Hlavní obsah
Cestování

Dovolená na Lipně není pro každého: Chudí na ni nemají, bohatí tímto místem opovrhují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Jihočeské moře. Tak se přezdívá vodní nádrži Lipno, která potěší každého z nás. Jenže ceny této oblíbené destinace ležící v Černé v Pošumaví mnohdy neopovídají běžným poměrům. Pro koho tedy Lipno ve skutečnosti je?

Článek

Dovolená na Lipně, českém oblíbeném letovisku, které se nachází v lokalitě Černá v Pošumaví přináší odlišné zážitky pro různé vrstvy společnosti. Zatímco bohatí si chtějí užívat pohodlí a luxusu, chudší lidé mohou čelit finančním potížím, které jim mohou bránit užívat si této destinace.

Lipno se pyšní krásnou krajinou

Mnoho lidí alespoň jednou Lipno navštívilo. Jak všichni víme, ne nadarmo se této přehradě říká jihočeské moře. Kromě krásné vody zde naleznete písečné pláže i přístavy. Pro nás takové malé Chorvatsko s velkým rozdílem. Dovolená zde stojí o dost více, než zaplatíte za all inclusive pobyt na Jadranu.

Vyjma odpočinku se na Lipně vyřádí i sportovní nadšenci. Lipno nabízí mnoho příležitostí k vodním sportům a také krásnou přírodu v okolí. Vodní nádrž má rozlohu kolem 48 kilometrů čtvereční a je považována za jednu z největších v rámci Jižních Čech. Lipenská nádrž je poměrně mělká, její průměrná hloubka je 6,5 metru, maximální hloubka dosahuje 21,5 metru. Pod hladinou nalezneme bohatou úrodu nejen fauny, ale i flóry. Plavou zde například kapři, štiky, candáti, líni, okouni a sumci, kteří žijí hlavně u přehrady a dorůstají prý až dvoumetrové délky.

Jihočeské moře dražší než Karibik

Dovolenou na Lipně si však nemůže dovolit každý běžný člověk. Týdenní pobyt zde vyjde přibližně na 30 000 korun se snídaní pro dvě osoby. A ani stravování zde není nejlevnější. Smažený sýr zde stojí kolem 320 korun a za vepřový řízek si zaplatíte 439 korun. V porovnání s ostatními letovisky se vyplatí jet k moři.

Jenže Lipno není dost dobré pro každého. Chudší vrstva společnosti, která by sem chtěla zajet, si stěžuje na předražené ceny. Bohatí, kteří si tuto dovolenou mohou dovolit, ale opovrhují místním prostředím. Navíc za takovou cenu raději poletí do jiné a exotičtější destinace. Pro koho tedy Lipno je, je velkou neznámou.

Pokud se sem přeci jen vydáte, ať už na delší dovolenou, nebo jednodenní výlet, rozhodně za návštěvu stojí místní klenot - jen kousek od Království lesa, na vrchu Kramolín, najdete populární Stezku korunami stromů. Umožní vám prozkoumat krásu šumavské přírody z ptačí perspektivy. Projdete se po 675 metrů dlouhé stezce a během procházky si vy i děti vyzkoušíte několik adrenalinových zastávek s úkoly, chůzi po lanovém chodníčku a síti a podobně.

Pro bohaté je Lipno jednoznačně symbolem luxusu a dokonalého úniku od každodenních starostí. Mohou se ubytovat v luxusním hotelu, navštívit vyhlášené restaurace a nestresovat se z toho, kolik zde utratí. Bohužel pro chudé jedince není tato idylická dovolená tak snadno dosažitelná. Ceny ubytování, jídla a atrakcí mohou představovat velkou finanční zátěž, která si nemusí každý dovolit. Dovolená na Lipně se tak pro ně stává nedostupným snem, který zůstává v nedohlednu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz