letovisek je komplex Carmen a nachází se v Barangay Buenos Aires asi 5 km od města. Město Carmen je vzdáleno 55 kilometrů od Tagbilaranu.

Odhalení geologického původu a krásy

V centrální části ostrova se rozkládá fascinující krasová krajina, která čeká na vaše objevení. Legendární Čokoládové kopce uchvacují svými hladkými a dokonale tvarovanými kuželovitými kopci, které se rozprostírají na obrovské ploše. Jak ale tyto jedinečné útvary vznikly? Kdysi dávno, v období pliocénu, přibližně před 2-5 miliony let, se toto místo hemžilo bujícími korálovými útesy. Tyto útesy se časem vytvořily a vytvořily hustou a rozsáhlou platformu. Postupem času geologické síly způsobily, že se tato platforma zvedla nad hladinu moře a nakonec se zlomila.

Příroda ve svém neustálém tanci zahájila pomalý a podmanivý proces přeměny. Dešťová voda, potoky a podzemní vody jemně působily na vápencové útvary a po nespočet let je rozpouštěly. Postupně vznikla okouzlující kuželovitá krasová krajina, kterou vidíme dnes, a vytvořila magický půvab Čokoládových kopců.

Kdy Čokoládové hory navštívit?

Jak již zmiňujeme na začátku, Čokoládové hory svůj název získaly charakteristické čokoládově hnědé barvě, která je způsobena uschlou vegetací pokrývající kopce, jež je nejlépe vidět v období od ledna do května. Stejně jako na ostatních Filipínách, i na Boholu se střídají období sucha a dešťů. Její návštěva v suchých měsících od listopadu do května snižuje pravděpodobnost zrušení letů a zájezdů kvůli špatnému počasí, což se obvykle stává v deštivých měsících od června do října. Neznamená to, že by kopce v těchto měsících nevypadaly tak majestátně, protože jejich barva se mění v zářivě zelenou. Kromě Čokoládových kopců si v suchých a horkých měsících nejlépe užijete i další boholské atrakce a aktivity, jako je šnorchlování, potápění a skákání po vodopádech. Čokoládové kopce si nejlépe prohlédnete při východu a západu slunce, zejména pokud se na ně díváte z komplexu v Carmenu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kopce

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz